Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.11.12

Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση

( μπορείτε να παραβλέψετε την εισαγωγή. η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τα συμπεράσματα της οποίας μας είναι γενικώς περιττά. οι αριθμοί παρόλα αυτά έχουν κάποιο ενδιαφέρον )

Λευκωσία: Η ιδεολογική βάση της κοινωνίας διαφοροποιείται, ως αποτέλεσμα τόσο της διακυβέρνησης όσο και της εν γένει συμπεριφοράς κομμάτων αλλά και του πολιτικού προσωπικού. Από το 2008 και εντεύθεν με βάση τα στοιχεία σειράς δημοσκοπήσεων της RAI Consultants, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του «Φ», διαπιστώνεται μια σταθερή μείωση εκείνων που δηλώνουν ότι ιδεολογικά ανήκουν ή εναρμονίζονται με την Αριστερά.

Οι συγκρίσεις που γίνονται έχουν ως αφετηρία το 2008, χρονιά που κέρδισε τις εκλογές ο Δημήτρης Χριστόφιας και καταλήγουν στην τελευταία δημοσκόπηση, αυτή του Οκτωβρίου 2012.

Είναι σαφές πως η φθορά της διακυβέρνησης, η κρίση, η εν γένει διαχείριση του κράτους, επηρεάζουν τον ιδεολογικό χώρο της κυπριακής Αριστεράς.

Υπάρχει μια υπαναχώρηση σε ποσοστά, κυρίως όμως αλλαγή πλεύσης σε μερίδα εκείνων που αυτοπροσδιορίζονταν ως αριστεροί. Εάν αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα ποσοστά των κομμάτων, αυτό είναι κάτι που θα φανεί εκλογικά.

Το σίγουρο, όμως, είναι πως η σημερινή διακυβέρνηση έχει μειώσει τα ποσοστά της Αριστεράς (όχι τα κομματικά) κατά 10%. Αυτό προκύπτει από τις συγκρίσεις.

Την ίδια ώρα, χωρίς να διαφοροποιείται αυτή η εικόνα σημαντικά υπέρ της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, είναι πρόδηλο πως οι Κύπριοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Είναι ένα ρεύμα με υψηλά ποσοστά, παρόλο που ιδεολογικά δεν έχει το δικό του στίγμα (αυτό αποτελεί ένα άλλο στοιχείο ανάλυσης, σημειολογικής, κοινωνικής, πολιτικής).

Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση, είναι πως δεν υπάρχει πολιτικός φορέας να εκφράσει αυτό το ρεύμα και να το καταστήσει πόλο εξουσίας. Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, που θεωρητικά διεκδικούν αυτό το χώρο, κινούνται σε ποσοστά κάτω από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με την ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων. Πληρώνουν, προφανώς, το γεγονός ότι επιλέγουν να λειτουργούν ως συμπληρωματικές δυνάμεις στα δυο μεγάλα κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις, λοιπόν, των τελευταίων πέντε χρόνων, επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία:

● Το Νοέμβριο του 2008 (εννέα μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές) το 22% δήλωνε Αριστερά και το 12% Κεντροαριστερά. Το 28% Κέντρο, το 18% Κεντροδεξιά, το 15% Δεξιά ενώ το 5% δεν απάντησε.

Οι αριθμοί και τα ποσοστά αρχίζουν να διαφοροποιούνται βαθμηδόν.

● Το Μάρτιο του 2009, σε νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο «Φ», η Αριστερά καταγράφει ποσοστά 17% (πρώτη μείωση και αισθητή) και η Κεντροαριστέρα 12%. Το Κέντρο παρέμεινε στο 28%, η Κεντροδεξιά ανέβηκε στο 21% και η Δεξιά στο 17%. Δεν απάντησε το 4%.

● Το Μάιο του 2009 δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά την Αριστερά και την Κεντροαριστέρα (17% και 12% αντίστοιχα). Αυτοί που δήλωναν κεντρώοι ανέβηκαν στο 29%, οι κεντροδεξιοί μειώθηκαν στο 20% ενώ οι δεξιοί παράμειναν σταθεροί (17%). Δεν απάντησε το 6%.

● Το Μάιο του 2010 καταγράφονται δραματικές αλλαγές στον ιδεολογικό χάρτη. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αριστεροί κινείται στο 13%, όπως και αυτοί που τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά (13%). Τις αλλαγές και διαφοροποιήσεις καρπούται το Κέντρο, που σκαρφάλωσε στο 33%. Η Κεντροδεξιά «γράφει» ποσοστό 17%, η Δεξιά 14%. Δεν απάντησε το 9%.

● Νέα δημοσκόπηση, τον Οκτώβριο του 2010, τα ποσοστά δεν αλλάζουν κατά ουσιαστικό τρόπο. Η έρευνα κοινής γνώμης κατέγραψε τα εξής: Αριστερά 12%, Κεντροαριστερά 14%, Κέντρο 31%, Κεντροδεξιά 17%, Δεξιά 17% και δεν απάντησε το 8%.

● Το 2011, λίγο πριν τις βουλευτικές του Μαΐου, η δημοσκόπηση του Μάρτη ήταν σαφώς επηρεασμένη από το προεκλογικό κλίμα. Ήταν αυτή η καταγραφή της κοινής γνώμης μια παρένθεση στην πορεία που ξεκίνησε το 2008 και αφορούσε τις ιδεολογικές τάσεις στην κοινωνία. Τα ποσοστά φέρουν αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά να κινούνται σε ποσοστό 18% και την Κεντροαριστερά 7%. «Θύμα» αυτής της διαφοροποίησης ήταν το Κέντρο (27%). Η Κεντροδεξιά 23% (αύξηση ποσοστών ενόψει εκλογών προφανώς), η Δεξιά 17%. Δεν απάντησε το 7%.

● Τον Ιούλιο 2012 η... κατάσταση επανέρχεται στις ίδιες τάσεις. Οι τοποθετούμενοι στα αριστερά κινούνται σε ποσοστό 14%, κεντροαριστερά 12%, οι κεντρώοι 32%, οι κεντροδεξιοί 20%, οι δεξιοί 18%. Δεν απάντησε το 5%.

● Στην τελευταία δημοσκόπηση υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: Αριστερά 13%, Κεντροαριστερά 11%, Κέντρο 27%, Κεντροδεξιά 23% (σημειώνει αύξηση), Δεξιά 17% και δεν απάντησε το 8%.

Οι πολίτες δίνουν το στίγμα τους στα κόμματα

Οι ψηφοφόροι των κομμάτων δίνουν, μέσα από τη δημοσκόπηση, το δικό τους στίγμα. Δίνουν, όμως, σε μεγάλο βαθμό και το ιδεολογικό στίγμα στα κόμματα. Πώς τοποθετούνται;

Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ δηλώνουν αριστεροί σε ποσοστό 47,3% και κεντροαριστεροί 25,1%, κεντρώοι 20,6%, κεντροδεξιά 2,6%, δεξιά 0,4%. Δεν απάντησε το 4%.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ τοποθετούνται ως κεντρώοι (44,5%), κεντροδεξιοί 26,5%, δεξιοί 15,4%. Περαιτέρω, κεντροαριστεροί δηλώνουν σε ποσοστό 4,2%, αριστεροί 1,7%. Δεν απάντησε το 7,7%.

Οι Συναγερμικοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ιδεολογική τους τοποθέτηση. Δεξιά τοποθετείται το 38,2%, κεντροδεξιά το 44,3%, κέντρο το 14,9%. Δεν απάντησε το 2,1%.

Οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ κινούνται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Ως εκ τούτου δηλώνουν πως ανήκουν στο Κέντρο σε ποσοστό 55%, την Κεντροαριστερά 18,3%, την Κεντροδεξιά 17,9%, τη Δεξιά 3,6%. Δεν απάντησε το 5,3%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι (και ημικρατικοί) τοποθετούνται κατά κύριο λόγο να κινούνται στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά. Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 28,7% δηλώνει ότι ανήκει στο Κέντρο, στην Κεντροδεξιά 26,6%, στη Δεξιά 10,7%, το 5,6% στην Αριστερά και το 20,7% στην Κεντροαριστερά, ενώ δεν απάντησε το 7,8%.

Στο χώρο του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 29,1% δηλώνει ότι κινείται στο Κέντρο, το 29,9% στην Κεντροδεξιά, το 14,5% στη Δεξιά, το 10,5% στην Αριστερά και 10,9% στην Κεντροαριστερά. Δεν απάντησε το 8,2%.

Στην κατηγορία των ανέργων, το 42,6% δηλώνει Κέντρο, το 16% Κεντροδεξιά, το 11,1% Δεξιά, το 10,5% Αριστερά και το 11,8% Κεντροαριστέρα. Δεν απάντησε το 7,9%.

Στην κατηγορία των φοιτητών/στρατιωτών/νοικοκυρών, η ιδεολογική «κατανομή» διαμορφώνεται με άλλες τάσεις και συμπεριφορές. Καταγράφονται υψηλά ποσοστά στην Αριστερά (21,9%) και την Κεντροαριστέρα (10,4%). Κέντρο δηλώνει το 22,2%, Κεντροδεξιά το 21,9% και Δεξιά το 19,8%. Δεν απάντησε το 3,9%.

Οι συνταξιούχοι παρουσιάζουν, επίσης, μια «ιδιαιτερότητα» στις τοποθετήσεις τους: Δεξιά 26,8%, Κεντροδεξιά 18,4%, Κέντρο 20,8%, Αριστερά 20% και Κεντροαριστερά 5,3%. Δεν απάντησε το 8,6%.

3 σχόλια:

  1. Μαλλον κουντα τα πραματα ο Βενιζελου για να καμει, ως συνηθως, κριτικη στην αριστερα.

    Αν προσεξεις υπαρχουν τουλαχιστον 3 τουλαχιστον ειτε αντιφατικα ειτε ελλεπη στοιχεια:
    1. Η θεση οτι τωρα η ταυτιση με την αριστερα εν χαμηλη αγνοει οτι ειναι περιπου στο ιδιο επιπεδο [24-25%] που ηταν την εποχη των βουλευτικων του 2011 [ανοιξη-Μαρτης] οταν το Ακελ εφτασε τα 32% - τζαι αν προσθεσουμε και την Εδεκ παει σαφως πιο ψηλα. Ασε που ηταν, στα τοτε πλαισια, τζαι ηττα οσων ηταν εναντια στην συενργασια Ακελ-Δηκο. Με βαση τουτα τα δεδομενα τιθεται τζαι θεμα αντιπροσωπευτικοτητας του δειγματος της ερευνας. Προφανως τεινει στο να μειωνει τα ποσοστα της αριστερας.

    2. Με βαση τα στοιχεια των δειγματων της Rai [τζαι των επιλογων του Φιλελευθερου σαν του χρηματοδοτη – υπο την ειβλεψη των βενιζελου κλπ] υπαρχει ένα ακομα οξυμωρο – η ταυτιση/συσπειρωση [με βαση την προθεση ψηφου] στο Ακελ αυξηθηκε από τον Ιουνιο [είναι λαθος του Βενιζελου που γραφει ότι η ερευνα εγινε τον Ιουλιο – δημοσιευτηκε στις 11 Ιουνιου] στον Οκτωβριο [από 17.4% σε 22.1%] , αλλα με ένα παραδοξο τροπο μειωθηκε η ταυτιση με την αριστερα – μαλλον δεν μπορεις να τα ταιριαξεις όλα αμα αρχισεις να παιζεις με τους αριθμους.
    3. Τζαι προφανως ο φιλελευθερος τζαι ο Βενιζελος φοβουνται όπως ο διαβολος το λιβανι να βαλουν ερωτησεις [εστω τζαι στο προεπιλεγμενο δειγμα] που να δειχνουν αριστερη η όχι προτιμηση – όπως λ.χ. θεση για φορολογηση του πλουτου. Οποτε την βαλουν εν σαφη τα αποτελεσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειπα απο την αρχή να μεν ληφθεί υπόψιν η εισαγωγή.

      διότι μια δημοσκόπηση έχει δύο πλευρές: την αριθμητική και την λεκτική

      για μένα ηταν σαφες πως η διάνθιση των αριθμων με λόγια είχε το εξης στοχο: να εφευρεθεί ενα ισχυρο κέντρο ( το οποίο δεν υπαρχει αυτή τη στιγμή) και να τροφοδοτηθεί αυτο το ισχυρο κεντρο οπουδηποτε εκτος απο την αριστερα.

      ετσι δικαιολογώ τα συμπερασματα της εισαγωγής για πτωση της αριστερας ως δημιουργία κλίματος "μεν πάτε με τον χαμενο" και επίσης "καθησυχαστείτε" διοτι εμεις είμαστε "κεντρώοι" αρα δημοκρατες και οχι δεξιοι-ακροδεξιοί...

      δηλαδή ζζζζζζ.....ύπνους......γιατί άτε να δεχτω πως η αριστερα εχει πτωση, αλλα να αποσιωπω και την αυξανομενη ταση του εκφασισμου της δεξιας βαφτιζοντας τα παντα "κεντρο" σαν να παει πολλην...

      αυτο ηταν το ενδιαφερον για μενα σε αυτη την δημοσκοπηση και γι αυτο την ανεβασα...

      Διαγραφή
    2. αν δε πισω απο την δημοσκοπηση ειναι ο Βενιζέλος τοτε μαλλον μιλουμε για κουντημα του Λιλληκα δαμε...έτσι υπολογίζω εγω..

      Διαγραφή