Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.11.12

Τα 800 δις, ο Ιμπεριαλισμός και τα σφυροδρέπανα

Σε σημερινό της άρθρο η Χαραυγούλα, κάνει εκτενή αναφορά - δοξολογία, για τον επιτυχημενο β΄ γύρο των αδειοδοτήσεων για την ΑΟΖ. Οι συμφωνίες λέει, μας θωρακίζουν απέναντι στην Τουρκία καθότι μας εξασφαλίζουν τους πλέον ισχυρούς συμμάχους και κακώς φωνασκεί ο ΔΗΣΥ γιατί θέλει καταβάθος να βάλει στο χέρι τα κέρδη...ή απλά γιατί ζηλεύει τις επιτυχίες της αριστεράς.

Αναμένεται μετά και την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων να μπουν στα ταμεία του κράτους γύρω στα 800 δις ευρώ. Του ποιού κράτους δεν διευκρίνησε ούτε ξέρω βέβαια ποιά θα είναι και η άποψη της χαριτωμένης Λαγκάρντ.

Και τι δεν κάνεις με 800 δις ευρώ. Και μεγάλη πολιτική κάνεις, και τους λαούς του κόσμου γαμείς, και μάγκας είσαι και σφυροδρέπανο κρατάς άμα λάχει, και κανείς δεν μπορεί να σου πει και τίποτα.

Με 800 δις στέκεσαι και ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου και λες πως είσαι κομμούνι! Αμ πως!

Να πιάσω ταβάνι αισιοδοξίας....σε αυτές τις ιστορικές στιγμές της πρώην ιστορικής αριστεράς του τόπου, εικάζω πως θα θεωρηθεί μεγάλο επίτευγμα να πεινάσουν όλοι οι άλλοι πλην από μας. Είναι άκρως πατριωτικό αυτό και εφικτό θα έλεγα γιατί όχι; Είμαστε εμείς το μεγάλο κεφάλαιο τώρα πια.

Ομολογώ πως καμιά στιγμή δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Ομολογώ πως καμιά στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει πως στόχος της Κύπρου και της κυβέρνησης είναι να κερδίσει μια ασφαλή θέση στη λυκοσυμμαχία και να μπει στις "χώρες του βορρά" αντί του "νότου".

Με αυτά τα κριτήρια, σαφώς η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ήταν άκρως επιτυχημένη.

Φρονώ, πως δεν υπάρχει ούτε λόγος ανησυχίας για την άνοδο της ακροδεξιάς. Άμα είσαι το μεγάλο κεφάλαιο, ρίχνεις μια απαγόρευση και καθαρίζεις. Ακόμα κι με δεξιά κυβέρνηση.

Τώρα μένει να σφαχτούμε απλά μεταξύ μας για το ποιός θα διοικήσει καλύτερα τη νέα ευρωπαϊκή υπερ-δύναμη.

Αυτό που δεν ξέρω, είναι πως θα χωνέψω τον νέο ιμπεριαλιστικό μας ρόλο με τα σφυροδρέπανα και τα λοιπά σύμβολα σε απόσταση αναπνοής...



"Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, μια κρίση πρωτοφανής και ολόπλευρη, έπληξε και την Κύπρο αναπόφευκτα. Θα ήταν αφύσικο να μην μας έπληττε ως χώρα, όντας μέλος της Ε.Ε., αλλά και του σκληρού πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης. Η κρίση, λοιπόν, δεν είναι κυπριακό φαινόμενο˙ είναι πανευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο, εξ’ ου και οι λύσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και χωρίς κοινούς στόχους. Εάν πράγματι η ανάπτυξη θα φέρει την ανατροπή της υφεσιακής κατάστασης, τότε γι’ αυτή πρέπει να δουλέψουμε και όχι να αναζητούνται συνεχώς νέες συνταγές σκληρών μνημονίων, περικοπών και λιτότητας."

Ομιλία του Νίκου Κατσουρίδη, Επικεφαλής του Επιτελείου του Σταύρου Μαλά
σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κλήρου,
την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012


14 σχόλια:

  1. Ως τελευταία στιγμή στην μεγάλη ιστορία του κομμουνιστικού/αριστερού κυπριακού κινήματος, το οποίο πια μπορει να μελετάται και από μουσειακή ερευνητική σκοπιά, κρατώ την περσινή εκδηλωση στο προεδρικό και εκείνο το συνθημα που νομίζω μας σημάδεψε όλους "Να φοάσαι τον γιο της πλύστρας".

    Ως επίλογο δε θα προσθέσω πως τον άλλο που πρέπει κανείς να φοβάται είναι τον οποιονδήποτε δεν κουβαλά ψευδαισθήσεις και συναισθηματικές εμμονές. Εδω ενα ΚΚΣΕ όταν επαψε να εξαργυρωνει τα κερδη της εξουσιας του επί σοσιαλισμου ευχαριστως τα αντάλλαξε με τα κέρδη της εξουσίας του από τον καπιταλισμο.

    Εννοώ μετά την πτώση του υπαρκτού, είναι πολύ δύσκολο να παρασυρθεί κανεις από τους οποιουσδηποτε μύθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. DIS,
    [Τελευταία έχω γίνει τακτικός “πελάτης” του Blog ΣΟΥ με τα σχόλια μου… Βλέπεις ψάχνω απαντήσεις στους προβληματισμούς μου και προσπαθώ να τις ανιχνεύσω υποβάλλοντας ερωτήσεις που μπορεί να θεωρηθούν ίσως και εριστικές και προβοκατόρικες, αλλά και σκωπτικές… Μια απάντηση σου χρωστώ και για τη συζήτηση μας στην προ-προηγούμενη ανάρτηση σου]…

    Εδώ θα ‘θελα να σταθώ για λίγο στη δήλωση Κατσουρίδη που παραθέτεις…
    Δεν ξέρω γιατί παράθεσες το συγκεκριμένο απόσπασμα χωρίς κρίσεις, αφού όμως «… οι λύσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και χωρίς κοινούς στόχους», τότε ούτε και η [καπιταλιστικέ] ανάπτυξη μπορεί να πραγματωθεί αποσπασματικά – ας πούμεν μόνο στην Κύπρο. Τώρα πως θα πειστούν ή θα εξαναγκαστούν οι Βόρειοι να διαθέσουν κοντύλια για την ανάπτυξη [και των Νοτίων] δεν γνωρίζω, όμως η ανισομερής ανάπτυξη δεν αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού; Πέραν τούτου τί ΕΣΥ νομίζεις ότι θα μπορούσε να «φέρει την ανατροπή της υφεσιακής κατάστασης»;
    Πάντως εγώ δεν βλέπω κανένα «νέο ιμπεριαλιστικό μας ρόλο με τα σφυροδρέπανα και τα λοιπά σύμβολα σε απόσταση αναπνοής», καθότι από τον Φεβράρη ο ένοικος του Προεδρικού θα είναι άλλος κι ο οποίος δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με τέτοια σύμβολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνευ, τσιαρς, είναι νυχτα για ζιβανιες ποψε, εβαλα την να παγώσει...σε λιγο θα αρχισω να ανεβαζω και ασματα.

      Καλα καμνεις και εισαι τακτικος πελατης...σε λιγο ελπιζω καιρο, 2-3 χρονια θα γινεις και τακτικοτερος πελατης, γιατι θα σου στελνω ανταποκρισεις απο την Ικαρία.

      Στην Ικαρια αδελφες μου στην Ικαρία...

      να φανταστεις ότι εγω ουδεποτε ημουν και την τασης κατσουριδη, ήμουν της άλλης, αλλα τελευταια επεριμενα κατι απο τον συγκεριμενο συντροφο...

      ποιά υφεσιακη κατασταση; μιλουμε τρια χρονια για την κριση, διαβασαμε απειρα αρθρα, εισαι ξερω και πιστος αναγνωστης του Ρίζου...για υφεσιακη κατασταση και μετρα αναπτυξης μιλα μονο η δεξια και η "σπουδαζουσα" νεας κοπης δεξια αριστερων αποχρώσεων...

      το ακελ αλλαξε τελειωτικα πορεια. και αλλαξε πορεια και θα επιβιωσει μια χαρα ως μια αντιδραστικη δυναμη στην περιοχη και ευνοική για τους δικους της αστους πλεον.

      ξερω, θα χτυπηθει αγριως με τους φασιστες αλλα το διακυβευμα δεν θα ειναι ουτε κανενα σοσιαλιστικο μελλον και η αναχαιτιση του, ουτε κανενας πατριωτισμος. θα ειναι καθαρα ζητημα ποιος θα διοικει μια χωρα με τοσο μεγαλο πλουτο και τοσο σημαντικα συμφεροντα.

      δεν θα κρινω το ακελ...ειναι τοσο μεγαλη η απογοητευση μου που δεν εχει ονομα...δεν θα το κρινω πλεον ως ενα αριστερο κομμα. ετελειωσεν τουτη η ιστορια.

      πρωτη φορα η αριστερα της κυπρου αναλαμβανει ενα τοσο αντιδραστικο ρολο για τους αλλους λαους...για ολους τους αλλους λαους...ισως και για τον δικο μας εργασιακα...ενι ξερω...

      το ποιος θα ειναι ο ενοικος του προεδρικου εν το ξερουμεν.
      ουτε ειμαι σιγουρη αυτη τη στιγμη για το ποση ζημια θα καμει ο Νικος.
      αν κρινω απο τις δηλωσεις του Σόιμπλε, φαινεται πως η τροικα θα αφησει το μνημονιο για τον φεβραρη. αν εκλεγει ο Νικος το σοκ που θα υποστουν οι εργαζομενοι μαλλον ειναι απροσμετρητο.

      αν εκλεγει ο Μαλας...δεν ξερω πως θα χειριστει την υποθεση ειλικρινα...μπορει να εχουμε και ακροδεξιες πιεσεις και αντιδρασεις...

      δεν ξερω...

      δεν με ενδιαφερει τουτος ο τοπος και εν αισθανομαι πως με αφορα πλεον ουτε η αριστερα του...θελω να φυω, εν νοιωθω πλεον περηφανη για τιποτε σε τουτον τον τοπο...

      το επομενο τραγουδι αφιερωνω σου το...

      Διαγραφή
    2. DIS,

      Έκαμα copy paste το σχόλιο σου για να το φυλάξω!
      Πάντως περίμενα από μια Γυναίκα που δηλώνει Κομμουνίστρια περισσότερη αισιοδοξία! Να φταίει άραγε η ζιβανία; Εγώ πάντως ως typical κυπραίος μικροαστός ήπια ένα – δυο ουίσκια!

      «Δεν γίνεται να περιμένουμε από το ΑΚΕΛ να λειτουργήσει ως η αριστερή συνείδηση της ευρωπαϊκής αριστεράς» --- Αν βρεις ποιος το είπε αυτό θα σε κεράσω μιαν πίττα σουβλάκια σκέττα ή μιξ με ξιδάτα τζιαι μπυρούα παγωμένη [ή ζιβανία] όπου γουστάρεις!!!

      Διαγραφή
    3. Μη ξεχνάς αυτό που μου είπες για τους άπιστους Θωμάδες.

      Διαγραφή
    4. Δεν ειμαι απιστος Θωμάς. Εχω άλλα ελαττωματα. Δεν μπορω να εκτονωθω σε επιπεδο κακίας. Είμαι ρεαλιστρια. Δεν εχει καμια θεση σε αυτο τον τοπο η κομμουνιστικη αριστερα. Σεβομαι την ιστορια του τοπου μου, και δεν μπορω να καταφευγω σε ανοησιες για επαναστασεις. Το εχω πει ξανα, ενα κομμα ειχε η αριστερα σε αυτο το τοπο, ειμαστε ολοι εξαρτωμενοι ειτε μας αρεσει ειτε οχι απο αυτο το κομμα.

      Ο καθενας μενει με την προσωπικη του συνειδηση. Δεν θα λεω ανοησιες ουτε θα ονειροβατω. Σε δεκα χρονια ξαναμιλουμε για ενα ισχυρο κομμουνιστικο ρευμα στην κυπρο. Οπως το ΄26. Ως τοτε θα φτιαξουμε κομμουνιστικη κυπριακη παροικια στην Ικαρια. :) Είμαι σιγουρη πως μας θελουν!

      Ανευ, το ακελ αξιζε πολλα παραπανω απο μιαν ευρωπαικη αριστερα. Γιατι το ακελ εσιει ανθρωπους καθαρους τζαι αθρωπους που πονουν σαν την Λιζετα...τζαι τα σουβλακια θα τα κερασεις ετσι τζαι αλλιως!

      Διαγραφή
  3. Ναι, κάτι είπα κάποτε για τους άπιστους Θωμάδες [πρέπει να αναφερόμουν και στον εαυτό μου], αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τι ήταν [Γερνάω!]… Όμως που κολλά τούτο με την κουβέντα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί κόλλησες στην Ικαρία. Πέρασε η εποχή που ήταν τόπος εξορίας! Στα φοιτητικά μου χρόνια είχα μια συμφοιτήτρια που καταγόταν απ’ εκεί. Το νησί το λέγανε “Κόκκινο Βράχο”! Ο πατέρας της ήταν κομμουνιστή, αλλά εκείνη δεν χαπάριζε! [Μέχρι τη γειτονική Σάμο πήγα, αλλά δεν κατάφερα να πάω και στην Ικαρία]…

    Για τα σουβλάκια όποτε θέλεις κι όπου θέλεις … Έχει ωραία σουβλιτζιήτικα στη Σκάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εν κολλω πουποτε...μετρω ανθρωπους,μετρω πονους. Ειμαστε περαστικοι συντροφε.
      Εσκεφτηκα οτι μου παει ενας τοπος οπου μπαινεις σε ενα μαγαζι και δεν βρισκεις υπαλληλο ουτε ιδιοκτητη και αφηνεις μονος σου τα λεφτα για οτι αγορασες.

      Επισης μου ταιριαζει ενα νησι Κομμουνιστων γλεντζεδων.

      Επίσης απεναντι στη "μεγαλη πολιτικη" παντα θα υπαρχουν οι μεγαλοι φοβοι.

      Μεγαλο φοβο προκαλουν οι άνθρωποι που δεν νοιαζονται για την ατομικη τους αξια.



      Διαγραφή
  5. Άκυρο το σχόλιο μου για τους «άπιστους Θωμάδες»! Νόμιζα ότι ειπώθηκε από την Blogδέσποινα Disdaimona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ζιβανία μου ήταν ήδη παγωμένη. Καλά, είμαι εγώ αντιΑΚΕΛικός που επίσης μιλώ για την υποκρισία αυτού του κόμματός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σροβολιωτη γιατι με προκαλεις;Ξέρεις να είμαι καμια Ξένια ; είσαι παρελθον! αυτος που γαμει τη σημερο εν ενας νεος που συχαινεται αυτο που εισαι! εισαι ακυρος ακομα και αν διεκδικεις το παθος!

      Διαγραφή
    2. τζαι στη τελικη, γιατι ειμαι μουσικος και δεν μπορω να το ξεπερασω, εμπιστευτου γαμω την κοινωνια μου μεσα το ανθρωπινο σου ενστικτο! παραπανω που τες βλακειες για την πολιτικη αξίζει η χιλιανη ποικιλια! πρεπει να γινεις εκατο χρονων για να το παραδεχτεις;

      Διαγραφή