Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.5.12

Από την μετα-πολίτευση στην μετά-βαση.


  • Ο Πέτρος Τατσόπουλος έλεγε χθες στην βραδινή εκπομπή της Στάη, πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι μια καυτή πατάτα που κανείς δεν θέλει να κρατήσει. Προς το παρόν, αυτό που βλέπω εγώ, είναι πως στη μέση του τραπεζιού των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι μια καυτή και καμένη πατάτα, που όλοι κοιτούν και κανείς δεν τολμά ούτε διατίθεται να ακουμπήσει. Η καυτή και καμένη πατάτα της Χρυσής Αυγής. 

  • Κάτι περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο έλληνες ψήφισαν στις 6 Μαϊου τα κόμματα της αριστεράς και το κκε. Κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο έλληνες ψήφισαν ένα ναζιστικό κόμμα. Αυτά δεν είναι αμελητέα νούμερα ούτε νούμερα που δικαιολογούν πρόσκαιρες εκδηλώσεις ενθουσιασμού και αισιοδοξία στους κόλπους της αριστεράς αλλά ούτε και πρόχειρες ερμηνείες για το πως προέκυψαν αυτά τα νούμερα.

  • Δυστυχώς η απόσταση που χωρίζει την παρουσία χρυσαυγιτών πέρσι στην άνω πλατεία - ως τα φαινόμενα τραμπουκισμού εναντίον αριστερών και κομμουνιστών - ως το εκλογικό αποτέλεσμα των 21 ναζιστών στο κοινοβούλιο, δεν μπορεί να καλυφθεί και να ερμηνευθεί, κατά τη δική μου γνώμη, από τοποθετήσεις του τύπου "φταίνε τα μμε", "ο κόσμος είναι αμόρφωτος και τρώει την αστική προπαγάνδα", "η άλλη όψη της αστικής τάξης και του κεφαλαίου" κ.λ.π. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που χρήζει μιας βαθύτερης και ειλικρινέστερης ιστορικής ανάλυσης και ερμηνείας.

  • "Προτιμάμε Ελλάδα" έγραφαν οι τουριστικές γιγαντοαφίσες πέρσι το καλοκαίρι στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου καλώντας τους κύπριους να στηρίξουν έτσι την ελληνική οικονομία. Ε όχι ρε φίλε, δεν προτιμάμε ελλάδα από χθες! Δεν προτιμάμε μια χώρα που ανέδειξε 21 ναζιστές στο κοινοβούλιο της! Αν η χώρα "δεν αντέχει" χωρίς την παρουσία ενός κάποιου "νομιμοποιημένου" φασισμού και τον ανακυκλώνει ανά 40ετία ή 50ετία, η χώρα έχει βαθύτατο πρόβλημα στα "εσώψυχά" της και στη "βάση" της. Φτωχοί και αμόρφωτοι υπάρχουν παντού! Το τι οδηγεί σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στον ναζισμό, στην τυφλή μανία της εκδικητικότητας - "να τους βάλουμε μέσα να σας σπάσουν στο ξύλο γιατί πεινάμε",  θα πρέπει να αναζητηθεί με ειλικρίνεια, στο τι αλήθεια συνιστά τη σύγχρονη ελλάδα χωρίς ίχνος ωραιοποίησης και χωρίς ίχνος υπεκφυγής πως τάχα δεν πρόκειται για φασίστες. Για ποιά ελλάδα επιτέλους μιλάμε...

  • Δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά οι 21 γορίλες του Μιχαλολιάκου στο κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται για μια "πρόσκαιρη" πολιτική παρατυπία. Ούτε έχουν εκτραφεί κατά τη διάρκεια των χρόνων των μνημονίων. Η ελληνική κοινωνία δεν εκφασίστηκε "κατά λάθος" και δεν πρόκειται να απο-εκφασιστεί  "κατά λάθος" παρά με συγκεκριμένη πολιτική δράση και παρέμβαση. Δεν είναι ένα παρα-πολιτικό φαινόμενο, απέναντι στην τυφλότητα του οποίου έχουμε το δικαίωμα να παριστάνουμε εμείς τους "τυφλούς", είναι συστατικό κομμάτι της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας στη βάση και την καρδιά της ελληνικής κοινωνίας. Θυμάμαι την παρατήρηση που δέχθηκα από έλληνα σύντροφο, πως από τις αποφάσεις του ακελ επηρεάζεται όλη η γύρω περιοχή, και πως εμείς οι κύπριοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας...τώρα θα την επιστρέψω πίσω αυτή την παρατήρηση...στην καρδιά της μεσογείου μια χώρα βάζει τους Ναζί στο κοινοβούλιο της και δεν είναι η δική μου χώρα αυτή...είναι η δική σας σειρά σύντροφοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την περιοχή...

  • Η χώρα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, είπε η Αλέκα στην πρώτη της μετεκλογική δήλωση. Έχει απόλυτο δίκαιο. Όπως επίσης έχει δίκαιο το κκε για την επιμονή και την αντοχή του να μην συμμετέχει στο σχηματισμό της όποιας κυβέρνησης. Αυτό πρέπει και οφείλει να πράξει αδιαμφισβήτητα. Δεν έχει δίκαιο κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, στην ανάγνωση της φύσης της ελληνικής κοινωνίας στη ρίζα της. Όχι δεν είναι "εισαγώμενο" το φαινόμενο του φασισμού στη χώρα. Είναι δικό σας, κατάδικό σας, τόσο δικό σας που δυστυχώς αναγκάζομαι πια να πω και δημόσια και όχι στα μουλωχτά, πως αν η ελλάδα είχε οποτεδήποτε μια κάποια στρατιωτική υπεροχή, θα ήταν αδελφή χώρα της ναζιστικής γερμανίας στην ελληνική εκδοχή. Δεν είναι "εξωτερικό" αυτό το φαινόμενο.

  • Ως εκ τούτου είμαι αναγκασμένη να δώσω τα εύσημα στην αντιφασιστική δράση της λεγόμενης κινηματικής αριστεράς. Γιατί είναι τέτοια η φύση της χώρας εντέλει. Δεν δύναται να παίζουμε άλλο την τυφλόμυγα με τη αλήθεια. Το κκε οφείλει να βγει στο δρόμο. Όχι στο δρόμο "των μελών του", αλλά στο δρόμο που πια διεκδικεί και κερδίζει η χρυσή αυγή, στο δρόμο της αγροτιάς, της εργατιάς, στο δρόμο του περιπτερά και του άνεργου μικρομαγαζάτορα αυτοεργοδοτούμενου που ψήφισε κατά συρροή αυτό το ναζιστικό κόμμα.

  • Και δεν γνωρίζω πόσο θεωρητικά σωστό είναι αυτό. Γνωρίζω μετά βεβαιότητας πως αυτό επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα της χώρας. Το κκε δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο σήμερα αν δεν προσγειωθεί στον πάτο της πραγματικότητας. Στο πάτο της ελληνικής πραγματικότητας που δυστυχώς βγάζει και θα βγάζει την ιστορική μπόχα αυτής της χώρας εως ότου η κομμουνιστική αριστερά ενωθεί στην πράξη και στο δρόμο με τις άλλες αριστερές δυνάμεις με στόχο την πάλη "στη βάση" κατά την διακηρυγμένη "μετά-βαση" της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

  • Σε αντίθετη περίπτωση, εικάζω, πως η σωστή επιλογή των κομμουνιστών της ελλάδας να μείνουν έξω από την αυριανή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα αυτοακυρωθεί από την ίδια την ιστορική διαδικασία, ακυρώνοντας ταυτοχρόνως ότι σπουδαίο έκτισε με τόσο κόπο από την αντιπολίτευση και μετά.

  • Προς το παρόν και κατά τα πρώτα βήματα της μετά-βασης μάλλον έχουμε μείνει ανεξεταστέοι στη "βάση".

18 σχόλια:

  1. "αναγκάζομαι πια να πω και δημόσια και όχι στα μουλωχτά, πως αν η ελλάδα είχε οποτεδήποτε μια κάποια στρατιωτική υπεροχή, θα ήταν αδελφή χώρα της ναζιστικής γερμανίας στην ελληνική εκδοχή."

    Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κρίσιμο ιστορικά να διορθωθεί αυτό το "οποτεδήποτε." Διότι το ακροδεξιό κράτος και παρακράτος αναδύεται και χτίζεται ιστορικά και σε βάθος χρόνου στον Εμφύλιο και έχει τις βαθιές του ρίζες όχι απλά στην ήττα του κομμουνιστικού κινήματος αλλά και στην προσδοκία ότι οι κομμουνιστές θα είναι εκ προοιμίου οι χαμένοι σε κάθε σύγκρουση μέχρι θανάτου για την εξουσία.

    Αυτή την νοοτροπία, την νοοτροπία ότι ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται το συμφέρον του και την τσεπούλα του πάνω στο αίμα Εβραίων ή κομμουνιστών την δημιούργησε η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ναζί, τη θεμελίωσε η σφαγή της αντίστασης, και την έβαλε στο πετσί του Έλληνα η τριαντακονταετία διώξεων, φυλακίσεων και βασανισμών των κομμουνιστών. Αυτό το παρακράτος έφτιαξε τις φασιστικές οργανώσεις, παιδί του άμεσο και βιολογικό είναι η Χρυσή Αυγή.

    Το "οποτεδήποτε" κατά συνέπεια σβήνει από την ιστορική εικόνα αυτό το απολύτως κρίσιμο δεδομένο, πάνω στο οποίο πατά όλη η νεότερη πολιτική ιστορία, και τρέφει μια αποπολιτικοποιητική αντίληψη του ζητήματος που εξυπηρετεί τελικά πάλι τους θύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία, δεκτή και σεβαστή η διόρθωση και απαραίτητη. Δεν παρανόησα και δεν κάνω υπερ-ιστορική ταυτιση των ελληνων με το φασισμό, αντιλαμβάνομαι απολυτως τις ιστορικές παραμέτρους του σημερινού φαινομένου της ΧΑ.

    Παρολα αυτά να μου επιτραπεί μια διάθεση κάποιας οργής γιατί δεν βλέπω να κουνιέται φύλλο παρά μόνο κάποιες γενικολογίες για το φαινόμενο.

    Να μου επιτραπεί επίσης να πω πως τα πολιτικά διακυβέυματα της κομμουνιστικής αριστερας από τον τρόπο με τον οποίο το κκε θα τοποθετηθεί και θα δράσει στην προκειμένη είναι μεγίστης σημασίας.

    Κατανοώ πως υπαρχει συναισθηματική φόρτιση και πως προέχει ίσως μια κάποια αμυντική στάση και αντιδραση εκ μέρους των κκεδων για τα αποτελεσματα των εκλογών.

    Δεν νομίζω όμως πως μπορώ να αποδεκτώ σε βάθος χρόνου μια αποστασιοποιημένη ακαμψία του κόμματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Γιατί στο κάτω κάτω πέρα από το πολύτιμο της λέξης "συντροφος" υπάρχει και το πολύτιμο της λέξης "μπολσεβίκος". Δεν έχω στο μυαλό μου τους μπολσεβίκους ως παρα πολύ αποστασιοποιημένους από το φασισμό...αντίθετα υποθέτω πως αν ειχαμε την τύχη να έχουμε αναμεσά μας έστω μια ντουζίνα μπολσεβίκους σήμερα, θα επαιρνε πολλούς φασίστες ο διάολος χωρίς καμια δευτερη σκέψη και συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το παλέψουμε όσο γίνεται με το κόμμα, ελπίζω. Σήμερα η Κανέλλη κατέθεσε διαμαρτυρία στην ΕΣΗΕΑ για την παρωδία συνέντευξης Τύπου των φασισταριών.

    Ο Γκράμσι και η Λούξεμπουργκ μαζί μας, δεν μας φτάνει ο Λένιν πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολλά που δεν μας φτάνουν πια. Κανείς δεν βρίσκεται στην θέση που βρισκόταν πριν από τις 6 Μαίου. Και δεν είναι αρκετή η δουλειά που έγινε πριν από αυτή την ημερομηνία.

    Αν λέμε πως οι κομμουνιστες απευθύνονται με σεβασμό στους ανθρώπους θα πρεπει και τώρα να αντιληφθουμε πως τα επιχειρηματα και οι αναλυσεις του παρελθόντος δυστυχώς δεν επαρκούν πια. Αυτό είναι η πολιτική αυτός είναι και ο λόγος που οι μπολσεβίκοι εμειναν στην ιστορία και δεν εμειναν έτσι κατά τύχη και γιατί βρήκαν έτοιμες τις σωστές απαντήσεις...

    Είναι παρα πολλα τα διακυβεύματα. Και θεωρώ πως είναι δικαιολογημένη η ανησυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω να βρω συμπαραστάτες στο κόμμα στην κατεύθυνση που επιβάλλεται πια απ' τα πράματα. Τίποτε άλλο δεν μπορώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα τεράστια ποσοστά των Νεοναζί μέσα στην εργατική τάξη πρέπει να φέρουν το κόμμα προ των ευθυνών του. Άλλωστε σαν πρωτοπορία του κινήματος έχει την ευθύνη της σωστής καθοδήγησης. Και το 7% της Χρυσής Αυγής είναι εκτός των άλλων και ένδειξη ανεπαρκούς καθοδήγησης - παρέμβασης στα λαικά στρώματα. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όταν (ο μη ταξικά συνειδητοποιημένος) άνεργος πεινά, πιο εύκολα τον πείθεις με το 'Μας φάγαν τις δουλιές οι ξένοι' παρά με ένα χιλιοειπωμένο γαιτανάκι άγνωστων για αυτόν λέξεων Ευρωμονόδρομος, μονοπώλια, πλουτοκρατία κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς το κκε είναι ένα παρα πολυ "ευγενικό" κόμμα για τη βρωμιά και τη δυσωδία που βράζει στον πατο της κοινωνίας. Αλλο όμως να κάνουν κουμαντο οι χρυσαυγίτες στον υποκοσμο - αυτό είναι απολυτως κατανοητό και μη ανατρέψιμο - αλλο να βάζουν χέρι στην αγροτικη και εργατική ταξη.

    Το κκε μπορει να ειναι και το μοναδικό κόμμα που κράτησε το επιπεδο του δημοσίου λογου σε αξιοπρεπή επιπεδα, χωρίς ψέμματα, χωρίς εντυπωσιασμούς και με τιμιοτητα.

    Δυστυχώς αυτο δεν είναι αρκετό τώρα πια. Γιατί ένα εργατικό κόμμα πρωτο απο ολους πρεπει να εχει επιγνωση της δυναμης της εργατικής τάξης. Ιδιαιτερα όταν η εργατική ταξη εκφασίζεται. Γνωρίζουμε ποια θα είναι η δυναμη της ΧΑ αν επικρατησει σε αυτά τα στρώματα.

    Τζαι τα πολλα λόγια επ΄αυτου εν φτώσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το κκε μπορει να ειναι και το μοναδικό κόμμα που κράτησε το επιπεδο του δημοσίου λογου σε αξιοπρεπή επιπεδα, χωρίς ψέμματα, χωρίς εντυπωσιασμούς και με τιμιοτητα."

    Σωστά. Αλλά σίγουρα όταν γύρω σου σαπίζει το σύμπαν με Τζοχατζόπουλος, Εφραίμ, Χριστοφοράκους κτλ και εσύ επιμένεις να μιλάς γενικά για φαινόμενα που είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό (που έτσι είναι βέβαια) για να μην αποπροσανατολίσεις και καλά το λαό από τη ρίζα του κακού, αφήνοντας τους υπόλοιπος να λαικίζουν, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι γραφικός και στο τέλος ουραγός των εξελίξεων. Πόσο μάλιστα όταν αφορίζεις την προσπάθεια ενός λαού να απαλύνει έστω και κατά ένα τοις χιλιοίς την καθημερινότητά του, στο όνομα της ορθής ταξικά προσανατολισμένης πατάτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα, δεν ξέρω αν το κκε είναι γραφικό, δεν θα συμφωνούσα με αυτό, γραφικό μπορει να χαρακτηριστεί οτιδηποτε εξακολουθεί να μην αλλοιώνει τη θεωρία και τα νοήματα της θεωρίας για να το παίξει υπερ και άνω και μοντέρνο και ουτω καθεξής.

    Γιατί αν φερω στο μυαλό μου παραδείγματα άλλου λόγου, το τι μπουδρολογία και κενολογια έχουμε φάει στα μουτρα από τους δήθεν σουπερ ουάου πολιτικούς αναλυτές δεν λέγεται...

    Εδω φτασαμε στο σημειο να θεωρείται "κατωτέρου" όποιος εξακολουθεί να μιλά για εργατική ταξη, ταξική συνειδηση και ουτω καθεξής...

    Όσοι απαξιουν λοιπον τον μαρξισμο με τον αλφα ή βητα τροπο ακόμα και στο όνομα του μαρξισμού, ίσως να φροντιζουν να απαλύνουν κατά ενα τοις χιλιοις κάποιες ανάγκες. Δεν διαφωνώ εξάλλου προσπαθησα να το μεταφέρω και στο κείμενο πως το κκε πρεπει να συμμετέχει πιο δραστικά σε κινήσεις μέσα στο λαό περαν των κινήσεων οργάνωσης/διαφωτισης κ.λ.π.

    Δεν εχω προβλημα με τον τροπο "εμφανισης και λόγου" του κκε. Απλά εχω την αποψη πως σημερα είναι ήδη μια άλλη μερα και πως το κκε πρεπει να παρει πολυ ζεστα το θέμα με την ανοδο των νεοναζί.

    Κατα τα λοιπά, δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος χωρος ουτε για την θεωρία ουτε για την πραξη στην ελλάδα.

    Βρίσκονται όλοι σε ένα πειραματικό επιπεδο - εννοώ την αριστερα - και πρεπει να είναι βλάκας ένας κομμουνιστής να βάλει τα "λεφτά του" σε αυτά τα πειράματα.

    Φυσικά κι εγώ χαιρομαι για την τρίπλα του συριζα στο συστημα του δικομματισμού, αυτός εξάλλου ήταν ενας κοινός προεκλογικος στόχος τοσο των αριστερων όσο και των κομμουνιστών στην ελλάδα.

    Χρειαζομαστε περισσοτερες αντιφασιστικές παρεμβάσεις και λιγότερο αντι-κομμουνισμό εξ ευωνύμων όμως. Εχει και ο συριζα λερωμενη τη φωλιά του για την υστερία του αντικομμουνισμού αρχής γενομένης των πλατειών περσι.

    τη νυχτα των εκλογών όμως, με κοκκινες σημαιες πανηγύρισε ο συριζα και με φαραντουρη...όχι με πολύχρωμες της πλατείας και γιόγκα....για να μην ξεχνιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι προέχει; Ο αγώνας για ανατροπή του συστήματος και για σοσιαλισμό, ή πάλη των Αριστερών δυνάμεων [κι όχι μόνο] κατά επέλασης του φασισμού; Μπορεί να ειπωθεί ότι πανε πακέτο ο σοσιαλισμός με τον αντιφασισμό, ελάτε όμως που οι σύντροφοι στο ΚΚΕ είναι επιλεκτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο Στροβολιώτης δεν συμφωνά εν το χονέφκει τζαι ξιτιμάζει τον Τσίπρα τζαι την Παπαρίγα άντι να ξιτιμάζει τζείνους που εφέραν τη χώρα σε αυτά τα χάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ρωτήσω κάτι?
    Τι ζητάς από το ΚΚΕ, να ξεκινήσει μια καλή πολεμική ενάντια στη χρυσή αυγή ή να βάλει πρώτο στόχο να κερδίσει πιο αποτελεσματικά τα στρώματα στα οποία είχε κάποια πέραση η χρυσή αυγή? δεν είναι ακριβώς το ίδιο αυτές οι δύο τακτικές. δεν είμαι 100% σίγουρος τι εννοείς, γι'αυτό και ρωτάω.
    Με την ευκαιρία της ερώτησης, να σου πω ότι το blog σου είναι πολύ καλό και έχει πολύ δυνατή γραμμή.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνούμε. Εν ολίγοις αυτό που θα πρότεινα είναι:
    1. Λιγότερη αγοραφοβία και ακομπλεξάριστα ανοίγματα στις μάζες (οι ΚΟΒες με τις επιρροές τους δυστυχώς δεν αρκούν)
    2. Εκλαίκευση (χωρίς να εκφυλιστεί βέβαια) της γραμμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και απολογούμαι που βγήκαν καθυστερημένα.

    Αν μου επιτρεπετε θα απαντήσω με ένα καινουριο ποστ πιο συνολικά για το πως βλέπω εγώ σημερα τα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ θέλω να ενώσω τις φωνές μου με αυτούς που επιμένουν ότι το μισό εκατομμύριο που ψήφισαν τους φασίστες δεν είναι παίξε γέλασε. Θέλει συστηματική και συγκεκριμένη δράση. Αλλά τούτο εν διπλό ζήτημα: από την μια η αντίσταση στο μνημόνιο που δεν είναι απλώς "επιβεβλημένο από τα έξω" αλλά έχει βάσεις στην άρχουσα τάξη και το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα εντός Ελλάδας. Από την άλλη χρειάζεται νέου τύπου αντιφασιστικό μέτωπο - δεν αρκούν τα παλιά. Όταν λοιπόν λέμε ότι υπάρχει ένας νέος άξονας στην πολιτική που αναφέρεται στο χαρακτήρα του "έθνους" (μετανάστευσης, τα "εθνοτικά" και "εθνικά ζητήματα") όπου οι διάφοροι καθεστωτικοί δρόμοι άνοιξαν τον δρόμο του εκφασισμού (π.χ. στρατόπεδα συγκέντρωσης και τείχος εύρου από ΠΑΣΟΚ του Παπουτσή ή το αντιμεταναστευτικό και αντι-τουρκικό οίστρο των Σαμαράδων κτλ).
    Τώρα όμως έχουμε μια νέα πολιτική στιγμή. Εδώ είναι και το λάθος ανάλυσης του ΚΚΕ: ό Λένιν στις θέσεις του Απρίλη είπε ότι μέσα σε 3 μήνες υπήρχε μια ποιοτικά διαφορετική στιγμή, γιατί το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το αυτονόητη, ότι έχουμε μια νέα πολιτική στιγμή- μπορεί να είπε ότι βρισκόμαστε σε "μεταβατικό στάδιο" αλλά το άφησε μετέωρο γιατί τα πάντα αφορούν την αντίπαλη τάξη και αυτό που προφανώς εννοεί πέμπτη φάλαγγα στην εργατική τάξη βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως απλώς άλλο ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι λάθος εκτίμηση. Ναι υπάρχει σοσιαλδημοκρατική τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα κι η ΔΗΜΑΡ που είναι πιο κοντά στην παλιά σοσιαλδημοκρατία είναι ξεκάθαρη ότι δεν μπορεί να δεχτεί το μνημόνιο (τώρα τί θα κάνει στο τέλος και μέχρι που μπορεί να φτάσει είναι άλλο ζήτημα). Γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ρευστή κατάσταση;
    Αν θέλει Σοβιέτ και εξουσία με τον λαό, ο λαός δεν είναι χυλός - έχει τάξεις, ιδεολογίες συμφέροντα κτλ. - ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτές τις αντιφάσεις και θα μπορούσε με το ΚΚΕ να που έχει μια πιο καθαρή γραμμή να κρατήσει τα πράγματα σε μια πιο ριζοσπαστική γραμμή ενάντια στο Μνημόνιο. Αυτά που αναγκάζονται να λένε οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είναι ακαταλαβίστικα. Η ανάλυση δεν μπορεί να είναι ξεκάρφωτη και αόριστη, πρέπει αγκυροβοληθεί στην συγκεκριμένη πολιτική στιγμή: ερωτώ λοιπόν, ποια η πολιτική πρόταση τώρα για διέξοδο από την κρίση και την αναχαίτιση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η ηγεσία του ΚΚΕ λέει τα ίδια που έλεγε χθες, πέρυσι, πριν 10 χρόνια. Αυτό δεν έχει σχέση με μια ζωντανή κομμουνιστική παράδοση, αλλά με την ένα αποστεωμένο γραφειοκρατικό σύστημα σε αμηχανία. Τονίζω η ηγεσία γιατί στη βάση δεν είναι καθόλου έτσι τα πράματα, με όποιον έχει σχέση με τους κομμουνιστές. Πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του γιατί χωρίς το ΚΚΕ τα πράγματα δεν μπορούν να κινηθούν μπροστά: το ΚΚΕ πρέπει να παίξει τον πρωτοπόρο του ρόλο και να ρισκάρει, να ποντάρει βάζοντας το βάρος και το κύρος του, την ιστορία και την θυσίες που έκανε το κομμουνιστικό κίνημα! Δεν μπορεί ένα μένει έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ζήτημα δεν είναι τι υπάρχει εντος του ΣΥΡΙΖΑ. Εντος του συριζα υπαρχουν πολλα, δεν θα αναγάγουμε την πολιτικο-ιστορική ανάλυση σε ανάλυση βιογραφιών των μελών και των τασεων του ΣΥΝ. Προσωπικά ουτε που με αφορά ο συριζα ουτε ως πολιτικός σχηματισμός ουτε ως πολιτικό κοινωνικό περιβάλλον.



    Εξάλλου δεν θα ήταν καθόλου συμφέρον να το κάναμε αυτό για τον ΣΥΝ γιατί υπάρχει τόσος χυλός εκει μέσα που είναι ζήτημα αν μπορεί άνθρωπος να αντέξει περαν της μιας ώρας να ακούει του καθενός το μακρύ του και το κοντό του ως εκδοχή νέου επαναστατικού μαρξισμου...

    σορυ, μπαινω στα σάιτ και τα φέισμπουκ των συριζαίων και απορώ πραγματικά αν έχουν συναίσθηση σε ποια χώρα ζουν ή αν απλά παιρνουν φάση εκλογικής ονείρωξης και την είδαν οι ηγεμόνες της ευρώπης...ελεος...μονο ο τσιπρας εδειξε μια σχετική εγκράτεια..

    θέτω λοιπόν ως πρώτο όρο μιας τίμιας συζήτησης μεταξύ συντροφων, όπου κι αν βρίσκονται, πως κανεις δεν μπορεί να αρχιζει απο θέση μη κριτικής προς το συριζα, εστω κι αν ανηκει εκεί..

    στον ίδιο βαθμό αποδέχομαι πως κανείς δεν μπορει να αρχίζει από θεση μη κριτικής προς το κκε, για τα δικά του λαθη και αδυναμίες!

    Το ζήτημα, λοιπον δεν είναι τι υπαρχει στο συν, είναι τι υπάρχει εντός της Ε.Ε.

    Το ΚΚΕ εθεσε τίμια τον όρο εξόδου από την Ε.Ε και δεν ειναι καθόλου μα καθόλου λογικό να εγκαλείται γιατι δεν λαμβανει μερος σε μια δήθεν πορεία σταδιακής εξόδου από την Ε.Ε την οποία υποτίθεται υπονοεί ο ΣΥΝ ενώ την ίδια στιγμή, πολιτικά κινείται ακριβώς στην αντιθετη κατευθυνση!

    Κλήθηκε ποτε το κκε να λαβει μερος σε μια σταδιακή έξοδο και είπε ΟΧΙ;;;

    Το ΚΚΕ καλειται και εγκαλειται ως σχεδόν αντεπαναστατική δυναμη σήμερα!!!

    Από ποιούς;; από αυτους που μεχρι χθες απαγόρευαν τις κοκκινες σημαιες στο σύνταγμα!! ελεος!

    οταν η αστική ταξη λεει στον τσιπρα πως τα κουκια δεν βγαίνουν, τι θέλει ο τσιπρας; να κάνει το κκε κουκιά για να περάσει τα σταδια που αυτός νομίζει;

    τι είναι οι δανειστές; πειραματόζωα σταδίων;;

    αν αυριο χρειαστει να γίνει οπωσδηποτε έξοδος απο το ευρώ, ο συριζα συνειδητοποιεί πως όλοι όσοι σημερα του στελνουν συγχαρητήρια θα γίνουν ο εχθρός και ο εφιάλτης του;

    ποιός θα σταθεί να στηρίξει τη χώρα; ο κουβέλης ή η κατσέλη; είμαστε σοβαροί;

    γιατί τόση τύφλωση για το μέλλον στο όνομα του μέλλοντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν κατανοώ γιατί αρνείσαι ότι υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή του ΚΚΕ τώρα, όταν μέσα στο κόμμα υπάρχει τόσος αναβρασμός, κι αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι μια δύσκολη απόφαση να πρέπει να στηρίξεις κριτικά έστω παρά να απέχεις, ή καλύτερα να είσαι εναντίον θεωρώντας τον ΣΥΝ ταξικό αντίπαλο ή πέμπτη φάλαγγα. Αυτή είναι η λάθος γραμμή και μιλώ ως κομμουνιστής: ο ευρωκομμουνισμός πέθανε, πόσο μάλλον η σοσιαλδημοκρατία. Διάβασα την απόφαση της ΚΕ που ήταν και η τοποθέτηση της Παπαρήγα από την πρώτη στιγμή: έχει δίκιο ότι η υπάρχει μια απεγνωσμένη προσπάθεια της αστικής τάξης, του κρατικών ιδεολόγων και «λυτών» και «σχεδιαστών» για « αναχαίτιση της τάσης ριζοσπαστικοποίησης, απεγκλωβισμού από την αστική ιδεολογική και πολιτική επιρροή» με σκοπό την «αναστύλωση της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, η ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό γίνεται με την απόπειρα να ενσωματώσουν, να δελεάσουν με τα τρόπαια και οφέλη της εξουσίας και να παγιδεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο παιγνίδι. Κι όμως τα 5 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι δεν δέχεται αν παίξει με αυτούς τους όρους. Το λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι ότι με την όλη αρνητική στάση του ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν λέω εσκεμμένα, αλλά ντε φακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1. Νομίζω πως από τους πρωτους μπλοκκερς κύπριους τοποθετήθηκα ξεκαθαρα για τα λαθη τα οποια θεωρώ - χωρις καν να δικαιουμαι στο κατω κατω - ότι έκανε το κκε. Μαλιστα τραβηξα και τη γραμμη και μιλησα για ευθυνες όσον αφορα την προσβαση της ΧΑ στα εργατικά στρωματα όταν όλη η μπλογκοσφαιρα παπαγαλίζει τις ευθυνες του πασοκ-νδ!!!

    2. Είναι αυτονοητο για μενα που σεβομαι το κκε να ξέρω πως αυτη τη στιγμή εσωτερικά γίνονται πραματα και ίσως θαματα!! Αυτο όμως φαινεται να το αμφισβητουν όλοι οι υπόλοιποι και πνιγονται να κανουν κριτική του κκε στη θέση της αυτοκριτικής του κκε!!

    3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αθωα δεσπινοιδα που θα παγιδευτεί και καθόλου μαλιστα! Ο Τσίπρας προς τιμήν του απέδειξε πως είναι γερός στρατηγικός παίχτης από την κυριακή και μετά και μια χαρά τους παιζει όλους στα δάκτυλα. Τα σκουρα θα τα βρει παρακάτω και εννοώ εκει που τον θεωρουν μηδενικο δηλαδη όταν κτυπησει την πορτα των μονοπωλίων!

    4. Δεν φέρει ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ το ΚΚΕ πως ταχα ωθεί τον Τσιπρα στην αστική τάξη!!!! Αμα δεν τον παιρνει τον Τσιπρα η αστική διαχειρηση να κατσει στα αυγα του και να οργανωθεί στις εργατικές βάσεις παρα να βαζει τρικλοποδιές στο ΠΑΜΕ όπου και όταν μπορεί!! Αμα δεν τον παιρνει η αστική διαχειρηση να αλλαξει οικονομικό προγραμμα και να μιλήσει για κοινωνικοποίηση και όχι για μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης σε μια ΗΔΗ διαλυμένη και οικονομικά ξεφτιλισμενη κυριολεκτικα χωρα από το κεφάλαιο!

    5. Δεν είμαι αντι-συριζαία όπως δεν υπηρξα ποτε και αντι-ακελιστρια! Αλλα αρνουμαι να μην λεω τα συκα συκα και τη σκαφη σκάφη γιατί δεν εχω ουδεμια αναγκη για επαναστατικό ρομαντισμο και αναταση! Για μενα ο καπιταλισμός είναι απεχθής τζαι εν θα παριστανω πως τον αγαπησα ενω απλα αναγκαζομαι να τον ανεχθώ

    6. Ευχομαι καλη επιτυχία με ειλικρινια στον συριζα για τις προσπαθειες του, αλλα δεν είναι ο φυσικός πολιτικός μου χωρος αυτός και ουτε προκειται ποτε να γίνει γιατι απλουστατα δεν ταιριαζουν τα χνωτα μου σε κανενα επιπεδο με αυτο τον χωρο. Πως λεμε σας αγαπαω αλλα δεν σας παντρευομαι; Ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή