Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

28.5.12

Πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών

H πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα και την πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης με στόχο την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό είναι μονόδρομος για τους λαούς, υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκή Συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Απριλίου με θέμα «Οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και η απάντηση των κομμουνιστών».

Ο λαός της Λιβύης να αποφασίσει

Τα 37 κόμματα από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών, αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεχιζόμενη βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και αποκήρυξαν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της Λιβύης. «Αυτός ο πόλεμος, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αποτελεί συνέχεια της βάρβαρης επίθεσης που το κεφάλαιο έχει εξαπολύσει εις βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων των χωρών μας με βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Λιβύη είναι ένα ακόμα έγκλημα των ιμπεριαλιστών εις βάρος των λαών.

 Οι ψεύτικες προφάσεις που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια. Οτι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κασπίας εντείνονται», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση.

 Τα ΚΚ απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου, το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων και τον τερματισμό της παροχής βοήθειας προς τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Και στην περίπτωση της Λιβύης, θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης, χωρίς ξένες παρεμβάσεις», υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι κομμουνιστές. Επιτίθενται στους εργαζόμενους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Παράλληλα τα ΚΚ επισημαίνουν ότι στο όνομα του «ανταγωνισμού» με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η αστική τάξη στις χώρες της Ευρώπης γενικεύουν τα αντεργατικά μέτρα. «Μειώνουν μισθούς και συντάξεις στο όνομα της κρίσης έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σε πολλές χώρες προωθούνται βάρβαρες περικοπές των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η ανεργία είναι σε άνοδο, υπονομεύονται τα δικαιώματα στην απεργία και σε άλλες συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενδυναμώνεται η ξενοφοβία, ενώ οι φτωχοί αγρότες εξαφανίζονται προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλιακών ομάδων», υπογραμμίζουν τα κόμματα.

Παράλληλα τονίζουν ότι αντικειμενικά διαφαίνονται τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, αφού δεν μπορεί να επιλύσει τα βασικά προβλήματα των λαών. Εντείνουν τον αντικομμουνισμό ελέω κρίσης

Η αστική τάξη, προσθέτουν, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κύριοι στρατηγικοί εχθροί της, οι κύριοι αντίπαλοι του καπιταλιστικού συστήματος είναι τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. «Για αυτό το λόγο σε αρκετές χώρες εντείνονται οι αντικομμουνιστικές απειλές, διώξεις και απαγορεύσεις», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζουν τα ΚΚ, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τους λαούς: «Μόνο μέσα από την πάλη για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη, για τα λαϊκά προβλήματα και για την εξουσία της εργατικής τάξης μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό».

 Οχι στο ΝΑΤΟ, ναι στους λαϊκούς αγώνες

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης τάσσονται ενάντια στην ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της πάλης για απόσυρση των χωρών τους από το ΝΑΤΟ με απώτερο στόχο τη διάλυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Παράλληλα χαιρετίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τονίζουν ότι οι λαοί επωφελούνται από την ανάπτυξη του κινήματος που προκαλεί την αντιλαϊκή πολιτική γραμμή, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμού και τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Καταλήγοντας τα ΚΚ σημειώνουν ότι αποφάσισαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο την κοινή τους δράση και συντονισμό.

Tην κοινή δήλωση υπογράφουν:

Κομμουνιστικό Κόμμα Στυρίας (Αυστρία),
Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας,
Εργατικό Κόμμα Βελγίου,
Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας,
 Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας,
 Kόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών,
ΑΚΕΛ (Κύπρος),
Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας (Τσεχία),
Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία,
 Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας,
 Φιλανδικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό,
Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία,
Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας,
Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,
 Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας,
 Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας,
Κομμουνιστική Λαϊκή Αριστερά (Ιταλία),
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου,
Κίνημα της Λαϊκής Αντίστασης (Μολδαβία),
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών,
Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης,
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας,
 Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας,
Κόμμα Εργασίας (Ελβετία),
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας,
 Κόμμα Εργασίας -Τουρκία (ΕΜΕΠ),
Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας.

Κάτω τα χέρια από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Πέραν της κοινής δήλωσης, τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν την ανησυχία τους και την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συστηματική ρατσιστική καταδίωξη κατά του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. Με κοινή τους ανακοίνωση τα ΚΚ αναφέρουν: «Με διαταγή της σερβικής κυβέρνησης η Κ.Ε. του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας υποχρεώνεται να εκκενώσει εντός ημερών τα μόνα γραφεία που διαθέτει στο Βελιγράδι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία 20 χρόνια, από την ίδρυσή του. Παράλληλα οι σερβικές Αρχές δεν παρέχουν άλλη τοποθεσία για το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για να μετακινήσει τα γραφεία του». Καταλήγοντας τα ΚΚ απαιτούν τον άμεσο τερματισμό της καταδίωξης του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας: «Κάτω τα χέρια από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας». Επίσης σε ανακοίνωση κάποιων εκ των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση για τη Λευκορωσία επισημαίνεται ότι και σε αυτή τη περίπτωση ο λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαλέξει το δικό του δρόμο χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

πηγή: Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου