Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

29.10.11

Ευχή

Ελπίζω το ΚΚΕ να μην είναι τόσο σταλινικό όσο φημολογείται πως είναι και να μη ελέγχει εξονυχιστικά τον κυπριακό τύπο.

29 σχόλια:

  1. εάν ένα κομμάτι του ακελ τραβά το ακελ προς τη συμμορία του βαθέως κυπριακού κράτους του Γιωρκάτζη και του Τάσσου, και αν ενα άλλο κομμάτι του ακελ τραβά το ακελ προς τον πολιτικό πάτο του πασοκ, διερωτώμαι ποιό κομμάτι του ακελ θα διασωθεί από την τελική κατρακύλα.

    ποιό κομμάτι; των αντιγραφέων της ένδοξης!!! ιστορίας του πασοκ;
    ή των θιασωτών του κυπριακού πολιτικού κεντρώου πολυεκατομμυριουχου σάπιου κατεστημένου;

    ξυπνάτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω προ ολίγου σχόλιό μου στο RD:

    "Θα το πω, και παρ'τε το ο καθένας όπως θέλει. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: καθώς το ΠΑΣΟΚ διαλύεται σε ό,τι αφορά τη βάση του, απελευθερώνει κάθε είδος τοξικές ουσίες τις οποίες μια αριστερά χωρίς πολιτική πείρα και χωρίς στέρεο μαρξιστικό προσανατολισμό σπεύδει να καταπιεί και να ενσωματώσει στο λόγο της, χωρίς να την ενδιαφέρει η μεταμόρφωσή της σε ένα αποτρόπαιο αμάλγαμα πασοκικού λαϊκισμού, αναρχο-μπαχαλισμού αισχίστου είδους (υπάρχουν και σοβαροί αναρχικοί) και υστερικού πατριωτισμού.

    Αυτό το αμάλγαμα πρωτοστήθηκε στις πλατείες, αυτό το αμάλγαμα εκφράστηκε στις πρακτικές και στον "αριστερό" λόγο για τις παρελάσεις. Και σ' αυτό το αμάλγαλμα βαυκαλίζονται οι επικίνδυνοι του αριστερισμού ότι βρήκαν τα στοιχεία της "νέας αριστερής ηγεμονίας." Τον κακό τους τον καιρό, αυτό το τερατούργημα μόνο ως νομιμοποιητικό για τη δεξιά και την άκρα δεξιά μπορεί να λειτουργήσει, και ας ονειρεύονται ότι τα "αριστερά γυρισμένα κεφάλια" σημαίνουν κάτι. Στην Κύπρο έγιναν ακριβώς τα ίδια την 1η Οκτώβρη με στόχο το ΑΚΕΛ και χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι οι ακροδεξιοί (αυτή τη φορά η Κύπρος μας πρόλαβε αντί να μας μιμηθεί). Πιστεύετε ότι υπάρχει ουσιαστική ιδεολογικο-πολιτική διαφορά; Επειδή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ να έχει εκλεγεί ο ΓΑΠ αντί να κυβερνάει ακόμα ο χοντρός αλλάζει κάτι επί της ουσίας για το τι είδους λόγος και πρακτική εμπλέκεται;"


    Και δεύτερό μου σχόλιο:

    "Για την παρέλαση στην Κύπρο στις 1 Οκτώβρη. Απ' το εθνικιστικό, ακροδεξιό με αριστερή κουκούλα Εμπροσθοφύλακας:

    "Μικρή ομάδα «Εθελοντών Αγανακτισμένων-Αφυπνισμένων Πολιτών» φορώντας μαύρες και άσπρες φανέλες και κρατώντας πανό με διάφορα συνθήματα, πραγματοποίησαν το Σάββατο το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στα φώτα της Υπεραγοράς «Ορφανίδη» στη Λευκωσία, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

    Στο χώρο έγινε προσκλητήριο πεσόντων, για τους 13 νεκρούς της φονικής έκρηξης στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο με τους «Αφυπνισμένους Πολίτες» να διατρανώνουν την θέλησή τους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους έως ότου οι ένοχοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Στη συνέχεια και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, οι πολίτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους κρατώντας σφυρίχτρες. Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, προσπάθησαν να παρελάσουν κατά μήκος της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ , όμως εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

    [...]

    «Θα είμαστε εδώ, έξω από το Προεδρικό, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να παραιτηθεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και της καταστροφής του τόπου», δήλωσε ο παραπονούμενος πολίτης με τους συγκεντρωθέντες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα."

    Για να μην βαυκαλιζόμαστε ότι ελέγχει η αριστερά την κατεύθυνση αυτού του πράγματος. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι το κείμενο της Γνώμης εύλογα αντιλαμβάνεται αυτή την συνέχεια που δημιουργείται ανάμεσα σε μορφές ελληνικής και κυπριακής "αγανάκτησης". Και προσωπικά δεν αγοράζω καθόλου την ιδέα ότι αυτά που συμβαίνουν στις δύο χώρες είναι άσχετα μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγούμε να υπερασπιστούμε το ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την προσχώρηση στις μορφές ορισμένων εκδηλώσεων εναντίον του. Στη Θεσσαλονίκη καταχειροκροτήθηκε διαβάζουμε ο στρατός. Και το ΚΚΕ κριτικάρεται γιατί είναι το μόνο κόμμα που κράτησε πάλι τις αποστάσεις του:

    "Η ομόθυμη υπεράσπιση της εκδήλωσης της λαϊκής οργής σήμερα ήταν απαραίτητη, έστω και αν σε αυτή μετείχαν και εθνικιστικά στοιχεία κ.λπ. που όμως δεν τα είδαμε ούτε να επιτίθενται κατά συνδιαδηλωτών, όπως στο Σύνταγμα (βλ. σχετική ανακοίνωση μας), ούτε να προβαίνουν σε εθνικιστικές εκδηλώσεις, αλλά αντίθετα να προσπαθούν και αυτοί να ματαιώσουν την παρέλαση. Το «επιχείρημα» άλλωστε του «εθνικιστικού κινδύνου» έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται έντεχνα από την κοινοβουλευτική Χούντα του ΠΑΣΟΚ και τους υποστηρικτές της στη ρεφορμιστική «αριστερά» για να στιγματίσει τις αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις.

    Από αυτή τη σκοπιά, ήταν ακατανόητη η σχετική στάση του ΚΚΕ ότι «αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς».

    Είναι εντελώς απογοητευτικό, αν όχι καταστροφικό για το αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα, το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα με ισχυρό εργατικό κίνημα από πίσω του, που υιοθετεί σωστές θέσεις για την έξοδο από την κρίση μέσω της εξόδου από την ΕΕ και τη διαγραφή όλου του χρέους –αντί για τις αποπροσανατολιστικές θέσεις για διέξοδο από την κρίση μέσα στην ΕΕ και την καταστροφολογία που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακαδημαϊκοί «αναλυτές» του για τις συνέπειες τυχόν εξόδου από το Ευρώ–, να αφήνει να υπερφαλαγγίζεται από τη ρητορική της ρεφορμιστικής «Αριστεράς». Αντίστοιχα, με τον έμμεσο στιγματισμό των αυθόρμητων λαϊκών αντιδράσεων ως χειραγωγούμενων από «θύλακες που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα», τροφοδοτείται το κλίμα εμφυλίου που καλλιεργήθηκε κατά τα γεγονότα της 48ωρης απεργίας μεταξύ διαδηλωτών, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό μια εν δυνάμει διαδικασία συνειδητοποίησης για κοινό μέτωπο κατά του νο 1 εχθρού αυτή τη στιγμή, δηλαδή της ΕΕ/ΟΝΕ και του ξεπουλήματος του κοινωνικού πλούτου."
    (http://wwwpraxisred.blogspot.com/2011/10/blog-post_4014.html)

    Διαφωνώ κάθετα με αυτή την αξιολόγηση του Δικτύου. Το "κλίμα εμφυλίου" πυροδοτείται από όσους έχουν κάνει καραμέλα το λεξιλόγιο περί "δοσίλογων", "προδοτών" και ικριωμάτων, όχι από αυτούς που ζητούν απ' τον κόσμο μια κριτική αποστασιοποίηση από την ραγδαία επέλαση του λεξιλογίου της ακροδεξιάς στον αριστερό χώρο.

    Αυτά προς (μετριοπαθή) υπεράσπιση της Γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω διαφορετική εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίο, η συγκεκριμένη εφημερίδα εκτιμά την ταυτιση ακελ-πασοκ.

    Και θεωρώ πως η ταυτιση δεν είναι τοσο επεξεργασμένη όπως στα δικά σου σχόλια και εκτιμήσεις.

    Πρόκειται για μια ταυτιση λαιϊκιστού τύπου που εξαντλείται στους "κακούς αγανακτισμένους".

    Λυπάμαι. Δεν θα γίνουμε απολογητές του ΓΑΠ.

    Αλλο κύπριοι αγανακτισμένοι - Μαρί - εθνικισμός - διχοτόμηση.

    Αλλο ελληνες αγανακτισμένοι - με όλα όσα αναφέρεις για να μην τα επαναλαμβάνω.

    Η Γνωμη δεν είναι ειδησιογραφικό εντυπο απλά. Απευθύνεται στο ακελικό κοινό, και οφείλει κατα τη δική μου γνωμη, να περνά με σαφήνεια τα μηνυματα της.

    Και δεν είναι η πρώτη φορά που εντόπισα υποστηρικτικά προς το πασοκ αρθρα. Στο πλαίσιο και καλά μιας ήπιας ειδησιογραφίας.

    Εχουμε φάει τα μούτρα μας με τα ΜΜΕ και μάθαμε πια να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις.

    Θα περίμενα μια πιο προσεκτική τοποθέτηση.
    Τουλάχιστον αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσον αφορά δε το γενικότερο κλίμα του εκφασισμού των μαζών είτε κρύβονται πίσω από τους αγανακτισμένους κύπρου είτε κρύβονται πίσω από αμεσοδημοκράτες που δεν ξεπερνούν τα 300 ατομα και φωνασκούν για το σταλινικο κκε που δεν τους άφησε προχθές να ασκήσουν τα αμεσοδημοκρατικά τους!!! δικαιώματα να τα κάνουν ξανά της πόπης, έτσι γιατί δεν είναι σταλίνες και έτσι γιατί σέβονται το σύνολο των αγανκτισμένων, τη γνωμη μου την εξέφρασα και τη γνωρίζεις.

    Γνωρίζεις επίσης, πως κατά την εκτίμηση μου οι παρελάσεις της 28ης χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για να επανακαθοριστεί ποιός "κάνει παιχνίδι" και ποιός ορίζει "το δρόμο" μετά το ξεβράκωμα που υπέστησαν κάποιοι από το ΠΑΜΕ προχθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόκειται για μια ταυτιση λαιϊκιστού τύπου που εξαντλείται στους "κακούς αγανακτισμένους".

    Πιθανόν. Στην οποία το αντίπαλο δέος είναι μια ταύτιση λαϊκιστικού τύπου που εξαντλείται στους "καλούς αγανακτισμένους."

    Το ότι είναι άλλο οι Κύπριοι και άλλο οι Έλληνες αγανακτισμένοι έχει μια σχετική και μόνο εμβέλεια ως διαπίστωση. Εν προκειμένω, στις 1 και 28 Οκτώβρη ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ επικρότησαν στρατό και εκκλησία και αποδοκίμασαν κυβερνήσεις. Η αποσύνδεση των δύο φαινομένων είναι επικίνδυνη πολιτικά.

    Προσωπικά, ταυτίζομαι πλήρως με την κριτική αποστασιοποίηση του ΚΚΕ και ελπίζω το ΑΚΕΛ να βρει τον δρόμο μέσα από τις συμπληγάδες που έχει γύρω του να επιβιώσει. Το να ταυτίζεται με μια πολιτική δύναμη (στην Ελλάδα) σε κατάσταση κατάρρευσης το βρίσκω παράλογο και ελπίζω να μην το διανοείται κανείς στους κόλπους του.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έγραψα: "Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγούμε να υπερασπιστούμε το ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την προσχώρηση στις μορφές ορισμένων εκδηλώσεων εναντίον του."

    Έγραψες σε απάντηση: "Λυπάμαι. Δεν θα γίνουμε απολογητές του ΓΑΠ."

    Κι εγώ θα περίμενα μια προσεκτική ανάγνωση. Δεν παίζει μόνη της μπάλα η Γνώμη, ούτε εσύ, ούτε εγώ. Συσχετισμοί δυνάμεων δοκιμάζονται κάθε μέρα και κάθε μέρα είναι χειρότερη, εντελώς συμπτωματικά, για την αριστερά στις χώρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω λέμε τα ίδια.

    Και τα έχουμε πει πολλές φορές γιατί όπως γνωρίζεις είμαστε κι οι δυό περίπου "πουλημένοι σταλίνες".

    εγώ περιμένω και την αποκατάσταση...που να την πίστευα κιόλας δηλαδή.

    πρόκειται περί μεγίστης πολιτικής ανοησίας να ταυτίζεται ο οποιοσδήποτε αριστερός κυπριος με το πασοκ. πόσο μάλλον να βγάζει μια αριστερή εφημερίδα άρθρα εφάμιλλα του Βήματος!

    μα εν τζαι τρώμε κουτόχορτο!

    για την αποστασιοποίηση του ΚΚΕ...τα είπα προχθές στου Νέου, για το πως χειρίστηκε το ΚΚΕ τα μπάχαλα που μέχρι προτινος διάβαζαν μόνο Βαθύ, για την απόφαση να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, για την περιφρούρηση της διαδήλωσης, εγώ υποκλείνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "πόσο μάλλον να βγάζει μια αριστερή εφημερίδα άρθρα εφάμιλλα του Βήματος! "

    Ας δούμε λοιπόν τι γράφει σήμερα, την επομένη των παρελάσεων, το Βήμα, δια του Σταύρου Ψυχάρη αυτοπροσώπως:

    " Σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν δημιουργούνται αδιέξοδα, συνήθως επικίνδυνα όχι μόνο για την Οικονομία αλλά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση."

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=427546&h1=true

    Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. Σαμαρά, ε, σαμάρι από την άλλη, το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ θα περίμενα μια προσεκτική ανάγνωση. Δεν παίζει μόνη της μπάλα η Γνώμη, ούτε εσύ, ούτε εγώ.


    κι εγώ σου είπα.
    δεν είναι η πρώτη φορά που είδα παρόμοια άρθρα και δεν είναι τυχαίο ότι το ανέφερα.

    περιμένω να δω κάποτε τουλάχιστον ισομερώς και την οπτική του κκε στη γνώμη. όχι μόνο την υποστήριξη του κκε προς το ακελ.

    και την υποστήριξη του ακελ προς το κκε. γραπτώς και δημοσίως. ισομερώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και περί του τι σημαίνει στην πράξη το "Συσχετισμοί δυνάμεων δοκιμάζονται κάθε μέρα και κάθε μέρα είναι χειρότερη, εντελώς συμπτωματικά, για την αριστερά στις χώρες μας" και μιας και αναφέρθηκα στο σημερινό Βήμα:

    "Ο Τσίπρας «επενδύει» στον Μίκη
    Η Κουµουνδούρου φλερτάρει µε τη «Σπίθα», που όµως δεν αποκλείει την αυτόνοµη κάθοδο στις εκλογές"
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=427434

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.gnomionline.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=662:idisi&catid=90:news&Itemid=243

    εγώ αυτό το θεωρώ άρθρο εφάμιλλο του Βήματος.

    σόρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με την πλάτη στον τοίχο σκέφτεται σήμερα ο κομμουνιστής. Χωρίς κανένα περιθώριο λάθους. Και αν το ΑΚΕΛ φιλοξονεί άτομα που σκέφτονται τον συναπισμό με το ΠΑΣΟΚ, έχω νέα: σε λάθος μετοχή επενδύουν. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι αφενός το ΔΝΤ και αφετέρου η "λαϊκή αγανάκτηση" της κρεμάλας και της μούντζας. Η "σοσιαλδημοκρατία" απεδήμησε εις Κύριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ..θα μου πεις βέβαια τι απαιτήσεις να έχω από τη Γνώμη όταν το πάλαι ποτέ έμπειρο και σπουδαίο σάιτ autonomy and barbarism δίνει για βιβλιογραφία τον Ψυρούκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ...και τον λέει και μαρξιστή!

    να δω πότε θα κατέβει να μας αρχίσει στις γρήγορες!

    νομίζω θα καταλήξω θρήσκα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το Βήμα είναι εφημερίδα της καπιταλιστικής ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ανεξαρτήτως του συγκυριακού ονόματός της. Δεν είναι εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έχει κανένα πρόβλημα σήμερα, στις 29 του μήνα, να προτείνει εσπευσμένα εκλογές που ξέρει ποιος θα τις κερδίσει, πράγμα που αμφιβάλλω ότι θα έκανε η Γνώμη.

    Το άρθρο που παρέθεσες είναι ειδησεογραφικό ρεπορτάζ και όχι ανάλυση ή άποψη. Παρ' όλα αυτά, αν θεωρείς ότι υπάρχει πρόθεση ταύτισης της ακελικής οπτικής με το ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα την καταδικάζω ως οπορτουνισμό αισχίστου τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. και το ακελ είναι εξουσία Αντωνη. Και καλά κάνει που είναι, δεν θα ήθελα κάτι διαφορετικό τη παρούσα στιγμή.

    Πρέπει όμως το ακελ, να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να αναπαράγει πια τον εαυτό του μέσα από την κοινοβουλευτική του ισχύ.

    Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Αν το ακελ ή όσοι έμαθαν να μιλουν εκ μέρους του, λειτουργήσει φοβικά, ως προς το να προσδιορίσει ένα νέο ρόλο για τον εαυτό του θα χάσει.

    Θα χάσει γιατί η βάση του κόμματος είναι λαϊκή. Κι αν το ακελ αφήσει τα συμφέροντα της βάσης του τότε η βάση του θα το αφήσει.

    Γιατί δεν ζούμε πια στην εποχή όπου ο κομμουνισμός ήταν ένα ρητορικό ερώτημα. Ζούμε στην εποχή όπου η εργατική τάξη ρημάζεται.

    Θεωρω γι αυτό το λόγο, εντελώς αυτοκαταστροφικό, να μην δίνεται το πλαίσιο στο οποιο θα κληθει να τοποθετηθεί το ακελ, από τα επίσημα εντυπα του κόμματος.

    έχουμε το κυπριακό. έχουμε ακόμη μέχρι το καλοκαίρι του ΄12. και θα δούμε.


    ο Τσίπρας καλεί Θεοδωράκη; ποιό το νέο; μετά τους φταίει το κκε. δεν αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες των ελλήνων του 2011. τις αφουγράζεται ο Μίκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ΑΚΕΛ είναι απλώς κυβέρνηση. Το τι "εξουσία" είναι και ποιος έχει την εξουσία στην Κύπρο φάνηκε απ' το πόρισμα Πολυβίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ναι σαφώς.

    το ακελ δεν είναι πασοκ. θα ήθελα να ηταν ξεκάθαρο αυτο προς όλους. αυτό λέω.

    και να μην βάζουν ηθελημένα ή αθέλητα οι οποιοιδήποτε ασαφείς ταυτοποιήσεις χώρων, χωρών και καταστάσεων λόγω της συγκιρίας με τους αγανακτισμένους.

    Η επιλογή του Χριστόφια να μην παραιτηθεί επικαλούμενος το συνταγματικο του δικαίωμα να εξαντλήσει τη θητεία του, ήταν ορθότατη και την υποστήριξα.

    Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις δηλώσεις Παπούλια περί λαϊκής εντολής του πασοκ ούτε με το αν είναι συνταγματικά νόμιμο να κατακρεουργει τη χωρα απλά και μόνο γιατί κανείς δεν κατάφερε να τον ριξει από τη θέση του.


    το ακελ δεν έχει ουτε την ιστορία ουτε και τη βάση που έχει το πασοκ. η οποια αγανακτεί με τους αγανακτισμένους ακαπέλωτους.

    το ακελ εχει γνησια λαϊκά στρώματα τα οποία περιμένει εναγωνίως η κάθε αντικαπιταλιστική μπούδρα του κάθε εμπροσθοφύλακα και του κάθε ας μην πω ποιού - να μην αρχίσουμε πάλι - να της μάθει "επαναστατική αλφαβήτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στα υπόψιν: http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/10/28/martyria-akrodexios-papoulias/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας σύντροφοι,
    να επέμβω στην ενδιαφέρουσά σας συζήτηση αφού γράφω συστηματικά στην ΓΝΩΜΗ (την έντυπη), προς υπεράσπιση της ιδέας της λύσης-επανένωσης και της κυβέρνησης της κυπριακής αριστεράς γενικότερα, και όντας μέλος της συνταχτικής της ομάδας.
    Η ΓΝΩΜΗ δεν είναι ούτε δυο χρόνων. Βρίσκει ακόμα τα πατήματά της.
    Το σκηνικό εν πρωτόγνωρο. Η ΓΝΩΜΗ βλέπει την ελληνική κυβέρνηση ως θεσμό. Κάμνει τούτη την ταύτιση.

    Βλέπει επίσης κι αυτό που αναφέρει ο Αντώνης, ότι δηλαδή κάποιοι που αμφισβητούν τούτους τους θεσμούς, χειροκροτούν τα στρατά...

    Η ταύτιση που την άλλη με το ΠΑΣΟΚ (όπως και η ταύτιση με την κυπριακή αστική δημοκρατία) είναι επικύνδινη υπόθεση. Συμφωνώ.

    Όπως επικίνδυνη υπόθεση είναι και η σύμπλευση με τα αμερικανοεβραϊκά συμφέροντα στα ενεργειακά, η λύση του ΟΗΕ, οι "καλές κουβέντες" του Μπαρόζο και της Μέρκελ κλπ κλπ

    Εν που πολλές πάντες που καραδοκούν οι καραμπελιοεμπροσθοφυλακολιλήκες.

    Ο αντι-εθνικισμός εν το κλειδί της αριστεράς. Εκεί ξεχωρίζουν τα αρνιά που τα ρίφκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να σημειώσω επίσης ότι η ΓΝΩΜΗonline είναι για κάποιο μυστήριο λόγο από τις 27 του μήνα “closed or suspended” από τους κυβερνητικούς σέρβερς και η πρόσβαση των δημόσιων υπαλλήλων σ’ αυτήν έχει διακοπεί…
    Αυτά σ’ ότι αφορά την σχέση ΑΚΕΛ και εξουσίας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προχωρεί σε επισημάνσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και για τον κίνδυνο κατάχρησής τους, ενώ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι υπόθεση «βαθιά πολιτική και βαθύτερα πολιτισμική».

    αυτό για μένα λέγεται "κρυφή γραμμη" ανάγνωσης της κρίσης.

    "βαθιά πολιτική και βαθύτερα πολιτισμιμή"...τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νέε μου, τα άρθρα σου είναι από τα καλυτερα τόσο στη γνωμη όσο και στη μπλογκόσφαιρα.

    Ναι η γνωμη είναι μια καινούρια προσπάθεια.

    Ας πούμε ότι μπορει να είναι οφέλημη και μια καλόπιστη κριτική.
    Είπαμε...τη μέρα που θα πάψει να υφίσταται κριτική θα πάψει να υφίσταται και λόγος για το οτιδήποτε άλλο.

    Εχω να πω και χιλια μπράβο στη Γνωμη για πολλά άρθρα της. Αλλά άστο. Εφκάλαν μας το όνομα των χαφιέδων του ακελ. Να μεν προκαλώ τζαι αναιτια τις ανασφάλειες του κόσμου...

    Επίσης, να με συγχωρέσεις που ειμαι κάπως ψειρισα γενικώς. Ετσι έμαθα στην Κα Γκε Μπε να κάμνω. Εν αλλάσσω τωρά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ...που εχάθηκε κατά τον λόν τούτη η ψυσιή;
    Παίζει κρυφτούλλι;
    Ή έππεσε με τα μούτρα να υπερασπίσει τα αφεντικά της ήλιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μα ποιός ο Πόλυς;

    Μπορεί να επήε στο άγιον όρος όπου ανήκει πραγματικά! Τι να σου πω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. τώρα για τη λογοκρισία της Γνωμης από τον κρατικό μηχανισμό...είναι ενα προμήνυμα για το τι θα πάθει το ακελ μόλις κατέβει απο την κυβέρνηση.

    δικούς μας "σερβερς" έχουμε σε καλή κατάσταση; κατά ΠΕΟ μεριά λέω, κάτι "σερβερς" που είχε παραδοσιακά το λαϊκό κίνημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εγώ πάντως δεν θα έπαιρνα τοις μετρητοίς τις διάφορες περιστασιακές συμπορεύσεις είτε τις Γνώμης, είτε της Χαραυγής. Τόσο η Δις, όσο ο Αντώνης έχουν δίκιο στις κριτικές τους σε σχέση με τα συγκεκριμένα κείμενα (είτε είναι ρεπορτάζ, είτε άρθρα) και κάνουν πολύ καλά που τα καυτηριάζουν, ή τουλάχιστον τις πολιτικές υποθέσεις, συνέπειες ή προεκτάσεις των κείμενων αυτών.
    Το βασικό ζήτημα είναι άλλο: Από τη μια παρατηρούμε ότι η οργανωμένη Δεξιά [στην ολότητα της] στην Κύπρο κινείται σαφώς σε μια λογική ενός αυταρχικού/ καταστροφικού καννιβαλισμού κατά του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Θα πάνε μέχρι τις εκλογές του 2013, έστω κι αν διαφαίνονται ήδη αποστασιοποιήσεις (βλ. Μαρκίδης, Πουργουρίδης, Μπρούνζος κι άλλοι) από αυτούς της μετριοπαθούς/ εκσυγχρονιστικής τάσης που βλέπουν ότι ο Αναστασιάδης το έχει ξεχαρβαλώσει το πράμα με την συμπόρευση με του θεότρελους απορριπτικούς γιατί πλέον είναι και αυτοκαταστροφικό για το ίδιο το ταξικό/κοινωνικό σχηματισμό. Με αυτό ως δεδομένο, ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της Αριστεράς [ με κέντρο βέβαια το ΑΚΕΛ]; Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα παραίτησης, αλλά το ζητούμενο είναι να κυβερνήσει θεμελιώνοντας/αγκυστρώνοντας ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο που να λειτουργούν ως «αναστολέας» για το μέλλον: όπως ο οδοντωτός τροχός αναστολής με καστάνια να είναι πολύ δύσκολο να αναστραφούν. Ποια είναι αυτά:
    (1) Στο κυπριακό να τρέξει γιατί απλώς δεν έχουμε χρόνο. Να είμαστε εμείς μπροστά κι όχι να το παίζει ο Ερτογάν, ο οποίος ξεκάθαρα τώρα το παίζει παιγνίδια «ηγεμονικής γεωπολιτικής» της περιοχής και άλλαξε ρότα προς το αρνητικό σε σχέση με το 2004. Σεν ξέρω τί θα γίνει αύριο στη Νέα Υόρκη, με δεδομένο το πισωγύρισμα λόγω του Έρογλου [με την κάλυψη, αν όχι εξώθηση της Άγκυρας], δεν μπορώ να αποκλείσω και θεαματικές στροφή γιατί ο Ερτογάν είναι απρόβλεπτος και γενικά μπλοφάρει πολύ. Εμείς ως να είμαστε έτοιμοι να πάμε για λύση γιατί, κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία.
    (2) Στην οικονομία το ΑΚΕΛ πρέπει να θέτει ξανά και ξανά το ζήτημα της προοδευτικής φορολογίας, να έχει συνεχή πρωτοβουλία των κινήσεων και να αντιστέκεται με παρρησία στις νεοφιλελεύθερες πιέσεις .
    (3) Να χειριστεί με προσοχή και με χαμηλούς τόνους το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου γιατί έχουμε μεταβολή των γεωπολιτικών όρων του παιγνιδιού – γιατί να απορρίπτουμε εκ προοιμίου προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης; Μπορεί αν είναι και η πιο σωστή κίνηση σε κάποια στιγμή.
    (4) Να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να βρούμε τους εκπαιδευτικούς σύμμαχους στην ανελέητη και ανέντιμη επίθεση που δέχονται από τα παπαγαλάκια.
    (5) Να κάμει ανοίγματα στην κοινωνία κι ότι θέλουν ας λένε οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. H κριτική μου προς το ΑΚΕΛ δεν ήταν ποτέ μαξιμαλιστικού τύπου, όπως ξέρεις Νίκο.

    Λέω νομίζω τα απολύτως απαραίτητα.

    Αν εξαιρέσω την έκρηξη στο Μαρί ως απρόβλεπτη, όλα τα άλλα που καθορίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις ήταν δεδομένα προ πολλού. Τόσο η στάση της Τουρκίας, το ενδεχομενο εξευρεσης φυσικού αερίου και οι επιπλοκές για το κυπριακό καθώς και η οικονομική κρίση.

    Δεν είναι λοιπόν ζήτημα θεωρητικής καθαρότητας η απαίτηση όπως το ακελ παψει να έχει ερμητικά κλειστά τα αυτιά του στα δεδομένα αυτής της κρίσης. Φωναζαν οι μαρξιστές οικονομολόγοι για τον ερχομό της κρίσης. Τους άκουσε κανείς; όχι κανείς δεν τους άκουσε. ούτε καν το ΚΚΕ που υποτίθεται είναι σκληροπυρηνικά κομμουνιστικό κόμμα.

    Ποιές είναι αραγε οι επιπτωσεις;Το ότι βρέθηκε η αριστερά σήμερα απροετοίμαστη. Αυτές είναι οι επιπτώσεις.

    Και δεν δεχομαι γι αυτό το λόγο, και μια "κατηγορία" για δήθεν ψευδοεπαναστατισμό όταν γίνεται κριτική στο τι παράγουν τα κομματικά έντυπα.

    η θεωρητική αυτοφίμωση δεν βοήθησε. κυρίως δεν βοήθησε στο κυριότερο. που ήταν η έξαρση του εθνικισμού και η καταστροφή της παιδείας. της παιδείας του καθημερινού ανθρώπου που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτό το χιμαρώδες κύμα εκφασισμού μετά το Μαρί.

    αν είμαστε μαρξιστές δεν είμαστε μαρξιστές από ανεδαφικό ρομαντισμό.
    είμαστε μαρξιστές γιατί είμαστε ρεαλιστές.

    και ως ρεαλιστές πρέπει να γνωρίζουμε πως μια συγκεκριμένη ομάδα με χαρακτηριστικά "κάστας" μέσα στο ακελ, επιθυμεί την ταυτιση με το πασοκ γιατί νομίζει αφελώς πως μ΄αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει τα κεκτημένα της στο αστικό κατεστημένο.

    Εχουμε το κυπριακό βέβαια. Ας δούμε για πόσο θα έχουμε το κυπριακό ή αν εντέλει θα υποχωρήσουμε και σ΄αυτό υπό το βάρος της αστικής συναίνεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή