Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

4.4.14

ΚΕΒΕ-ΟΕΒ: Ζητούν από την τρόικα μείωση κατώτατου μισθού

Τη θέση τους για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα με την Τρόικα στο Γραφείο Προγραμματισμού. 


Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την Τρόικα στο Γραφείο Προγραμματισμού, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλίδης είπε ότι "το ΚΕΒΕ συμφωνεί με τις θέσεις της ΟΕΒ ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε δεν βοηθά στην εργοδότηση κυρίως νεαρών ατόμων αποφοίτων γυμνασίων ή ανειδίκευτων νεαρών ατόμων που προσπαθούν να εργοδοτηθούν στο λιανικό εμπόριο", προσθέτοντας ότι το ΚΕΒΕ είναι "υπέρ της μείωσης και όχι της παντελούς κατάργησης του κατώτατου μισθού διότι ακόμη και υπό τις σημερινές περιστάσεις, εκεί που δεν υπάρχει προστασία των συμβάσεων με τις συντεχνίες θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι θα παίρνουν ένα κατώτατο μισθό"  
Ανέφερε ότι "αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση του κατώτατου μισθού θα υπήρχε πιο εύκολα εργοδότηση τέτοιων ατόμων", προσθέτοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στον τομέα των αποφοίτων γυμνασίων και λυκείων "είναι πάρα πολύ ψηλά".
Ερωτηθείς αν η μείωση του κατώτατου μισθού θα μειώσει την ανεργία, ο κ. Πηλίδης είπε ότι είναι ένα βήμα που θα βοηθούσε την εργοδότηση καθώς, όπως εξήγησε, ένα κατάστημα θα μπορούσε να εργοδοτήσει δύο άτομα με ελαφρώς υψηλότερο κόστος (1.400 ευρώ) από τον κατώτατο μισθό αντί ένα άτομο με 924 ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Τρόικα εναντιώνεται σε όλους της νομοθετικής ρυθμίσεις και "πιστεύουν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς".
Αναφέροντας ότι η Τρόικα δεν εκφράζει απόψεις σε κανένα θέμα αλλά καταγράφει και προσπαθεί να αντιληφθεί πως οι εργοδοτικές οργανώσεις βλέπουν την πορεία και τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πηλίδης είπε ότι η Τρόικα έθιξε το θέμα της ΑΤΑ και τους εξηγήσαμε, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ότι "είναι υπό παγοποίηση αυτή τη στιγμή εφόσον δεν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία".
Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του το ΚΕΒΕ εξέφρασε στην Τρόικα την "κάθετη διαφωνία" του στη νομοθετική μείωση των ενοικίων, με τον κ. Πηλίδη να χαρακτηρίζει το θέμα "ένα σοβαρό λάθος από τη Βουλή".
Ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΒΕ έθιξε ακόμη τα θέματα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, του υψηλού κόστους των επιτοκίων, τον στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού, του υψηλού κόστους ενέργειας.
Ο κ. Πηλίδης είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της ανεργίας και σε ποιον τομέα αυτή συγκεντρώνεται και για πιο λόγο με την Τρόικα να ερωτά επίσης κατά πόσον είναι αποδοτικά τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εργοδότηση ανέργων.
Ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ τάχθηκε υπέρ των σχεδίων και ότι είναι βοηθητικά ιδιαίτερα στην εργοδότηση νέων επιστημόνων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "το πρόβλημα δεν θα λυθεί ουσιαστικά αν δεν ανακάμψει η οικονομία".
Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι ένα από τα θέματα ήταν το θέμα του κατώτατου μισθού όπως καθορίζεται με το διάταγμα του Υπουργού Εργασίας κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι στην Τρόικα εξήγησαν τη θέση της Ομοσπονδίας και τι ζήτησαν από την Κυβέρνηση επί του θέματος.
"Από την Κυβέρνηση ζητήσαμε εδώ και μήνες μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%", ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνει αυτό "θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν το υφιστάμενο δυναμικό τους και θα βελτιώσει τις ικανότητες τους για πρόσληψη καινούργιου προσωπικού".  
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου