Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

22.1.14

Πειθώ

( Έχω την εντύπωση πως το πιο κάτω, αρμόζει να αναρτηθεί σήμερα. 
Έχω επίσης για κάποιο λόγο την εντύπωση, πως ο συγγραφέας - του Radical Desire τότε και του Lenin Reloaded σήμερα - θα πρέπει να είχε δεινοπαθήσει από τους διάφορους "διανοούμενους" φλύαρους παπαρολόγους του διαδικτύου, για να καταλήξει σε ένα τόσο βιωματικά περιεκτικό συμπέρασμα περί της Πειθούς. Το δανείζομαι και ευχαριστώ! ) 




ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ για τον τρόπο που ζει και για τον τρόπο που σκέπτεται ότι πείστηκε να ζει ή να σκέπτεται έτσι. Αν υπάρχει πειθώ, συνίσταται στο να πείσεις τους πάντες ότι είναι αδύνατο να πειστούν, να τους πείσεις ότι αυτό που πιστεύουν ή πράττουν το πιστεύουν ή το πράττουν αυθόρμητα, χωρίς να το έχουν μάθει από πουθενά. Για αυτό πάντοτε νοιώθω έναν έντονο εκνευρισμό όταν κάποιος μου λέει "Πείσε με!". Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή μάλλον ότι επιτυγχάνεται μόνο όταν δεν φαίνεται να το αποπειράται κανείς.

Ένας σύντομος ορισμός του δημοκρατικού υποκειμένου θα ήταν συνεπώς: αυτός που έχει πειστεί ότι μπορεί να προσποιείται ότι πείθεται, ενώ στην πραγματικότητα έχει πάντα ήδη πειστεί. Για ποιό πράγμα; Για το ότι πράττει και σκέφτεται ελεύθερα, κατά πως νομίζει ο ίδιος.


Αντώνης Μπαλασόπουλος
"Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών", Αθήνα 2011

4 σχόλια:

  1. "....να τους πείσεις ότι αυτό που πιστεύουν ή πράττουν το πιστεύουν ή το πράττουν αυθόρμητα, χωρίς να το έχουν μάθει από πουθενά."

    Σώπα. Άρα ο γιος μου, τες εικονίτσες της φανταστικής φιλενάδας Παναγίτσας που προσκυνά, προσκυνά τες "αυθόρμητα", εν του το έχουν "μάθει από πουθενά"....

    Σόρρυ για το "μούγιασμα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ok, επειδη για καποιο λογο αποφευγω μαζί σου να μουγιαζουμαι, ξαναθκιαβασε αυτο το πολλα μικρό κειμενο...εκαταλαβες τα αντιθετα...μα τα εντελως αντιθετα ομως...

      εν πειραζει, η επαναληψη παντα βοηθα.

      Διαγραφή
    2. E, σόρρυ, αλλά τζιείνα τα "ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ", "Όλοι γνωρίζουν", "τους πάντες" σαντανώννουν το πολλά το κειμενάκι.
      Τζιαι τελικά τι κάμνει; Μέμφεται ή θεωρεί επιθυμητόν το "δημοκρατικόν υποκείμενο"; Νομίζουν "οι πάντες" ότι "σκέφτονται και πράττουν ελεύθερα" ενώ εν ισχύει;
      Μπορεί να μεν το πιάννω εγώ...

      Διαγραφή
    3. το κειμενάκι μεφμεται το "δημοκρατικό υποκείμενο" που νομίζει πως σκεφτεται απροϋπόθετα ελεύθερα και μας καλεί να το "πείσουμε" ένω έχει εκ των προτέρων ένα ολόκληρο κόσμο "απόψεων", τους ορους και τις προϋποθέσεις των οποίων ουδέποτε αναλύει ή συζητά.

      Διαγραφή