Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

14.1.14

Τί είναι η περηφάνεια.

Πρέπει να γράφω αυτές τις σκέψεις. Σήμερα ήταν τα γενέθλια του γιού μου. Ένοιωσα μεγάλη χαρά που μεγαλώνει και σκέφτηκα πως κάποιες σχέσεις της ζωής μας, για κάποιο λόγο καταργούν τον χρόνο. Χαρά, γιατί δεν νοιώθει μια μάνα ή ένας πατέρας φαντάζομαι, το βάρος του χρόνου που περνά, όσο και να περνά. Η αγάπη καταργεί την αξία του προσωπικού βάρους που έχει ο χρόνος. Η αγάπη κάνει το χρόνο ανάλαφρο. Η αγάπη μοιάζει με την πίστη και με το θάρρος.

Αλλά σήμερα, αντί να σκέφτομαι κάποια γιορτή, η σκέψη μου ήταν απασχολημένη με άλλα. Επειδή έτυχε να γνωρίσω μια κυρία. Ελληνίδα. Και η ώρα που έτυχε να περάσω μαζί της με έβαλαν σε ένα εσωτερικό προβληματισμό. Δηλαδή και για τον εαυτό μου.

Θέλω να τα γράψω πριν περάσει η μέρα αν προλάβω...

Δεν γίνεται να αφηγηθείς σύντομα την ιστορία της ζωής ενός άλλου ανθρώπου. Είναι ασέβεια. Αλλά δεν πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση, σκέφτομαι. Δεν πρόκειται για μια προσωπική ιστορία, πρόκειται για την ιστορία μιας χώρας.

Κόρη αντιστασιακού. Αριστούχα στο πανεπιστήμιο και αποκλεισμένη λόγω του πατέρα της θα διεκδικήσει μια θέση στο δημόσιο. Δεν θα πάρει τη θέση λόγω οικογενειακού "στίγματος" ανκαι έρχεται τρίτη μεταξύ 1500 υποψηφίων στις εξετάσεις.... Θα πάρει τη θέση εντέλει, όταν παρεμβαίνει ο πεθερός της, δεξιός ή μάλλον " σκοτάδι και μαύρη αντίδραση", διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για "κατάσταση υπό έλεγχο" και "δική μας".

Πρώτος ετήσιος μισθός, έτος 1967: 67 χιλιάδες δραχμές.
Κόστος πρώτης κατοικίας, διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων: 100 χιλιάδες δραχμές.
Ενάμιση χρόνος δουλειάς ίσον ένα σπίτι, όταν οι άλλοι σάπιζαν στις φυλακές...

Όταν πήρα δουλειά και έγινα πλούσια, μου διηγείται, "όταν πήρα δουλειά και έγινα πλούσια"....

Η δεξιά συστάθηκε σε Τάξη, δια της βίας. Πόσο πιό ξεκάθαρο πρέπει να γίνει;...

Από τον εμφύλιο μέχρι και το 1980 περίπου, πριν να ανέβουν στην εξουσία οι "προοδευτικοί" για το δεύτερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας "φάτε να φάμε" ή " από φαν έφαν" η δεξιά αγόραζε διαμερίσματα, οικόπεδα, εξοχικά, δεύτερα διαμερίσματα, δεύτερα εξοχικά, δεύτερα οικόπεδα κ.ο.κ.

Δεν ξέρω αν απορείς γιατί η Παπαρήγα έχει 0,39 σεντς στο λογαριασμό της...Δεν ξέρω καν, αν είσαι σε θέση να το αξιολογήσεις, πόσο μεγαλειώδη είναι αυτά τα 0,39 σεντς.

Έχουμε δηλαδή μια Τάξη, η οποία έζησε και πλούτισε με το αίμα των άλλων. Τα χρήματά τους, τα διαμερίσματά τους, τα ρούχα τους, ο πλούτος τους, οι θέσεις τους, το είναι τους, η αυτοεικόνα τους, είναι το αίμα των άλλων.

Και προϋπόθεση αυτής της ευμάρειας ήταν μόνο η προδοσία των άλλων και το αίμα των άλλων, η συναίνεση με τη δεξιά και με την εξουσία της, με τις μεθόδους της, με τη "διχτατορία" και τον ενγένει φασισμό των πολιτικών της μεθόδων.

Κι΄όμως αυτή η κυρία, ήταν κόρη αντιστασιακού. Αλλά δεν είναι και φασίστρια... Γιατί η δεξιά αστική τάξη έχει εκπολιτιστεί. Τώρα πια δεν φτιάχνει από δέρμα ανθρώπων σαπούνια. Φτιάχνει από τη ζωή των ανθρώπων σινιέ συνολάκια, ψώνια, σπίτια, ανέσεις της καλής κοινωνίας...εκπολιτισμός....

Αν ήμουν Ελληνίδα, δεν υπάρχει περίπτωση, θα ήξερα καθαρά, πεντακάθαρα, πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε υπάρχει άλλος πραγματικά τίμιος, ρεαλιστικά τίμιος τρόπος να είχα το μέτωπο μου και τη συνείδησή μου καθαρή, παρά στηρίζοντας το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ πλήρωσε το αίμα, ήταν δικό του το αίμα προς χάρην της εξουσίας όλων αυτών. Του πλούτου τους, της ισχύος τους.

Δεν ήταν κανενός ΣΥΝ και καμιάς ΔΗΜΑΡ αυτό το αίμα. Ήταν αληθινό αίμα, ιστορικά πραγματικό αίμα. Και μετρήθηκε με το "πόσα οικόπεδα", "πόσα σπίτια", "πόσα μετρητά" των άλλων...

Ένα πράμα ξέρω. Στη ζωή, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη! Όλοι αυτοί, η αστική τάξη της Ελλάδας πρέπει να ξηλωθεί. Πρέπει να φύγει και πρέπει να πληρώσει τη βρωμιά της, τα βρώμικα χέρια της, γιατί αληθινά είναι βαμμένα με αίμα, τη βρώμικη βολή της...πόσο μάλλον, που κάποιοι εξ αυτών το παίζουν και "προοδευτικοί". Λέω γι αυτούς που κρύφτηκαν πίσω από το μετριοπαθές ΠΑΣΟΚ κάποτε...

Για τους αντίστοιχους της "καλής κοινωνίας" της Κύπρου θα τα πούμε μια άλλη φορά.


Άγγελε μου...


Να ξέρεις πως εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκαν κάτι τύποι σαν εμάς εδώ στον τόπο μας, κανένας από την οικογενειά σου κι από την ράτσα σου, δεν έζησε σε κανένα ντροπιασμένο γιοφύρι της αστικής Άρτας, και πως στα θεμέλια της ζωής μας και  στα θεμέλια του σπιτιού μας δεν είναι θαμμένα ανθρώπινα θύματα.

Εμείς δεν έχουμε βάψει τα χέρια μας με το αίμα κανενός ανθρώπου. Ζούμε στο νοίκι, δεν έχουμε ούτε λεφτά, ούτε οικόπεδα, ούτε τίποτα που να λέει πως κάποτε γίναμε έστω κατ΄υποψίαν προδότες.

Να τιμάς την καθαρότητα των χεριών σου. Γιατί είναι η σπουδαιότερη καθαρότητα!

Και να μείνεις για πάντα αυτός που είσαι...

Σε αγαπώ.

8 σχόλια:

  1. Εύχομαι να τον δεις όπως επιθυμεί κι όπως ορίζει ο ίδιος.
    Μας συγκίνησες πάλι.
    ('Ηταν -και είναι- "και τα δικά μου λόγια", η παρακαταθήκη μου και στον δικό μου γιο).
    Η συγκίνησή μας, μαζί κι η περηφάνεια μας, ας οπλίσει την ταξική μας συνείδηση.
    Μ' αυτή πολεμάμε.
    Άλλο όπλο δεν έχουμε εμείς.

    Να είσαι πάντα καλά.

    Με δύναμη.
    Πάλι, και τη δεύτερη φορά με "Η"

    ΥΓ. Πες μου, σε παρακαλώ, αν "θα προδώσω" το κείμενο αναδημοσιεύοντας μόνο -λόγω και του προσωπικού χαρακτήρα της "εξομολόγησης"-, την ιστορία της Ελληνίδας.

    Την αγάπη μου, ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για την ευχή, ανταποδίδω!

    Η κυρία δεν είναι επώνυμη, όχι δεν θα προδώσεις κάτι. Εξάλλου είναι ένα από τα πολλά, τα χιλιάδες παραδείγματα.

    Την αγάπη μου και την εκτίμησή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελληνίδα είναι, όπως όλοι μας –κι αυτοί που το συνειδητοποιούν και οι πέρα βρέχει– χιλιοπροδομένη.
      Το κείμενό του αγγέλου σου να μην προδώσω –η έγνοια μου–, αφήνοντάς το μισό, και τη δική σου άρα «εξομολόγηση».
      Μου έχεις όμως απαντήσει.

      Ευχαριστώ και πάλη

      Διαγραφή
  3. Υγείαν τζιαι ευτυχίαν εύχουμαι, τζιαι ελευθερία σκέψης για τα κοπέλια γεννικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γούφι κι εγώ τα ίδια ευχομαι για όλα τα μωρά όλου του κόσμου!

      Διαγραφή
  4. Στον Άγγελό σου: http://zbabis.blogspot.gr/2014/01/blog-post_14.html

    Πολύχρωμος και εκτειχισμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υγεία πάνω απ' όλα. Τα άλλα έρχονται μετά.

    Αλλά... θα σε στεναχωρήσω με το εξής:

    "Νννά τζι αν αφυπνιστούν οι μάζες, νναάαα τζι αν δεν αφυπνιστούν".

    Τουτέστιν, τα άτομα πρεπει να αφυπνιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ, αλλά γιατι να με στενοχωρήσεις. εγώ συμφωνω και επαυξάνω "ννα τζ αν αφυπνιστούν, ννα τζαι αν δεν αφυπνιστούν οι μάζες"! :)

      Διαγραφή