Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.2.12

Ωχ μανούλα μου...

«Jerusalem Post»: Το Ισραήλ θέλει να σταθμεύσει μαχητικά στην Κύπρο
Διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να ζητήσει τη χρήση αεροπορικής βάσης στην Κύπρο για τα μαχητικά του αεροσκάφη;

Ναι, αν πιστέψει κανείς την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», η οποία σε δημοσίευμά της τονίζει ότι αυτό το αίτημα θα μεταφέρει κατά την επίσημη επίσκεψή του στο νησί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στα τέλη του μηνός.

Παραμένει άγνωστο, πάντως, σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, αν το Ισραήλ θα ζητήσει τη μόνιμη παρουσία μαχητικών του αεροσκαφών στην Κύπρο ή τη δημιουργία βάσης μέσω της οποίας θα παρέχεται λογιστική υποστήριξη σε επιχειρήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ βρίσκονται σε διερευνητικές συνομιλίες επί του θέματος και εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο Ισραήλ να σταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου επί εποχής ενιαίου αμυντικού δόγματος στάθμευαν ελληνικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα, σε επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο κύπριος υπουργός Αμυνας κ. Δ. Ηλιάδης υπέγραψε με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας. Το θέμα της βάσης στην Κύπρο φέρεται να συζητήθηκε στις συνομιλίες αυτές.

Το θέμα της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου είχε πρωτοσυζητηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν η Λευκωσία είχε ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12» για το φυσικό αέριο.

Ο λόγος ήταν οι απειλές της Τουρκίας ακόμη και για θερμό επεισόδιο σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρούσε στον σχεδιασμό της. Φαίνεται τελικά ότι εκείνες οι συζητήσεις προχωρούν παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει ρίξει τους τόνους και επιδιώκει να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλευτεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με άλλους τρόπους, κυρίως μέσω της επιμονής ότι ανάλογα δικαιώματα έχει και το ψευδοκράτος.

Η πιθανή ευόδωση της κυπροϊσραηλινής συνεργασίας ακόμη και με τη στάθμευση ισραηλινών μαχητικών σε κυπριακό έδαφος θα προσέφερε ένα πλεονέκτημα στη Λευκωσία ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων που αναμένεται να προκηρυχθεί ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας.

πηγή: cyprusnews.eu

σχόλια αναγνωστών του Βήματος:

α. Μαθήματα εξ.πολιτικής
Έχει πολλά να διδαχτεί η Ελλάδα από την εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Αρκεί να αποβάλλει τα γνωστά φοβικά σύνδρομα!
5 like


b. Βαθύτερη συνεργασία με το Ισραήλ.  
Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αμερικάνοι δεν προωθούν την ιδέα της ανακήρυξης Κουρδικού κράτους, τιμώντας και την υπόσχεση του προέδρου τους Ουίλσον; Θα ήταν μια καλή αρχή διαμελισμού της Τουρκίας και απελευθέρωσης τόσων διαφορετικών λαών που υποφέρουν κάτω από το Μογγολικό τούρκικο φύλο. Εύχομαι η αρχή της συνεργασίας με το Ισραήλ που άρχισε επί Παπανδρέου να συνεχιστεί με βάθεμά της σε περισσότερους τομείς.
4 like

c. Διευκρίνηση  
Κύριοι ( α, model citizen ) δεν είμαι φιλοάραβας, αλλά η αλλαγή στρατηγικής πρέπει να συνυπολογίζει και τις παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα... νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός: να μην εμπλακεί η Kύπρος στο μεσανατολικό κλπ...
5 dislike

11 σχόλια:

  1. Μόνο ο Καζαντζίδης έχει ανάλογο (ειδικά το τέταρτο) ωχ!

    http://www.youtube.com/watch?v=AEeWWbY5SP8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχει κι ο Χατζιδάκις χωρίς το ωχ..

    αχ τι ντροπή τέτοια ντροπή μανα μου και πως βγαίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβαζα τώρα την είδηση και μου σηκώθηκε η τρίχα. Αναμένω από το ΑΚΕΛ να πει όχι. Εδώ είναι το μεγάλο ΟΧΙ που πρέπει να πουμε! Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Νίκο! Ευθεία και σαφής τοποθετηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί τόσο μεγάλη η έκπληξη σας; Δεν ήταν αναμενόμενη μια παρόμοια εξέλιξη, σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε για το φυσικό αέριο(ως διέξοδος στα εσωτερικά προβλήματα), πριν την όποια διευθέτηση του κυπριακού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δηλαδή όσες χώρες εταιρίες των οποίων παίρνουν αδεια για εξόρυξη θα στήνουν και βασεις; τι σημαίνει αναμενόμενη εξέλιξη;:)

    θα γινει η Κύπρος τόπος άσκησης στρατιωτικής ισχύος Τουρκίας - Ισραήλ και εμείς θα μιλούμε για αναμενόμενη εξέλιξη; να παν να σφαχτουν κάπου αλλου! κατα προτίμηση στα στρατιωτικά κυβερνεία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βέβαια. Μιλάμε όμως για την Κύπρο. Μετά το Μαρί η κυβέρνηση έβαλε όλα τα αυγά της στο καλάθι του φυσικού αερίου, αφήνοντας κατά μέρος το κυπριακό. Στην ενόχληση της Τουρκίας απάντησε με σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Πού η έκπληξη λοιπόν; Ή μήπως οι αεροπορικές βάσεις ή εξυπηρετήσεις δεν εντάσσονται σε αυτού του είδους τις συμφωνίες; Μου φαίνεται πως απλώς ήγγικεν η ώρα να μετατραπεί η Κύπρος σε πραγματική "Κούβα της Μεσογείου" με αμερικανοϊσραηλιτική βάση στο έδαφος της!

      Διαγραφή
  7. Το "καλάθι του φυσικού αερίου" μπήκε από την εποχή του μεγάλου μακαρίτη από τον ίδιο, ως το χαρτί που θα μας έβγαζε από την διεθνή απομόνωση μετά την δαιμονοποίηση του αναν. Δεν μπήκε μετα το Μαρί. Από την εποχή του Μαρί, αυτό που μπήκε στο "καλάθι" είναι η δευτερη εποχή περιρρέουσας για το κυπριακό, εποχή μπούμερανγκ για το ακελ και τη συνεργασία του με τον Τάσσο, αφού ο χριστόφιας κατηγορήθηκε κατά κόρον για "υποπτες συνεργασίες" για το φυσικό αέριο βλ. λατιν αμέρικα μεριά και συρία, για την απομόνωση Κασίνη, για την άσχετη Πραξούλα κ.λ.π.

    Τις αμερικανοϊσραηλινές βασεις εν να τες αποφύγουμεν με τις τελευταίες πιρουέττες του Νίκου σε περίπτωση που τις αποφύγουμε τώρα; Ξα να τους την γραψουμεν ολόκληρη να ησυχάσουν για τες καταθέσεις τους και με στρατιωτική βούλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή ακριβώς η αντιπολίτευση φόρτωσε όλο το Μαρί στον Χριστόφια, ο τελευταίος για να επαναφέρει τη χαμένη δημοτικότητα του, βρήκε διέξοδο στην επιτάχυνση των εξορύξεων. Από Νοέμβρη που ήταν προγραμματισμένες (μετά το πρώτο δηλ. Green Tree του Οκτωβρίου) στον Σεπτέμβρη. Το Ισραήλ που εν τω μεταξύ έχει σε μεγάλο βαθμό βελτιώσει τις Ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, κατά την ανταλλαγή επισκέψεων Πέρεζ - Χριστόφια, αναβάθμισε ακόμη περεταίρω τις Κυπροισραηλινές τοιαύτες, που όντως ξεκίνησαν επί Τάσσου. Τα περί Πραξούλας Κασίνη αφορούν περισσότερο εσωτερικό κυβερνητικό ζήτημα. Όσο για το τι θα γίνει αν ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ο κ. Χρυσάνθου δεν νομίζω να διαφωνούμε με όσα προβλέπεις.

      Διαγραφή
  8. Καλά βρε λεβέντες... εδώ έχουμε ΝΑΤΟικά πλοία (δες π.χ. ελληνικά) να σταθμεύουν...

    Ακόμη και Γερμανούς έχουμε ελέω Λιβάνου και Η.Ε.:

    http://www.starpulse.com/Movies/Detachment/Videos/?vxChannel=&vxClipId=&clip_id=3OPGr5lQuDJ2KbpB&video_title=CYPRUS%3A+German+troops+arrive+in+Cyprus+to+set+up+supply+base+for+Lebanon+patrol+operation

    http://www.itnsource.com/shotlist/RTV/2006/10/03/RTV1591806/?s=frigate&v=0&a=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το συμπερασμα είναι:

    Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε στρατιωτικό δίαυλο απ΄ακρη σ΄ακρη, Αμερικάνοι, Ισραηλίτες, Εγγλέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι για να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ!

    στη γιορτή της επανένωσης σκέφτομαι να πάω με μαυρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή