Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.12.10

Βιογραφικά στοιχεία

Για να μη μακρηγορώ: η βλακεία συνήθως προκαλεί αδημονία, ενώ κάτω από έκτακτες – τις κατ΄εξοχήν έκτακτες – συνθήκες οδηγεί σε καθαρές ωμότητες. Η δε μυσαρή υπέρβαση των ορίων της άρρωστης ωμότητας, που χαρακτηρίζεται συνήθως με τον όρο σαδισμός, στο ρόλο του θύματος πολύ συχνά αναδεικνύει βλάκες. Αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι οι βλάκες γίνονται ευκολότερα από τους άλλους λεία και βορά στα νύχια της ωμότητας. Τούτο το τελευταίο, ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι – όπως η μυρωδιά του αίματος που ξυπνά την επιθυμία για κυνήγι – η πασίδηλη έλλειψη αντιστάσεως εκ μέρους των βλακών εξάπτει φοβερά τη φαντασία και την παρασύρει σε μιαν έρημο, όπου εκεί η ωμότητα, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει φραγμούς και όρια, υπερβαίνει παρασάγγες τα εσκεμμένα.

Εν πάση περιπτώσει, η μόνη επιτρεπτή γενίκευση σε σχέση με το προκείμενο είναι μάλλον η εξής: στον κόσμο αυτό όπου ζούμε, το πιο «έξυπνο» απ΄όλα είναι να καθίστασαι όσο πιο λίγο γίνεται αντικείμενο παρατηρήσεως! Το συμπέρασμα αυτό έχει όντως επιστεφθεί με το προσηγορικό «σοφία» ουκ ολίγες φορές. Πολύ πιο συχνά εντούτοις, έρχονται οι άνθρωποι κα άλλοτε σεμνά, άλλοτε με παράτες και κωδωνοκρουσίες, οικειοποιούνται και νέμονται αυτή την αναχωρητική και απόκοσμη σοφία, οπότε το συμπέρασμα, που μας απασχολεί και συζητάμε, χωρίς να έχει απομακρυνθεί εντελώς από τη χώρα της βλακείας και της ευφυΐας, μας εισάγει στην περιοχή δικαιοδοσίας της μετριοφροσύνης, αλλά και στην επικράτεια, ταυτόχρονα, άλλων περιεκτικότερων δικαιοδοσιών.

Ρόμπερτ Μούζιλ, Περί Βλακείας

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, η αλήθεια για την βλακεία βρίσκει έκφραση σε διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις. Ο φασισμός είναι η ιδεολογία των ηλιθίων αλλά βασίζεται στο φόβο των μαζών. Αυτός ο φόβος είναι σύμφωνα με τον Μπαλιμπάρ διπλός: 1. οι μάζες που φοβούνται αλλά και (2)ο φόβος των αρχόντων απ΄΄ο τις μάζες. Ο φασισμός είναι μια μορφή αυτού του διπλού φόβου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρόν απόσπασμα περί βλακείας Νίκο το έβαλα για τον εαυτό μου, όχι για τους άλλους.
    Σου το είπα κι από κοντα στην Ημερίδα προχθές. Αισθάνομαι "βλάκας" αν το κάθε άρρωστο υποκείμενο βρίσκει πρόσβαση σε μένα, έστω μέσω μιας ανώνυμης και "μπάτε σκύλοι αλέστε" μορφής "ελεύθερης" επικοινωνίας.

    Επέλεξα με αφορμή τα συμβάντα και τις χυδαίες επιθέσεις που δέχτηκα, να κάνω την αυτοκριτική μου και να αξιολογήσω ξανά το τοπίο στο οποίο καλούμαστε όλοι να ζήσουμε.

    Τα είπαμε και προχθές. Υπάρχει κενό. Κενό θεωρίας και κενό πολιτικής πράξης. Αυτοί οι κοπρίτες δε θαπρεπε να αισθάνονται τόσο άνετα να αλωνίζουν στους δρόμους ούτε στο δημόσιο διάλογο.

    Δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές με τους ελαμιτες και τους όποιους άλλους υποτιθέμενους αντιπροσωπους της "εθνικής" μας καταγωγής. Προκειται περί ψυχωτικών ατόμων που ξερνούν τις αρρώστιες τους στα μούτρα της κοινωνίας. Το αντίπαλο δεος δεν επιτρέπεται να είμαστε εμείς. Μας αξίζουν καλύτεροι εχθροί απ΄αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EPITREPETE NA AFHSW TA KSERATA MOU EDW MESA ?
    AGGELE MOU NA PROSEXEIS ALLH FORA POIOYS BRIZEIS !!!!
    EN TZIEN OULLOI KALOI SAN EMENA !!!!

    FILAKIA ESTEILA SOU KORH ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TO KYRIOTERO NA PROSEXEIS POIOYS APEILEIS !!!
    ESHEI PLASMATA POU E GAROI SAN TON ANEF KAI BRIZOYN !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε,

    ήμουν παρα πολύ σαφής μαζί σας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Τα σχόλια είναι ελεύθερα στο μπλογκ, μπορείς να εκφραστείς ακόμα και με ξερατό στην περίπτωση που δεν κατέχεις την ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EFXARISTW , ALLA DE 8A PARW !!!
    NEBRIAZEIS ME PARA POLLA POU EN XTITZIAZEIS ME TA SXOLIA MAS !!! TOYLAXISTON DEN TO DEIXNEIS TZIAI SPAZEIS TA NEYRA MAS.
    AN SYNEXISEIS ETSI EN NA EBROUMEN ALLOYS NA MILOUME MAZIN TOYS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή