Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.5.10

Σκηνές από ένα σενάριο

(μια φορά μόνο, νωρίς ξημερώματα, μετά από γλέντι, ήρθαμε σπίτι και έγραψα ένα ποστ μεθυσμένη. Ήταν εννοείται στα κυπριακά, και έλεγε κάτι του στυλ, ε, φίλε μου, εσένα που εν σου αρέσκουν οι κομμουνιστές να πάεις αύριο να παραιτηθείς που το οκτάωρο κ.λ.π.

Ψες, θα ήταν η δεύτερη φορά. Ήθελα να γράψω για τους bloggers, για όσους νομίζω ότι μου πρόσφεραν κάτι. Θα το κάνω αυτό, ίσως μες το σαββατοκύριακο, γιατί τριγυρνούν οι λέξεις όπως τις σκέφτηκα με τρία ποτά, στο μυαλό μου. Και θα γραφτεί όπως ήρθε, με τα ποτά του)


Εν τω μεταξύ τις τελευταίες μέρες γράφω ένα σενάριο για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Και λέω να πάρω και τη γνώμη κοινού για τους χαρακτήρες, γιατί είμαι αναποφάσιστη (ναι καλά) για κάποια προφίλ.


Πρόσωπα:
--Γυναίκα, θα αναφέρεται ως D. (όπως iDiot).
--Άντρας, θα αναφέρεται ως Κ, επί πενταετίας σύντροφος/συγκάτοικος/ο άγγελός της, ο άνθρωπος της, ο θάνατός της D.
--Άντρας, θα αναφέρεται ως Φ., αΦεντικό β΄, αδερφικός Φίλος, επαγγελματικός σύντροΦος της D.
--Άντρας, θα αναφέρεται ως Α, αφεντικό Α΄, Άσχετος, μα το θεό, απλά αφεντικό του Φ και της D.

Ο Φ και η D είναι αλληλοεξαρτώμενοι στη δουλειά. Συνεργάζονται 10 χρόνια.

Οι θέσεις τους είναι συμπληρωματικές, τα χνώτα τους είναι επαγγελματικώς τα ίδια και θεωρούνται από όλους ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Επενδύουν στην χημεία τους και αποφασίζουν να μείνουν φίλοι και συνεργάτες ως τη συνταξιοδότηση!
Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον γίνονται ο ένας η ασπίδα του άλλου. Έχουν καταφέρει να περάσουν μια «άλλη» ηθική σε ένα εντελώς ακατάλληλο για ηθικές περιβάλλον.


Ο Φ και ο Κ έχουν μια «καλή» εξ αποστάσεων σχέση. Αναγκαστικά. Ο Κ δεν θεωρεί παρόλα αυτά ότι ο Φ είναι πολύ σόι τύπος. Δεν του αρέσει και πολύ αυτή η επαγγελματική «συζυγία». Ενοχλείται που όλοι θεωρούν την D και τον Φ επιτυχημένο δίδυμο. Η D. δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Θεωρεί πως απλά πρόκειται για μια ακίνδυνη και ανώριμη ψιλοζήλια του Κ. Έτσι κι αλλιώς δεν διατηρείται κάποια εξω-επαγγελματική σχέση μεταξύ των ζευγαριών και όλοι είναι τρελά ερωτευμένοι με τα ταίρια τους. Η D απλά κοιμάται ήσυχη. Έτσι κι αλλιώς της έχει βγει και το όνομα ότι έχει δαγκώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη λαμαρίνα με τον Κ και κάνει λες και τον γνώρισε χτες.Το δέχεται και το χαίρεται!

Σκηνή πρώτη:

O Κ επί ένα μήνα, εν αγνοία της D συναντιέται κρυφά με τον Φ., έχουν γίνει αυτοκόλλητοι, και ο Κ λόγω επαγγελματικής κατάρτισης, βοηθά τον Φ σε μια σειρά από προβλήματα οικονομικής φύσης που αντιμετωπίζει,. Ο Φ θεωρεί ότι, στη δύσκολη στιγμή βρέθηκε ένας άγγελος προστάτης να τον σώσει. Ο Κ «κερδίζει» με αγάπη και κάποια cash τη βαθιά εκτίμηση του Φ. Ο Φ. όλως παραδόξως σταματά τα πολλά πάρε δώσε με την D.

Η D. μαθαίνει πως ο Φ. και ο Κ «συμφωνούν» άτυπα κάτω από το τραπέζι πως η D «δεν είναι τόσο σημαντική» στη δουλειά και είναι καλύτερα να φύγει…. Επιτέλους για τον Κ δεν θα υπάρχει δίδυμο. Η D νοιώθει ότι κοιμάται και βλέπει εφιάλτη. Σε λίγο θα ξυπνήσει και όλα θα είναι καλά.

Βοήθεια κοινού : Η D είναι :
α. ηλίθια
β. πανηλίθια
γ. μη έχουσα ουδεμίαν υπόθεση
δ. για τα μπάζα

Σκηνή δεύτερη:

Η D. μετά από 8 ώρες αγρύπνιας, γιατί δεν αντέχει τους εφιάλτες, αποφασίζει να συντάξει την επιστολή της παραίτησης της. Καλεί το Κ τάχα για κάτι επείγον στη δουλειά της και παραδίδει στον Φ την επιστολή. Ο Φ και ο Κ μένουν άλαλοι. Τους ανακοινώνει πως γνωρίζει και πως αποσύρεται οικειοθελώς. Το μοναδικό της αίτημα είναι να κατέβουν και οι δύο από το προσωπικό της πλοίο που αυτή τη στιγμή βουλιάζει. Η παραίτηση δεν γίνεται αποδεκτή και η D απλά τους πληροφορεί πως μόλις βγει από την πόρτα θα έχουν διαγραφεί και οι δύο από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου της. Εντωμεταξύ δεν έχει ιδέα πως θα ζήσει,ούτε μέσα της ούτε έξω της, αλλά δεν την νοιάζει ποσώς.
Τους πληροφορεί πως το επόμενο της project θα ονομάζεται «πώς να διαγράψετε δέκα χρόνια από τη προσωπική και επαγγελματική σας ζωή ».

Βοήθεια κοινού: Ο Φ. είναι :
α. φίλος που απλά παραστράτησε
β. φίλος-φίδι
γ. φίλος για φτύσιμο.
δ. άξιος της μοίρας του

Σκηνή τρίτη :

Ο Κ χτυπιέται πως θα ανατινάξει το κτήριο αν παραιτηθεί η D και ο Φ εν μέσω αναφιλητών της ανακοινώνει πως βρίσκεται σε δυσμενή θέση, πως της ζητά μια δεύτερη ευκαιρία και πως θα αποχωρήσει εκείνος από τη δουλειά λόγω «ευαισθησίας». Η D λέει πως δεν ενδιαφέρεται και πως τους εύχεται καλό ταξίδι στο love boat. Ετοιμάζει δεύτερη επιστολή παραίτησης για το αφεντικό Α΄ το οποίο κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Το αφεντικό Α καλεί την D σε έκτακτη συνάντηση χωρίς να γνωρίζει το παρασκήνιο και τις προθέσεις της. Ο λόγος της συνάντησης είναι κάποια αιτήματα της D που αρνιόταν μέχρι στιγμής πεισματικά να ικανοποιήσει.

Βοήθεια κοινού: ο Κ είναι:
α. άστα να πάνε
β. ένας άγγελος χωρίς φτερά
γ. σωστός άντρας
δ. μη έχων ουδεμία υπόθεση.


Σκηνή τέταρτη:

Ο Α ανακοινώνει στη D, έτσι ξαφνικά του ήρθε, να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που μέχρι προχθές ήταν αδύνατον να ικανοποιηθούν. Η D ρωτά να μάθει «τι τρέχει» και ο Α την ενημερώνει πως «η εταιρία» θέλει να επενδύσει σε αυτήν και προτίθεται να της δώσει τη θέση αφεντικό Α-.
Η D βλέπει συνέχεια το πάτωμα λες και μόλις της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια, ο Α κομπλάρει, εξακολουθεί να είναι αχάπαρος, της λέει πως γνωρίζει την βαθιά της φιλία με τον Φ. αλλά ο Φ. ζήτησε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους. Η D μένει βουβή και ο Α αναγκάζεται να της προτείνει να το σκεφτεί και να του απαντήσει. Η D δίνει παραίτηση. Ο Α της ζητά να του απαντήσει σε ένα μήνα. Η D λέει πως δεν θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με αυτούς τους όρους. Ρωτά να μάθει ποιο είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου.

Βοήθεια κοινού: η D είναι:
α. ηλίθια
β. η ηλίθια και η πανηλίθια
γ. μη έχουσα στον αιώνα τον άπαντα υπόθεση
δ. ελαφρώς παρανοϊκή
ε. άξια της μοίρας της

Σκηνή Πέμπτη:

Η D πέφτει από τον δέκατο όροφο ενός παλιού κτηρίου, δεν την ενδιαφέρει το κενό που υπάρχει κάτω, το μόνο που την ενδιαφέρει όλως παραδόξως είναι καθώς πέφτει να μη χάσει ούτε ένα άρθρο σε κυπριακή εφημερίδα, σε ελληνική εφημερίδα, σε κυπριακό μπλογκ, σε ελληνικό μπλογκ, της τελευταίας μέρα, τα οποία ασχολήθηκαν με το θέμα «η κρίση της αριστεράς σήμερα»!!! Αισθάνεται μια εξαίσια παγωμάρα.

Βοήθεια κοινού: το αγαπημένο τραγούδι της D είναι:
α. το παπάκι πάει στη ποταμιά
β. αγαπάω κι αδιαφορώ
γ. άμα θες να φύγεις φύγε άμα θες να κλάψεις κλάψε
δ. μόνο ένας σεισμός μας σώζει
ε. αβάντι πόπολο
ζ. μες τη πολλή θολούρα μου
η. για τα λεφτά τα κάνεις όλα
θ. η ωραία κοιμωμένη
ι. οι άντρες περνούν μαμά
κ. στον άλλο κόσμο που θα πας
λ. πάει έφυγε το τραίνο
μ. δεν έχω μάτια να σε δω

2 σχόλια:

  1. Disdaimona,

    Εγώ ΔΕΝ θα καμωθώ [ως «κοινό» ή ως blogger] ότι μπορώ να ΣΕ βοηθήσω με απόψεις για το «σενάριο» ΣΟΥ ή άλλως πως] … Αντιθέτως, ΕΓΩ θεωρώ ότι ΕΣΥ ΜΕ βοήθησες με κάποιες αναρτήσεις ΣΟΥ. ΜΟΥ έδωσες ιδέες για γράψιμο. Όπως, ας πούμεν η ανακοίνωση που αναδημοσίευσες πριν μερικές εβδομάδες που αφορούσε τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου για τη συγγραφή σεναρίων [ήδη ξεκίνησες ΕΣΥ] με “σκουλούγρισεν” [ώθησε] να ετοιμάσω μιαν ανάρτηση σεναριογραφικού περιεχομένου ... Το σχετικό κείμενο ΜΟΥ ήταν ήδη έτοιμο όταν μπήκα εδώ [σήμερα το πρωί] και οίδα αυτή ταύτη την ανάρτηση ΣΟΥ [και το δικό ΣΟΥ σεεναριογράφημα] ... Θα προσθέσω όμως [στο δικό ΜΟΥ] κείμενο και μια κουβέντα γι’ αυτό ΣΟΥ το post ... Πρόθεση ΜΟΥ είναι να αναρτήσω το εν λόγω κείμενο ΜΟΥ αρχές του Ιούνη καθώς για την ώρα προτρέχουν κι έχουν σειρά [χρονολογικά] αλλά ζητήματα [από την τρέχουσα κι όχι μόνο επικαιρότητα] ...

    Υ.Γ.: Τελευταία έγραψες διάφορα γι’ αυτούς που εν τους “… αρέσκουν οι κομμουνιστές …”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @anef

    το σχόλιο που άφησες, είναι αρκετό και ως σχόλιο για το δικό μου "σενάριο", ευχαριστώ.

    θα περιμένω να δω και το δικό σου σενάριο.μου αρέσει που κάνουμε και "προγραμματισμούς" αμφότεροι για το πότε θα γράψουμε και τι,τόσα πράγματα τρέχουν μέσα στο κεφάλι μας φαίνεται.

    και σε μένα συμβαίνει κάθε μέρα,να με ωθούν αναρτήσεις άλλων να ασχοληθώ με κάποια θέματα.
    χτες όπως είπα,είχα και τη διαθεση να σχολιάσω τη χρησιμότητα της γνωριμίας μου με κάποιους bloggers.βέβαια ο κάθε ένας φιλτράρει τις εμπειρίες του και τις "γνωριμίες" του με το δικό του τρόπο.
    όπως όμως μπορεί να διαβάσουμε κάποια βιβλία και να ανοίξουμε ένα "εσωτερικό" διάλογο με τον συγγραφέα, ο οποίος τον καθιστά κατά κάποιο τρόπο ζωντανό, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιες αναγνώσεις στα μπλογκς.
    νομίζω πως ένας άνθρωπος που είναι κατά παράδοση και για καιρό "αναγνώστης" θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και στο μπλοκκινγκ.

    τώρα...γι αυτούς που δεν τους αρέσκουν οι κομμουνιστές, και ότι έγραψα διάφορα τελευταίως,ούτε αυτό μπορώ να το αποφύγω.
    είμαι "εγώ" και όλα όσα αυτό περιλαμβάνει σε διάφορα επίπεδα.εξάλλου δεν τα πάω πολύ καλά με την ανειλικρίνια ούτε με τις τακτικές των δικηγόρων/κουκουλοφόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή