Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.3.14

ΨΉΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΌ ΤΗΣ 15ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΎΣ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ ΚΟΜΜΆΤΩΝ


ΨΉΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΌ ΤΗΣ 15ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΎΣ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ ΚΟΜΜΆΤΩΝ, 8-10 ΝΟΈΜΒΡΙΟΥ 2013, ΛΙΣΑΒΌΝΑ


 • Οι συμμετέχοντες στη 15η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013 στη Λισαβόνα, εκφράζουν την υποστήριξή τους για τη συνεχιζόμενη πάλη του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος και δηλώνουν με ψήφισμά τους τα εξής (http://ift.tt/1eTEdU9)*:
 • Εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το σημερινό αδιέξοδο όσον αφορά τις προσπάθειες να καταλήξουν  (οι δύο ηγέτες) σε κοινή δήλωση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων. Καταδικάζουν την αρνητική, μη εποικοδομητική στάση της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
 • Καταδικάζουν την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Δημοκρατίας της Κύπρου για 38 χρόνια από την Τουρκία. Θεωρούν ότι η σημερινή διαίρεση της Κύπρου είναι παράνομη, απαράδεκτη και επιζήμια για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του.
 • Δηλώνουν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας και των ξένων παρεμβολών από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το ΝΑΤΟ. Πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από την παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και των πολιτικών ελευθεριών του λαού της Κύπρου.
 • Καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μέσω της εισροής εποίκων από την Τουρκία, και το σφετερισμό της γης και ακινήτων στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
 • Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής λύσης που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που προβλέπει τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους και το δικαίωμα των οικογενειών όλων των αγνοουμένων να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
 • Υπογραμμίζουν, ότι η λύση πρέπει να συμμορφώνεται με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και 1979, τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο από το 2008, και με τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
 • Τονίζουν τη σημασία της εργασίας σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας και την υιοθέτηση ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, καθώς και την αποστρατικοποίηση του νησιού.
 • Καλούν την Τουρκία να σταματήσει να απειλεί τη Κύπρο με την ένταση που έχει προκαλέσει στην περιοχή και που προκύπτει από την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του κυριαρχικού της δικαιώματος  να ερευνήσει για τους φυσικούς πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης,  και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την UNCLOS. Την καλούν επίσης να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα του νησιού που διατηρεί παράνομα.
 • Καταδικάζουν την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προτρέπουν να τροποποιήσει τη στάση της. Τονίζουν ότι ο σεβασμός προς όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι προϋπόθεση sine qua non για μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Καταδικάζουν το αποικιακό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και απαράδεκτα επιθετικές πολιτικές που στοχεύουν ειδικότερα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
 • Καλούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη σημερινή απαράδεκτη πολιτική της έναντι της Κύπρος. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και πραγματικών βημάτων προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο είναι κατά της προοπτικής της λύσης.
 • Εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι, ελλείψει των ξένων επεμβάσεων οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό, κοινό μέλλον σε μια ενωμένη, δικοινοτική, διζωνική και αποστρατικοποιημένη ομόσπονδη Κύπρο.

Υπογραφές:
 1. PADS, Αλγερία
 2. Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας
 3. Κόμμα Εργατών Βελγίου
 4. Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας
 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 6. Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά
 7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας
 8. Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας
 9. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
 10. Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος
 11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα
 12. Προοδευτικό Κόμμα των Λαών της Γουιάνας
 13. Κόμμα Τουντέχ του Ιράν
 14. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
 15. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας
 16. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών
 17. Λιβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
 19. Κομμουνιστικό Κόμμα της Μάλτας
 20. Κομμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού
 21. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα των Κάτω Χωρών
 22. Κομμουνιστικό Κόμμα του Πακιστάν
 23. Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας
 24. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 25. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
 26. Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ
 27. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 28. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
 29. Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας
 30. Κομμουνιστικό Κόμμα του Σουδάν
 31. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 32. Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας
 33. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας
 34. Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ
*Η μετάφραση έγινε από τον αυτόματο μεταφραστή της Google με ελάχιστες δικές μου συντακτικές παρεμβάσεις που δεν επεμβαίνουν στο κείμενο. 

πηγήRESOLUTION on the Cyprus Problem
The participants of the 15th International Meeting of Communist and Workers Parties, which was held in November 2013 in Lisbon, express their support for the ongoing struggle of the Cypriot people to find a just, under the circumstances, viable and functional solution to the Cyprus problem and declare the following:
 1. They express their disappointment at the current stalemate regarding the efforts to reach a common statement and to restart direct negotiations’ process. They condemn the negative, non-constructive stance of Ankara and the Turkish Cypriot leadership.
 2. They condemn the invasion and the continuing occupation of 37% of the territories of the Republic of Cyprus for 38 years by Turkey; they consider the current division of Cyprus as illegal, unacceptable and detrimental to the people of Cyprus as a whole.
 3. They declare that the Cyprus problem remains an international problem of illegal military intervention by Turkey and foreign interferences by imperialist forces such as NATO, of violation of core principles of international law, of the UN Charter, of basic principles of European law and of the human rights and civil liberties of its people.
 4. They strongly condemn the continuing efforts of Turkey to alter the demographic character of the island, through the influx of settlers from mainland Turkey, and the usurpation of land and properties in the areas which are not under the control of the Republic since the 1974 invasion, in violation of international humanitarian law.
 5. They reaffirm their support for the finding of a mutually acceptable, comprehensive solution based on the agreed framework of bicommunal, bizonal federation with a political equality as prescribed by the relevant UN Resolutions. A solution providing for the transformation of Cyprus into a federal state with a single sovereignty, single international personality and single citizenship; safeguarding the human rights and fundamental freedoms of all citizens, including the right of refugees to return to their homes and properties and the right of the families of all missing persons to be informed of the fate of their loved ones.
 6. They underline, that the solution must adhere to the relevant UN Resolutions, the High- Level Agreements between the leaders of the two communities of 1977 and 1979, the joint statements of the leaders of the two communities in Cyprus of 2008, and to the principles of International and European law.
 7. They emphasize the significance of working at the grassroots of society and of adopting even more initiatives that will enhance the rapprochement of the two communities, as well as the demilitarization of the island.
 8. They call upon Turkey to stop threatening the Republic of Cyprus, diffuse the tension it has caused in the region resulting from the exercise by the Republic of Cyprus of its sovereign right of investigations for natural resources within its Exclusive Economic Zone and adhere to the provisions and principles of international law and UNCLOS; it must also stop exploiting the occupied territory of the Republic of Cyprus in the northern part of the island which it retains illegally.
 9. They condemn Turkey’s approach towards the Presidency of the EU Council, during the presidency of the Republic of Cyprus, and urge it to amend its stance; they emphasize that respect towards all the member- states of the EU is a condition sine qua non for a country candidate for EU membership.
 10. They condemn the colonial role of Turkey and its oppressive attitude towards the Turkish Cypriot community; as well as its unacceptable, aggressive policies targeting in particular the progressive parts of the Turkish Cypriot community.
 11. They call on the international community as a whole, to exercise their influence on Turkey in order to abandon its current unacceptable policies towards Cyprus; It is urgent that Turkey proceeds immediately in taking concrete and real steps in order to reach a comprehensive solution as soon as possible; the perpetuation of the status quo is against the prospects of a solution.
 12. They express their conviction that in the absence of foreign interference the two communities can live together as they have done in the past and build a peaceful, common future in a united, bicommunal, bizonal and demilitarized federal Cyprus.
Signatures:
 1. PADS, Algeria
 2. Communist Party of Australia
 3. Workers Party of Belgium
 4. Communist Party of Brazil
 5. Communist Party of Britain
 6. Communist Party of Canada
 7. Communist Party of Bohemia and Moravia
 8. Communist Party of Finland
 9. Unified Communist Party of Georgia
 10. German Communist Party
 11. Communist Party of Greece
 12. Peoples Progressive Party of Guyana
 13. Tudeh Party of Iran
 14. Iraqi Communist Party
 15. Workers Party of Ireland
 16. Party of the Italian Communists
 17. Lebasnese Communist Party
 18. Communist Party of Luxembourg
 19. Communist Party of Malta
 20. Communist Party of Mexico
 21. New Communist Party of the Netherlands
 22. Communist Party of Pakistan
 23. Communist Party of Poland
 24. Portuguese Communist Party
 25. Communist Party of the Russian Federation
 26. Union of Communist Parties – CPSU
 27. South African Communist Party
 28. Communist Party of the Peoples of Spain
 29. Party of the Communists of Cataluna
 30. Sudanese Communist Party
 31. Syrian Communist Party
 32. Communist Party of Turkey
 33. Communist Party of Ukraine
 34. Communist Party of USA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου