Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

21.2.14

Η μεταφορά - Σ.Λεβέντ

σημ: δεν έχω διαβάσει εκτεταμένα την αρθρογραφία του κυρίου Λεβέντ γιατί δεν διαβάζω την εφημερίδα στην οποία αρθρογραφεί και που κάποιος φίλος ονόμασε κιόλας εύστοχα Πράβντα του Αναστασιάδη! Ούτε παλαιότερα διάβαζα την αρθρογραφία του γιατί ο Λεβέντ δεν ανήκε στους κύκλους στους οποίους εγώ δραστηριοποιήθηκα που ήταν οι κύκλοι της επανένωσης. Ο Λεβέντ ως γνωστό φέρει και την ρετσινιά του αντι-ομοσπονδιακού.

Παρόλα αυτά όμως, επειδή και αυτοί που δεν έφεραν την ρετσινιά των αντι-ομοσπονδιακών σήμερα φέρουν άλλες ρετσινιές τζαι άλλες τάτσες, εικάζω πως δεν θα δεχτώ πολύ έντονη επίθεση, μόνο ελαφριά επίθεση, του τύπου "έγινες κρυπτο-απορριπτική" αν αναδημοσιεύσω αυτό το άρθρο με το οποίο συμφωνώ κατά λέξη.

Όπως είπα, αυτά που με χωρίζουν από τους επανενωτικούς του 2004 είναι ήδη πολύ περισσότερα από όσα θα μου επέτρεπαν να κάνω την πάπια και να κρυφτώ πίσω από τις ένθεν και ένθεν ρετσινιές.

Δεν γνωρίζω καν, τις ευρύτερες αντιλήψεις του κ.Λεβέντ και αν ο κ.Λεβέντ είναι κομμουνιστής. Κάτι το οποίο θα αποτελούσε μεγάλο "δώρο" αφού ξεμείναμε γενικώς από "δώρα" σε αυτό τον τόπο, και μας έμεινε μόνο να τυλίξουμε τον εαυτό μας σε ένα περιτύλιγμα μαζί με τα πλούτη μας και τα προικιά μας και να χαριστούμε στα γύρω συμφέροντα.

Όπως και νάχει ο καθένας αναλαμβάνει την υποχρέωση και το κόστος να ζήσει και να αποφασίσει στο 2014. Αλλά κυρίως μετά.


Η μεταφορά
Με τον Σενέρ Λεβέντ
20/02/2014

Θα συμβούν σημαντικές αλλαγές στην Κύπρο σύντομα. Θα επανασχεδιαστεί το στάτους κβο. Αλλά, παρά ταύτα, δεν είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε τελεσίδικο αποτέλεσμα για μια ομόσπονδη λύση. Άλλωστε γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποτελεί και προϋπόθεση η επίτευξη αυτού του αποτελέσματος μέσα στο σχέδιο που χαράσσεται. Το δημοψήφισμα είναι μεγάλο ρίσκο. Και φαίνεται πως τέθηκε στο τραπέζι για να εμποδίσει τη μετατροπή του υφιστάμενου στάτους κβο σε ομοσπονδιακό. Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν για να επιβληθεί ο νέος σχεδιασμός στις κοινότητες. Ο ουσιαστικός στόχος είναι η συμφιλίωση και ο συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία. Το ζήτημα είναι θέμα φυσικού αερίου. Και η εξαγωγή του αερίου αυτού στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η εταιρεία Noble Energy δεν έμεινε ικανοποιημένη με την ποσότητα αερίου που βρήκε κάτω από τη θάλασσα. Υπολόγισε ότι δεν θα καταστεί δυνατή η αποκόμιση μεγάλου κέρδους απ’ αυτό σε περίπτωση που αυτό δεν μεταφερθεί στην Ευρώπη με χαμηλό κόστος. Αλλά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συναινούσε στη μεταφορά του από το έδαφος της Τουρκίας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπήκε στο παιχνίδι ενεργά η Αμερική. Πρώτα βελτίωσε τις ψυχρές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Το Ισραήλ απολογήθηκε στην Τουρκία για το πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Η ένταση αποκλιμακώθηκε. Στο κάτω-κάτω, θα αποτελούσαν τμήμα της ίδιας επιχείρησης. Αλλά υπήρχε και η Κύπρος. Έπρεπε να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα. Πήρε και αυτό το θέμα τον δρόμο του με την εκλογική νίκη του Αναστασιάδη και την άνοδό του στον προεδρικό θώκο. Έφυγε από τη μέση το εμπόδιο του «κομουνιστή» Χριστόφια. Τι απέμεινε; Μετά το Ισραήλ να διορθωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Να πειστούν οι Ελληνοκύπριοι για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Γι’ αυτό χρειαζόταν να γίνει ένας νέος σχεδιασμός στην Κύπρο και να ικανοποιηθεί ειδικά η ελληνοκυπριακή πλευρά. Έτσι άρχισε η διαπραγματευτική διαδικασία.

Λέγεται ότι χρειάζεται να αρχίσει το αργότερο το 2016 η μεταφορά του φυσικού αερίου. Ε, μήπως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια από τις διαπραγματεύσεις που δεν είχαν αποτέλεσμα για σαράντα χρόνια; Δεν νομίζω. Αλλά είναι φανερό ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση να υπάρξει αποτέλεσμα για να αρχίσει η μεταφορά του φυσικού αερίου. Άλλωστε, ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή αυτά ως «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Θα επιστραφεί το Βαρώσι. Θα ανοίξουν το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Τύμπου. Θα ανοίξει τα λιμάνια της η Τουρκία για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει η εγκατάσταση των αγωγών. Ποιος ξέρει ότι δεν θα μετατραπούν σε αγωγούς μεταφοράς αερίου οι αγωγοί που λέγεται ότι θα τοποθετηθούν τώρα για το νερό.

Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ όλα αυτά, ο πραγματικός στόχος δεν είναι η δημιουργία μιας νέας ομόσπονδης στέγης στην Κύπρο, αλλά η φθηνή μεταφορά αερίου. Η Τουρκία φαίνεται αρκετά ικανοποιημένη απ’ αυτό. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέλει τόσο πολύ που λέει «μπορώ να έρθω στο νότιο τμήμα της Κύπρου να πιω καφέ και να γευματίσω». Μπορεί να του έχουν παρασχεθεί και εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία έχει στριμωχτεί πολύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μπορεί να κερδίσει πόντους στο εξωτερικό και να επουλώσει τις πληγές της με τη μεταφορά του αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους, αυτοί είναι οι πιο μικροί κομπάρσοι αυτού του σεναρίου. Η Αμερική είναι απολύτως βέβαιη ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα εδώ. Άλλωστε, εκείνη κανονίζει τη δουλειά της με την Τουρκία. Όχι μαζί μας. Γνωρίζει ότι καμία αποτελεσματική δύναμη εδώ δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στις οδηγίες της Τουρκίας. Όσο εθνικιστές και αν είναι η ομάδα των εθνικιστών στον βορρά δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι κατά της Τουρκίας. Οι δε αριστεροί μας δεν ξέρουν τίποτε άλλο από το να κραυγάζουν ότι «δεν μπορεί να εμποδιστεί η ειρήνη στην Κύπρο». Και μόλις ακούσουν τη λέξη λύση παρασύρονται και δεν σκέφτονται τα υπόλοιπα. Όσους σκέφτονται τα υπόλοιπα τους κατηγορούν ως «εχθρούς της ειρήνης». Είναι έτοιμοι πάντα να αγκαλιάσουν την Αμερική επειδή θα μας φέρει τη λύση.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αυτό το έργο. Διότι το σενάριό του το έγραψε ένας αξέχαστος σκηνοθέτης ταινιών δολοπλοκίας…



πηγή

7 σχόλια:

  1. «Είναι έτοιμοι πάντα να αγκαλιάσουν την Αμερική επειδή θα μας φέρει τη λύση.» --- Προφανώς ο Λεβέντ θα είχε στα υπ’ όψιν του και κάποιους δικούς μας [ελληνοκύπριους] αριστερίζοντες φιλελεύθερους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζουμε τοσα χρονια σε τουτον τον τοπο Ανευ, ο Λεβεντ γραφει στα ελληνικα και εγω ποτε δεν του εδωσα σημασία...ουτε τον ελαβα υποψιν και ακομα και τωρα εν νοιωθω ασφαλης, δεν τον ξερω στην πραγματικοτητα, αλλα αν εν ένας εντιμος αριστερος οπως φαινεται οτι ειναι, σκεφτου ποση απαξιωση ενοιωσεν αυτος ο ανθρωπος τοσα χρονια σε αυτο τον τοπο...

      αρα...κανενας μας να μεν παραπονιεται...καποιοι μπορει να εδωσαν πολλα χρονια καποιους αγωνες οταν καποιοι αλλοι, μπορει τζαι γω, να ετζοιμουνταν..:)

      Διαγραφή
  2. όπα η επανάσταση...

    http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-ellada/45/186662/psifisma-stin-ellada-enantia-se-ena-neo-schedio-anan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουτη η ταση ειναι εδω και καιρο γνωστη...καποιοι απο εμας εφωναζαμε για αυτη την ταση απο την εποχη των πλατειων, οταν ο κυριος Τσιπρας εκουβαλουσεν τον Μικη να βγαζει λογους μεσα στο συνταγμα, τζαι εμεις εφωναζαμεν πως το συνταγμα θα εκκολαψει επικινδυνες καταστασεις...τελικα ο Μικης εμεινεν με τα θκυο σιηλη καμενα και η ΧΑ πηρε 10%....

    Τοτε οι έξυπνοι που σημερα φωναζουν Λυση Τωρά Ότι Ναναι - μας ελεαν δογματικους, μας ελεαν οτι πλεον η επανασταση θα γινει απο τα κινηματα και θα ειναι πολυχρωμη, πως επερασεν η εποχη των ταξεων, τωρα ειναι η εποχη των κινηματων κ.λ.π...

    Τα ιδια περιπου μας λεν και για το κυπριακο τωρά....παμε για το νεο-χιππυ επανενωτικο κινημα με βασεις του ΝΑΤΟ όμως!! Οποιος πει, σταθειτε ρε παιθκια τωρα το πλαισιο εν αλλο, υπαρχει παντου κριση κ.λ.π, σε λεν αμαθη και ημιμαθη...

    Οποταν μαλλον αρκησες φιλε μου να ειρωνευτεις για την "επανασταση" και οπωσδηποτε ειρωνευτηκες σε λαθος μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όλοι οι καλοί χωράνε στον μεγάλο αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, και ο Τσίπρας, και ο Μίκυ...τώρα είναι αλλιώς το πλαίσιο άλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κοιτα...αν εισαι δεξιος και τρολαρεις με ειρωνικα σχολια για τον "αντι-ιμπεριλιστικο" αγώνα δεν θα σου πω κατι, αντιλαμβανομαι την ειρωνια, ζουμε με αυτη την ειρωνια ολη μας τη ζωη.

      αν εισαι αριστερος και ειρωνευεσαι με δεξιες ειρωνιες, τότε μαλλον φίλε μου, σκατα στα μουτρα σου, οποιος κι αν εισαι. Διοτι οποιος κι αν εισαι θα εισαι λακες.

      Διαγραφή
  5. Disdaimona,

    Προσωπικά ΔΕΝ ανακάλυψα τώρα τον Σενέρ Λεβέντ! Ήδη από τον Απρίλη του 2009 είχα αναδημοσιεύσει στο Blog μου κείμενο του [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/04/132009.html], ενώ έχω κάμει αναφορές σ’ αυτόν και στα κείμενα του κι άλλες φορές. Ένα σταχυολόγημα υπάρχει κι εδώ: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/11/702009.html
    Να σημειώσω ότι αν και δεν συμφωνώ με πολλές του τοποθετήσεις [όπως αυτές ενάντια στην Ομοσπονδία -είναι υποστηριχτής του ενιαίου κράτους] και με την τάση του να λειτουργεί σαν μοναχικός καβαλάρης [κύριο γνώρισμα της Αριστεράς είναι η συλλογικότητα στις δράσεις κι όχι ο μεσσιανισμός], εντούτοις τον θεωρώ ως έναν έντιμο και ιδεολόγο Αριστερό αγωνιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή