Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.2.14

Το Αποικιακό και η ΙΙ Διεθνής / Το ζήτημα της Κύπρου και το "Εργατικό" Κόμμα

Το Αποικιακό και η ΙΙ Διεθνής
Το ζήτημα της Κύπρου και το "Εργατικό" Κόμμα
Ριζοσπάστης, 18 Νοέμβρη 1929

Ο κ. υφυπουργός των Αποικιών της Μ. Βρεττανίας είχε την ευκαιρία να δηλώση προχτές επίσημα μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων την άποψη του κ. Χέντερσον, "εργατικού" υπουργού της Α.Μ επί του ζητήματος της Κύπρου.

Μια αντιπροσωπεία Κυπριακή, αποτελούμενη από ένα Επίσκοπο, ένα δημοσιογράφο βουλευτή και ένα νεαρό αγγλομαθή δικηγορίσκο εξεστράτευσε στο Λονδίνο για να υποβάλει στον εργατικό υπουργό το υπόμνημα του Κυπριακού "λαού" για την ένωση με τη "μητέρα" Ελλάδα. Ύστερα από δυο μήνες αναμονή, τέλος εδέησε να τύχουν της αδείας να επισκεφθούν τον "εργατικό" υπουργό. Του υπέμνησαν τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού του και αρχηγού του Ράμσεϋ Μακντόναλντ στο σοσιαλιστικό συνέδριο της Βέρνης το 1910, δηλώσεις περί "δικαιώματος αυτοδιαθέσεως" των εθνικοτήτων και των υπόδουλων αποικιών.

Η απάντηση του "εργατικού" υπουργού του "εργατικού" Πρωθυπουργού εδόθη επισήμως προχτές στο κοινοβούλιο και είνε ότι "η κυβέρνηση δεν θα ηδύνατο να παράσχη ουδεμίαν ελπίδα, η οποία θα εδικαίωνε την αίτησιν περί ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Όσον αφορά την πρότασιν περί μεταβολής της σημερινής διοικήσεως ουδεμία τελική απόφασις ελήφθη εισέτι."

Η απάντηση είνε απλή και σαφής. Απάντηση σοσιαλιστικού κόμματος κυβερνώντος εξ ονόματος και κατ' εντολήν της Α.Μ του βασιλέως του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεττανίας! Άλλο πράγμα η σοσιαλιστική "αντιπολίτευση" όταν κυβερνά ο Μπάλντουϊν και άλλο πράγμα η σοσιαλιστική κυβερνητική δράση όταν προσκληθή το "εργατικό" κόμμα να σχηματίση κυβέρνηση. Θα ταν πολύ περίεργο αληθινά, να απαντήσει αλλοιώτικα από ό,τι απάντησε η "εργατική" κυβέρνηση στην Κυπριακή αντιπροσωπεία. Η Κύπρος χρειάζεται στην Αγγλλία για οικονομική εκμετάλλευση και για στρατηγικές ανάγκες. Είτε ο Τσάμπερλαιν διευθύνει το Φόρρεϊν Όφφις, είτε ο Χέντερσον, είτε το κόμμα των Τόρυ βρίσκεται στην εξουσία, είτε οι "εργατικοί", η θέση της Αγγλίας, του αγγλικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην Κύπρο είναι η ίδια.

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία έπαιξε όλα τα ατού της στην "εργατική" κυβέρνηση και στον "εργατισμό" της. Την επαύριον των αγγλικών βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, όλοι οι βαγαπόντες εκμεταλλευτές "ενωτικοί" ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για την εκστρατεία στο Λονδίνο και τη μεταφορά της Ενώσεως στην Κύπρο Επί τέλους! Τώρα πια η Ένωσις ήταν γεγονός! Κοτζάμ Μακντόναλντ γίνεται πρωθυπουργός!

Η απάντηση εδώθη ήδη επίσημη, πλήρως και εντελώς σοσιαλιστική. Ο σοσιαλιστής πράχτροας του αγγλικού σοσιαλισμού εν Ελλάδι κ. Ν. Γιαννιός πολύ προηγουμένως ακόμα έδωσε τη συμβουλή του στους Κυπρίους ενωτικούς μα αυτοί εννοούσαν να μην τον ακούσουν. Σ' ένα άρθρο του, τον Ιούλιο, έγραφε και συνεβούλεβε να αφεθούν ήσυχοι οι Άγγλοι Εργατικοί να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας των για να στερεωθούν πρώτα στην εξουσία και κατόπιν θα μπορούσαν να λύσουν εύκολα και το ελάχιστο Κυπριακό. Και παρακάτω συνεβούλευε ακόμα σαφέστερα ότι το Λέϊμπορ Πάρτυ κάνοντας σήμερα ρεαλιστική πολιτική είνε υποχρεωμένο να συνδυάση τις σοσιαλιστικές του αρχές με τα εθνικά συμφέροντα της Αγγλίας και για τούτο οι Άγγλοι ουδέποτε θα μπορούσαν να μεταρρυθμίσουν το καθεστώς της Κύπρου έξω από το πλαίσιο της βρεττανικής κυριαρχίας.

Οι Κύπριοι όμως ενωτικοί δεν άκουσαν τον Έλληνα σοσιαλιστή που ήξερε καλά τις διαθέσεις του αρχηγού του, μα εννοούσαν να μη "αφήσουν ήσυχους τους Άγγλους εργατικούς." Την απάντηση όμως την πήραν ρητή και κατηγορηματική.

***

Ποιοί φωνάζουν σήμερα στην Κύπρο για την Ένωση; Φωνάζουν όλοι οι εκμεταλλευτές, εμποροτοκογλύφοι, πλούσιοι χωριάτες, δεσποτάδες και τα τσιράκια τους οι ψευτοδημοσιογράφοι. Και φωνάζουν γιατί έχουν οικονομικά συμφέροντα από την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και γιατί με τις φωνές και το θόρυβο περί την Ένωση κατορθώνουν να αποσπούν την προσοχή των ληστευόμενων απ' αυτούς χωρικών σε άλλα ζητήματα, γιατί στον "αγώνα" για την Ένωση κάνουν ενιαίο μέτωπο με τους φτωχούς και μεσαίους χωριάτες, κατορθώνουν να πνίγουν τις ταξικές αντιθέσεις και την ταξική πάλη των εκμεταλλευμένων εναντίον τους.

Ο Χαρίλαος και ο Κανελλόπουλος, ο Χατζηκυριάκος και ο εφοπλιστής Κυριακίδης, η Εθνοτράπεζα και η Τράπεζα Αθηνών έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Κύπρο, βρήκαν σ' αυτή έδαφος εκμετάλλευσης με την ίδρυση οινοβιομηχανικών εργοστασίων, χημικών λιπασμάτων κλπ. Το ελληνικό κεφάλαιο ενωμένο με το Κυπριακό κεφάλαιο εκμεταλλεύονται από κοινού τον Κύπριο αγρότη και εργάτη. Να πού βρίσκεται η μία από τις δύο αιτίες που κάνους τους Λανίτηδες και τους άλλους ενωτικούς τσαρλατάνους να φωνάζουν.

Η φτωχή όμως εργαζόμενη αγροτιά και οι εργάτες της Κύπρου δεν έχουν κανένα λόγο να ζητάνε την ένωση με την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε άλλο από την αντικατάσταση της αγγλικής ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσής τους από μια άλλη, την ελληνική. Οι Κύπριοι φτωχοί αγρότες και εργάτες πρέπει να αγωνιστούν για την πλήρη ανεξαρτησία τους από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και όχι για την υποταγή τους στον ελληνικό ιμπεριαλισμό. Πρέπει να αγωνισθούν σύγχρονα και παράλληλα κατά των ντόπιων, Κυπρίων, εκμεταλλευτών τους, κατά των ενωτικών που τους καταπιέζουν και τους ληστεύουν και που αγωνίζονται για την παράδοσή των, υποχειρίων, στον ελληνικό ιμπεριαλισμό.

Αγώνας ενάντια στον αγγλικό ιμπεριαλισμό, ενάντια στους ντόπιους εκμεταλλευτές, ενάντια στην "Ένωση" που είνε νέος ιμπεριαλιστικός ζυγός, αγώνας για πλήρη ανεξαρτησία, να ποια πρέπει να είνε η πολιτική γραμμή που θα ακολουθούν η φτωχή αγροτιά και οι εργάτες της Κύπρου.

Αν θέλουν να πετύχουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι στον αγώνα τους πρέπει να οργανώσουν παντού, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη επιτροπές αγώνος που θα αναλάβουν την κινητοποίηση και τη συνδυασμένη με όλες τις άλλες επιτροπές δράση, κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου, για τη μη πληρωμή των φόρων, για την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων άνευ επιστροφής των στους φτωχούς εργαζόμενους χωρικούς, κατά του νέου τρομοκρατικού νόμου, για ακύρωση όλων των χρεών της φτωχής αγροτιάς προς τους ντόπιους εκμεταλλευτές εμποροτοκογλύφους, για το 8ωρο, για κοινωνικές ασφάλειες των εργατών, για μεροκάματα ανάλογα με τον τιμάριθμο της ζωής, για την πλήρη πολιτική ανεξαρτησία από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό.




via Lenin Reloaded

1 σχόλιο:

  1. Συγκλονιστικό !!

    Δυστηχώς πολλά λίοι εμπορούσαν τότε να θέσουν το ερώτημα : Καλά, ποιόν εξυπηρετεί η ένωση... Προτεραίοτητα είσσιεν το σύνθημα περι "αυτοδιάθεσης των λαών"...

    Αν είσσιεν τις ίδιες απόψεις η ηγεσία του ΚΚΕ, όταν η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ εζήτησεν τα φώτα της για τη διασκεπτική, ίσως τα πράματα να ήταν αλλιώς.... ή ίσως να ήταν αρκετό αν είχε τέτοιες απόψεις η κυπριακή αριστερά.....

    Αλλά εντάξει... εμείς μιλούμε πάντα με την γνώση του εκ των υστέρων....
    Όμως το ότι ακόμα τζαι τότε υπήρχε κόσμος στην αριστερά που εμπόρεν να σκεφτεί διαφορετικά, αντικρούει κάπως το επιχείρημα - "ε, τότε έτσι ήταν οι συνθήκες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή