Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

2.1.12

Λευκωσία Loop Festival


Κάτω εις το δάπεδον θα κείται απαστράπτουσα µηχανή τελευταίας τεχνολογίας, µε πολλά κοµβία και αναβοσβηνούσας πολυχρώµους λυχνίας, ονόµατι “Κυκλωτικός Σταθµός”, αγγλιστί δε: “Λουπ Στέσιον”. Το µηχάνηµα δε τούτο το εξαίσιον, επί το λαϊκότερον και εις την χονδροειδή και συχνά κακόηχον γλώσσαν των µουσικών, των ασώτων αυτών γυρολόγων που κατατρώγουσιν το βιος των µε τας απανταχού Φρύνας και Λαΐδας, ονοµάζεται “λουπαδόρος”. (Αλκίνοος Ιωαννίδης)
Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώνει το πρώτο “Λευκωσία Loop Festival” στην Κύπρο. Το φεστιβάλ, θα διεξαχθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στις 3 και 4 Ιανουαρίου του 2012. Ως κύριος στόχος, έχει τεθεί η υψηλού επιπέδου παρουσίαση μιας εκτενούς γκάμας μουσικών παραστάσεων που θα βασίζονται στην τεχνική του live looping. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν κληθεί εξαιρετικοί μουσικοί από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Κύπρο, οι οποίοι είναι άρτιοι γνώστες και χειριστές της τεχνικής αυτής, τόσο στο τεχνικό, όσο και στο αισθητικό επίπεδο.       
Πιο συγκεκριμένα, οι μουσικοί και τα σχήματα που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, προσανατολίζονται σε διάφορες, και σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ τους, μουσικές προσεγγίσεις· γεγονός που προσθέτει στη ζητούμενη ποικιλομορφία των παραστάσεων. O Αλκίνοος Ιωαννίδης, θα παρουσιάσει δυο μουσικά μέρη: Το πρώτο, αφορά την μουσική που έχει γράψει πάνω στα δυο τελευταία κεφάλαια της νουβέλας "Η Φόνισσα", του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (το κείμενο θα διαβάσει η ηθοποιός Στέλα Φυρογένη), ενώ το δεύτερο, θα περιλαμβάνει εκτελέσεις και ερμηνείες από την προσωπική δουλειά του. Ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος (Τρύπες, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας), θα παρουσιάσει οργανικές συνθέσεις και διάφορα "πειραγμένα" γνωστά τραγούδια, πάντα με τη μέθοδο του looping. Η μουσική τωνSancho 003 (Κώστας Παντέλης - ηλεκτρική κιθάρα, Φώτης Σιώτας - βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή) βασίζεται αποκλειστικά στο looping και στον συγχρονισμό δύο loop stations ζωντανά. Θα εκτελέσουν συνθέσεις από τον δίσκο τους “We buy gold” (2009). Θα μας παρουσιάσουν επίσης ακυκλοφόρητο υλικό που περιλαμβάνεται στον καινούριο τους δίσκο που μόλις ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί την άνοιξη του 2012. Οι Lüüp, μετά από δύο δισκογραφικές δουλειές,  θα δώσουν την πρώτη τους παράσταση σαν τρίο στην Κύπρο με τους Στέλιο Ρωμαλιάδη (φλάουτο), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο, φωνή) και Λευτέρη Μουμτζή (φωνή, κιθάρα). Η μουσική τους κινείται σε ambient, pysch-folk, neo-classical μονοπάτια. Ο Γιάννης Αναστασάκης (Elektronik Meditation),δουλεύει με τεχνικές αναπαραγωγής αναλογικών και ψηφιακών ήχων μέσω μιας μοναδικής συλλογής από πετάλια κυρίως δικής του κατασκευής. Τέλος, οι Soundspecies και Bunty, αποτελούν δυο σημαντικά αγγλικά acts, και τα δυο με εξαιρετική ευχέρεια στη διαχείριση ενός μεγάλου φάσματος μουσικών ειδών, που εκτείνονται από την ρυθμική αφρικανική μουσική, μέχρι την ambient, την ηλεκτρονική-τζαζ, και παραπέρα.
Live Looping
Μέσω της τεχνικής του looping, ο καλλιτέχνης, έχει τη δυνατότητα να δομήσει, σε πραγματικό χρόνο, ένα πολυσύνθετο μουσικό αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της δημιουργίας μουσικών θεμάτων (με τη βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών οργάνων), που, αφού δομηθούν, επαναλαμβάνονται ως ηχογραφημένα ηχητικά μέρη, πάνω από τα οποία ο καλλιτέχνης συνεχίζει να δημιουργεί καινούργιες φόρμες. Συχνά, τόσο το τελικό αποτέλεσμα, όσο και τα μέρη που το αποτελούν, μπορούν να λειτουργήσουν ως συνεκτικά μουσικά κομμάτια. Εν ολίγοις, μέσω της τεχνικής αυτής, ο καλλιτέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο κοινό βασικά σημεία της επί τόπου δημιουργικής διεργασίας, ενώ, συχνά, ο ακροατής/θεατής αισθάνεται πως συμμετέχει σε αυτή τη διεργασία.
Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ αναλυτικά:
Αλκίνοος Ιωαννίδης (CY)
Διάφορα μουσικά όργανα διάσπαρτα επί σκηνής: ακουστικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, έγχορδα, πνευστά και κρουστά. Όλα συνδέονται με ένα κεντρικό loop station, το οποίο ηχογραφεί και αναπαράγει τις μουσικές φράσεις που παίζει ο Αλκίνοος σε κάθε όργανο, προσθέτοντας τη μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας έτσι ηχητικά τοπία μέσα στα οποία κινούνται οι μελωδίες και οι στίχοι.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο θα παρουσιάσει τη μουσική που έγραψε πάνω  στα δύο τελευταία κεφάλαια της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το εγχείρημα αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε με την Μαρία Φαραντούρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη. Αυτή τη φορά, το κείμενο θα διαβάσει η ηθοποιός και τραγουδίστρια Στέλα Φυρογένη. Μαζί τους, σε αυτό το μέρος, θα παίξουν επίσης οι μουσικοί Παύλος Μιχαηλίδης και Φώτης Σιώτας βιολί και βιόλα αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος, ο Αλκίνοος θα παίξει και θα τραγουδήσει, πάντοτε μέσα από την τεχνική του live looping, τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία.
www.alkinoos.gr
Μπάμπης Παπαδόπουλος (GR)
Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες και στενός συνεργάτης των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Φλώρου Φλωρίδη και άλλων, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα μέσα από τις συνεργασίες του εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2008 με το «Σκηνές από ένα ταξίδι», και στη συνέχεια το «Απ’ τη σπηλιά του Δράκου» το 2010, ξεκινά την προσωπική του διαδρομή, πραγματοποιώντας παράλληλα ζωντανές εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στις εμφανίσεις του με τίτλο Electric Solo, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δικές του οργανικές συνθέσεις αλλά και  "πειραγμένα" γνωστά τραγούδια με βασικό όργανο την κιθάρα, ηλεκτρική και ακουστική, που άλλοτε κρατάει τον πρώτο ρόλο κι άλλοτε αφήνει χώρο σε κάθε είδους ήχο που προκύπτει από την ίδια, με την συνύπαρξη loops και fx.
Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ένα πλέγμα από μουσικές εικόνες που τις χαρακτηρίζουν rock, ambient, jazz-electronic στοιχεία αλλά και ο αυτοσχεδιασμός· σε πλήρη ανάπτυξη όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον ήχο του τόσο ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο και εν τέλει αγαπητό. Ένα ταξίδι «ανοιχτής διάθεσης», γεμάτο μελαγχολία ή θυμό, ένα ταξίδι μελωδικό, γεμάτο εικόνες και χρώματα.
www.facebook.com/papadopoulosbabis

Sancho 003 (GR)
Οι  Sancho 003 είναι το ντουέτο τους Φώτη Σιώτα (βιολί, βιόλα, synth) και Κώστα Παντέλη (κιθάρες). Συνθέτουν και παίζουν μουσική βασισμένη σε δύο όργανα και λουπαδόρους τα τελευταία τρία χρόνια.
Εν αναμονή του δεύτερου δίσκου τους, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2012, με τίτλο ''Los Dos Aguas'', από την βελγική Conspiracy Records, θα παρουσιάσουν μουσικές, ήχους και αυτοσχεδιασμούς, που δημιουργήθηκαν κυρίως από τη συνεργασία και τις παραστάσεις τους με την ομάδα χορού Sinequanon, τα δυο τελευταία χρόνια. Επίσης, θα εκτελέσουν κομμάτια από το πρώτο τους άλμπουμ ''We Buy Gold''.
www.facebook.com/sancho003

Lüüp (GR, CY)
Το σχήμα Lüüp αποτελεί μια μουσική κολεκτίβα με κεντρικό άξονα τον φλαουτίστα Στέλιο Ρωμαλιάδη.  Οι Lüüp έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους: το “Distress Signal Code” από τη γαλλική Musea και το “Meadow Rituals” από την αμερικανική Experimedia. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μουσικοί David Jackson (Van Der Graaf Generator), Lisa Isaksson (Lisa O Piu), Andria Degens (Current 93, Pantaleimon), Λευτέρης Μουμτζής (J. Kriste, Master of Disguise).
Η μουσική έχει περιγραφεί από το ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό OndaRock ως «Μια μουσική πρωτότυπη, που ανακαλύπτει αυτό που ήταν πάντα παρών χωρίς να παρατηρείται, που φέρνει στο φως το υποσυνείδητο της Ευρωπαϊκής folk με ένα τρόπο αυθεντικό, γοητευτικό και καλλιεργημένο…”
Στο Λευκωσία Loop Festival το σχήμα των Lüüp θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, ζωντανά, υλικό από τους δύο δίσκους.  Το σχήμα αποτελούν οι μουσικοί: Στέλιος Ρωμαλιάδης: φλάουτο , Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, φωνή , Λευτέρης Μουμτζής: κιθάρα, φωνή. http://luup.experimedia.net     
Soundspecies (UK)
Soundspecies είναι το καλλιτεχνικό όνομα των παραγωγών/μουσικών/DJ αδελφών Henry και Oliver Keen που έχουν σαν βάση τους το Λονδίνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ όπως το Glastonbury, το The Big Chil, το Bestival, το Sonar στη Βαρκελώνη, το Sunsplash στην Τουρκία και το Red Bull Music Academy. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2009 μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας BurntProgress - και συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με διάφορους αξιόλογους  καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη του κόσμου. Δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους είναι και οι DJ's του Radio 1 στην Αγγλία, ο Gilles Peterson και η Μary Anne Hobbs.
Η ονομασία αυτού του ντουέτου περιγράφει τέλεια το ηχητικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αφού η μουσική τους εναλλάσσεται από το ένα είδος στο άλλο, ενώ άλλοτε σμίγει διάφορα είδη μουσικής μαζί. Σε γενικές γραμμές, δίνουν έμφαση στο ρυθμό συνδυάζοντας τα beats τους με συναισθηματικές μελωδίες, παράγοντας έτσι μια ατμόσφαιρα, που κινείται από πειραγμένη χιπ-χοπ σε μαροκινή Gnawa φανκ, μέχρι τα πεδία της βαρετής dub και techno. Στο φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν μία ημι-αυτοσχεδιαστική ηλεκτρονική Afro-Techno εμπειρία που θα σας κάνει να χορέψετε.
www.soundspecies.co.uk

Bunty (UK)
H Bunty είναι μία μουσικός και visual artist που έχει σαν βάση της το Brighton της Αγγλίας. Είναι μέρος της κολεκτίβας Beatabet. Ζωντανά, η Bunty χρησιμοποιεί ανορθόδοξα μία μεγάλη ποικιλία οργάνων, τη φωνή της, εφέ και ένα μείγμα από υπαρκτές και ανύπαρκτες γλώσσες. Ψιθυρίζει, μουγκρίζει, κάνει beat box, χειροκροτεί, χτυπά τα πόδια και παράγει τρελές αρμονίες δημιουργώντας καινούρια μουσική επί τόπου.
Το κάθε σόου είναι διαφορετικό και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και εμπνεύσεις της στιγμής. Η Bunty κινείται επιδέξια μέσα σε γαλήνιους, χορωδιακούς ήχους, ψυχεδελικό φολκ, βαρύ φανκ και αραβική ντίσκο. H Bunty, επίσης, χαρίζει τα φωνητικά της στα εξής σχήματα: Resonators, Renegade Eclecto Collective, Beatabet και το πειραματικό folk/soul trio Le Juki.
www.myspace.com/buntylooping
Elektronik Meditation (GR)
Το Elektronik Meditation είναι το πειραματικό σόλο εγχείρημα του Γιάννη Αναστασάκη Μαρίνου. Ο Αναστασάκης, επίσης, παίζει κιθάρα στο συγκρότημα Intravenus και είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής τωνJam Pedals.
Χρησιμοποιώντας κυρίως αναλογικά πεταλάκια εφέ και loops, τα οποία φτιάχνει ζωντανά, δημιουργεί μοναδικούς και φρέσκους ήχους. Η μουσική μεταφέρεται από την ambient στη ψυχεδελική, ξεπερνώντας τα όρια και μπαίνοντας σε νέα ηχητικά εδάφη. Δεν γίνεται χρήση προηχογραφημένων ήχων ή drum machine.
www.elektronikmeditation.com
Raven's Arm  (CY)
Αυτό είναι το προσωπικό μουσικό project του καλλιτέχνη Christopher Malapitan, o oποίος κτίζει μελωδικές συνθέσεις χρησιμοποιώντας ένα loop station, την φωνή του, μια ακουστική κιθάρα, και ένα cajon drum. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μία συλλογή τραγουδιών από τον πρώτο του δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Facebook: Raven's Arm 

Παράλληλο
 δρώμενο:
Αραμπάς (CY)
Οι Αραμπάς (Γιώργου Ιωάννου και Σωφρόνης Σωφρονίου), θα παρουσιάσουν  τη δουλειά τους «Rashomon Revisited». Πρόκειται για ένα ηχητικό κολάζ συντονισμένο με σύγχρονες τεχνικές οπτικής απεικόνισης, που καταπιάνεται με τον τρόπο που οι ηχητικές και οπτικές μνήμες μπορούν να δημιουργήσουν τη διάσπασης της αίσθησης του παρόντος.

Υπεύθυνος παραγωγής: Αντρέας Τραχωνίτης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Μουμτζής
Παραγωγή: Λουβάνα Δίσκοι
Βοηθός παραγωγής: Μικαέλλα Τσαγγάρη
Παρουσίαση Φεστιβάλ: Αντώνης Μποσκοΐτης



4 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολλά ενδιαφέρον.... Ελπίζω να καταφέρω να πάω :)
    Ρίξε και μια ματιά εδώ για την προετοιμασία και τις πρόβες που αφορούν το φεστιβαλ.
    http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2012/01/loop-festival.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή