Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

24.1.12

Θεσμικό το πρόβλημα της Κρίσης. Τι χρειάζεται πραγματικά ο εργαζόμενος.


Τα εύσημα έδωσαν στην Κύπρο για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. 

Οπως δήλωσε, στο περιθώριο της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο κ. Ρεν στην αναφορά του για την Κύπρο, με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ''έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο η οποία έλαβε δύσκολες αποφάσεις που της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία ευρίσκετο''.

Ο κ. Ρεν, σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, ανέφερε επίσης για την Κύπρο ότι ''σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποφασιστικότητα ελήφθησαν μέτρα τα οποία κρίνονται πάρα πολύ ικανοποιητικά για να μειώσουν και το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα στα ανεκτά πλαίσια''. 

Ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε ότι με βάση τη δύσκολη θέση στην οποία ήταν η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιστολή στις 11 Νοεμβρίου με την οποία προειδοποιούσε για τη λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένου και του πρόστιμου. 

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κλήθηκαν να κάνουν παρέμβαση οι εκπρόσωποι των χωρών που υλοποίησαν τις υποδείξεις που τους είχαν γίνει, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. 

Σημείωσε ότι στην παρέμβασή του ευχαρίστησε ''την Επιτροπή για την επιστολή που μας έστειλε στις 11 Νοεμβρίου, η οποία ήταν καταλυτική'', όπως είπε, ''στο να δημιουργηθεί και μια πολιτική συναίνεση και στη βάση της οποίας ουσιαστικά η κυπριακή Κυβέρνηση έκτισε την επιχειρηματολογία για την πρόταση των μέτρων για τα οποία υπήρξε πολιτική και κοινωνική συναίνεση''. 

Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη πως έκανε αναφορά και στα μέτρα που λήφθησαν από την Κύπρο και ''τα οποία μας επιτρέπουν να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 κατά 3,5 μονάδες βάσης, συγκριτικά με το έλλειμμα του 2011'' και τόνισε ότι ''αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε πάρα πολύ σοβαρά τη λήψη μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, η οποία δεν είναι μονάχα επιλογή είναι πολύ περισσότερο μία αναγκαιότητα''.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με στόχο να καταδείξει ότι η Κύπρος έχει περιθώρια βελτίωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ''αν και έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και αν και η Κυβέρνηση προωθεί το δεύτερο γύρο επίδειξης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση, μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012, εντούτοις η Κυβέρνηση, η οποία αναμένει να έχει οικονομικά οφέλη, δεν περιλάβαμε αυτή την πρόβλεψη μέσα στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012''.

Αναφέρθηκε επίσης στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί με τη στενή συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί ''πάρα πολύ στενά'' το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ''εκεί και όπου είναι αναγκαίο θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηριχθεί''. 

Ο κ. Καζαμίας είπε στο ΚΥΠΕ πως, κλείνοντας την παρέμβαση του στη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκανε αναφορά στο ρόλο των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι ''οι προκλήσεις που υπάρχουν κοντά μας δεν είναι μονάχα για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ότι αναντίλεκτα πρέπει μετά την τελευταία ομαδική υποβάθμιση της οικονομίας μιας σειράς κρατών της Ευρωζώνης προτάσσει και πάλι η αναγκαιότητα να δούμε ότι αυτοί οι οίκοι όχι μονάχα δεν συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων με τις αξιολογήσεις τους, αλλά είναι μέρος του προβλήματος''.

Επίσης, επισήμανε ότι οι οίκοι αξιολόγησης ''επιτείνουν την κρίση χρέους και την έλλειψη αξιοπιστίας που υπάρχει σε μια σειρά κρατών μελών της Ευρωζώνης'' και σημείωσε πως ''είναι κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα να παρθούν τόσο πολιτικές αποφάσεις αλλά και να υλοποιηθούν άλλες, όπως η εξαγγελία πριν δύο χρόνια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης''. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως εξήγησε, καλείται ουσιαστικά να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος.

πηγή: εφημερίδα Γνώμη

Σύντομο φιλμάκι για αναλφάβητους, αμόρφωτους και μετανάστες, που επεξηγεί με ποιά Ουσία του Προβλήματος θα ασχοληθεί ακριβώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εργαζόμενε. Το εθνικό κεφάλαιο το οποίο υπάγεται στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, να μη σου το παρει κανείς!
Διεκδίκησε τον δικό σου οίκο αξιολόγησης! Κάνε την επανάσταση σου τώρα, ένωσε Αριστερά τις δυνάμεις σου, για το καλό της χώρας σου και της οικογένειάς σου!




«Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν στην προπαγάνδα τους οι καπιταλιστές, τα αστικά κόμματα και οι εργατοπατέρες, για να νομιμοποιήσουν στις εργατικές συνειδήσεις το νέο πετσόκομμα στους μισθούς, είναι ότι η μείωσή τους θα συμβάλει στη συγκράτηση θέσεων εργασίας, ότι οι χαμηλότεροι μισθοί θα αποτελέσουν κίνητρο για να γίνουν επενδύσεις και άρα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η αφετηρία όλων είναι ότι ο εργάτης αποτελεί κόστος για τον εργοδότη κρύβοντας ότι, στην πραγματικότητα, ο καπιταλιστής τίποτα δικό του δε δίνει στον εργαζόμενο για να του "κοστίζει". Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Ο μισθός του εργαζόμενου είναι μέρος μόνο της αξίας που παράγει δουλεύοντας, μέρος της δουλειάς του, το υπόλοιπο είναι η υπεραξία που αποσπά από την εργασία του ο εργοδότης.

Η ανεργία χρήσιμη στους καπιταλιστές
Για το αν η μείωση στους μισθούς φέρνει και μικρότερη ανεργία, το πρακτορείο "Bloomberg" έγραψε την περασμένη βδομάδα: Η Ελλάδα έχει "τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας" και "το κόστος εργασίας έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ότι στη Γερμανία και τον υπόλοιπο πυρήνα του ευρώ". Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται, είναι "να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα πιο βάναυσα: Με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων". Να, λοιπόν, πώς η ανεργία είναι χρήσιμη στον καπιταλιστή και στο κράτος του. Κραδαίνοντας τους δείκτες της, που σκαρφαλώνουν σε συνθήκες κρίσης, φοβερίζουν τους εργαζόμενους ότι αν δεν αποδεχτούν να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, θα προστεθούν κι αυτοί στις στρατιές των ανέργων. Άρα, γίνε δούλος για να έχεις δουλειά.

Λύση στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής
Μείωση των μισθών σημαίνει βάθεμα της εκμετάλλευσης συνολικά για την εργατική τάξη, αφού μεγαλώνει το κλεμμένο κομμάτι της υπεραξίας και ταυτόχρονα ο ένας μισθός μοιράζεται σε ενάμιση ή και δύο εργαζόμενους. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει και η γενίκευση της μερικής και των άλλων ελαστικών μορφών απασχόλησης, που επίσης αποτελούν παράγοντα έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης. Μόνο η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του λαού, μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία, να εξασφαλίσουν μισθούς και δικαιώματα για όλους, στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών. Αυτό απέδειξε περίτρανα ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του».


έγραψε ο yiok - yiok

4 σχόλια:

  1. " Ο μισθός του εργαζόμενου είναι μέρος μόνο της αξίας που παράγει δουλεύοντας, μέρος της δουλειάς του, το υπόλοιπο είναι η υπεραξία που αποσπά από την εργασία του ο εργοδότης." Σωστό, αν δεν γίνει έτσι γιατί ο εργοδότης να ΡΙΣΚΑΡΕΙ(μάθε πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν ή είναι στα πρόθυρα) σε μιαν επιχείρηση και να μην αφήσει τα λεφτά του στη τράπεζα; Αν ο κάθε εργαζόμενος πέρνει περισσότερα από όσα παράγει από που θα καλυφθεί η ζημιά. Και σοσιαλισμό να έχουμε αν ο εργαζόμενος πέρνει περισσότερα ή άκομα και ίσα με όσα παράγει θα υπάρχει έλλειμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αναφορικά με το ρίσκο.

    εξήγησε τι θεωρείς ρισκο. Ρίσκο να μην κερδοσκοπήσει; Δεν υπαρχει ρίσκο να μην κερδοσκοπήσει.

    διάβασε:ο καπιταλιστής τίποτα δικό του δε δίνει στον εργαζόμενο για να του "κοστίζει"

    το αν κλείνουν επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων και να ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ λιγότερς επιχειρήσεις, απαντήστε μας ΕΣΕΙΣ οι φιλελευθεροι, για το πανέξυπνο καπιταλιστικό σύστημα της αυτοανακυκλώμενης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

    για να μην τρωμε τον χρόνο μας αδικα, μπορείς να παρακολουθήσεις και το φιλμάκι με τον Καζάκη και την Κανέλη - εμφανίζεται ως επιλογή μετά το τέλος του βίντεο - τζαι ξαναέλα να μιλήσουμε. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ψαξε τα εξής θέματα:
    1. η μείωση των μισθών επιδεινωνει την ανταγωνιστικότητα
    2. δεν κανει καμιά διαφορά στον εργαζομενο αν θα τον κλεφκουν μαζικά οι επιχειρηματίες ή αν θα τον κλέφκουν μονοπωλιακά.
    3. οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι σύμπλεγμα επιχειρήσεων, αυτό που κλείνει είναι ότι είναι πολύ μικρό για να αποτελει μερος συμπλεγματος επιχειρήσεων. αν τα μονοπώλια είναι ευρωπαϊκά ή είναι αμερικάνικα το ιδιο και το αυτό. Φυσικός νομος του καπιταλισμού είναι τα μονοπώλια. Δεν ανακόπτεται αυτή η εξέλιξη παρεκτός αν ππεσει το σύστημα. Οι κρίσεις δεν διορθώνονται. Εν σαν το κυπριακό. κουντας τες παρατζει ως που να καταρρεύσει το σύστημα.
    4. οι εργαζόμενοι που συναινούν σε αποκοπές, κάθονται με τον κλέφτη και του δινουν τα αρχιτεκτονικά σχεδια του σπιτιού τους για να ξέρει πως να τους κλέψει καλύτερα.
    5. αν οι εργαζόμενο παίρνουν όσα παραγουν θα υπάρχει ελλειμα;!;!;!;!
    Που ακριβώς θα υπαρχει ελλειμα;!;!;! Και ποιός είπε πως ο σοσιαλισμος είναι σύστημα "μισθολογική δικαιοσύνης"!!!

    θέλουμε ως προς το θεμα της εργασίας και της υπεραξίας στο σοσιαλισμό καμιά δεκαρια τόμους 1000 σελίδων να εξηγηθούμε επαρκώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α, και τα λεφτα του δεν θα έχουν καμιά αξία στην τραπεζα....τραπεζικό φαλιμεντο γιου νόου.

    ο καπιταλιστής ταϊζει τα μονοπώλια, που ταϊζουν τις τραπεζες, που ταίζουν τις Κεντρικές Τραπεζες, που ταίζουν τους Οικους, για να αποκτήσουν αξία οι καταθέσεις της τάξης του από την υπεραξία.

    αν σκεφτούμε και συνειδητοποιήσουμε πόσα ακριβώς αξίζει ο ΚΑΘΕ εργαζόμενος σε χρήμα θα παμε μαζικά στο ψυχιατρείο...

    μέχρι τότε...μπορούμε να μιλούμε για το 1821, για το 1955, για το 1974, για το 2004, για το 2008 και για το 2013..

    ΑπάντησηΔιαγραφή