Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.7.14

Ανακοίνωση για το θάνατο του Ρολάνδου Κατσιαούνη


Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο του μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Προμηθέα Ρολάνδου Κατσιαούνη. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης έδωσε με αξιοπρέπεια και δυναμισμό τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός με έργο που ξεπερνά τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κορυφαίους Κύπριους ιστορικούς ο οποίος μάλιστα έγραψε ιστορία από την ανάποδη όσο και αν ακούεται αυτό παράξενο. Το έργο του Ρ. Κατσιαούνη ήταν αντισυμβατικό διότι το επίκεντρο του δεν ήταν η κυρίαρχη ιστοριογραφική προσέγγιση των ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων, αλλά η πρόσληψη τους μέσα από τον φακό των εργατικών και λαικών στρωμάτων.

Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πρωτοποριακό επιστημονικό έργο. Κορυφαία ανάμεσα στα πολλά του συγγράμματα ήταν το LabourHistory and Politics in Cyprus during the secondhalf of the nineteenth century και η Διασκεπτική 1946-48. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα ακόμα κορυφαίο σύγγραμμα που αφορά στην ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη του Ρολάνδου Κατσιαούνη το Δ.Σ. του Προμηθέα ανακοινώνει τα πιο κάτω:

  1. Η εκδήλωση με θέμα τον «Αναθεωρητισμό στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή, και στην οποία θα ήταν ένας εκ των ομιλητών, θα αφιερωθεί στη μνήμη του.

  2. Την πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου προς τιμή του Ρολάνδου Κατσιαούνη.

  3. Την καθιέρωση «ετήσιας διάλεξης ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».

  4. Την καθιέρωση «ετήσιου βραβείου ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής έρευνας Ρολάνδου Κατσιαούνη». Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες.

  5. Την ονομασία της μεγάλης ψηφιακής βάσης δεδομένων του Προμηθέα, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα προς χρήση το ερχόμενο φθινόπωρο, σε «ψηφιακό αρχείο σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».

Το ΔΣ του Προμηθέα

1 Ιουλίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου