Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.2.10

Ο Τρόπος της Αλήθειας.

Όλοι οι τρόποι που έχουμε εφεύρει για να πούμε την Αλήθεια είναι ψευδείς.
Δεν Υπάρχει Καμιά Αλήθεια Που Να Λέγεται. Κάθε Αλήθεια «που λέγεται»
είναι ένα βήμα μακριά της, μέχρι να γίνει χίλια βήματα, εκατομμύρια βήματα,εκατομμύρια ερμηνείες και εκατομμύρια υποκειμενικότητες. Τις λένε απόψεις.

Οι άνθρωποι αλληλοσφαγιάζονται χιλιάδες χρόνια για την Αλήθεια τους. Μεταξύ τους και μέσα τους. Κάποτε επιχειρούν να σφαχτούν για την Αλήθεια τους και μέσα στον Άλλο. Αυτό το λένε με πολλά ονόματα. Αγάπη, Θεό, Δίκαιο, Αξιοπρέπεια ,Σπουδή, Μεγάλη Ιδέα.
Κάποτε δυστυχώς το λένε και Συντροφικότητα.

Μόνο ένας τρόπος της Αλήθειας καταργεί το ψεύδος της και την απελευθερώνει.
Το Βλέμμα της στη ζωή. Και δεν υπάρχει καμιά Αλήθεια πιο Όμορφη και πιο Δυνατή απ΄αυτό το βλέμμα για να σεβαστείς. Και δεν υπάρχει καμιά Αλήθεια άλλη εντός μας για να σεβαστεί ο Άλλος.

Αλληλοαγαπώμενα ψέματα που στάζουν ροδαλένια σάλια ή αλληλοαγαπώμενα βλέμματα που στάζουν δάκρυα ή και σιωπή. Άλλη επιλογή της αλήθειας δεν υπάρχει.

« Αν παρατηρήσω με προσοχή τη ζωή που ζουν οι άνθρωποι, δεν βρίσκω σ΄αυτήν τίποτε που να την κάνει να διαφέρει από εκείνη που ζουν τα ζώα. Και τους μεν και τα δε τους έριξαν χωρίς να έχουν συνείδηση, στο μέσον των πραγμάτων και του κόσμου. Και οι μεν και τα δε διασκεδάζουν κατά διαστήματα. Και οι μεν και τα δε διανύουν καθημερινά την ίδια οργανική διαδρομή, και οι μεν και τα δε δεν σκέφτονται πέραν αυτού που σκέφτονται, ούτε ζουν πέραν αυτού που ζουν. Η γάτα κυλιέται στον ήλιο και κοιμάται εκεί. Ο άνθρωπος κυλιέται στη ζωή, μ΄ όλες του τις πολυπλοκότητες, και κοιμάται εκεί. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να απελευθερωθεί από τον νόμο της μοίρας να είναι όπως είναι»
Φερνάντο Πεσόα «Το βιβλίο της ανησυχίας»

3 σχόλια:

  1. Χα! Και να φανταστείς ο Πεσόα δεν είχε καν Τηλεόραση να του δείχνει ντοκιμαντέρ με τον David Attenborough.

    Τα πιθηκάκια για Μπανάνα έψαχναν. Η ΑΛήθεια τους προέκυψε σαν δικαιολόγηση της ιεραρχίας ή της ανατροπής της ιεραρχίας.

    Τώρα αν κάποιο πιθήκι μεθύσει με τοξικές κάμπιες... και αρχίσει τις μαϊμουνιές ...και βαλτεί να ψάχει Αλήθειες σαν δικαιολόγηση / αμφισβήτηση της μίας Αλήθειας... κακό του κεφαλιού του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @mouflon

    ...και του δικού μας Αγρινέ,και του δικού μας.
    ο καφκάς τούτος ένι.Να προσδιορίσουμε τες ψευδαισθήσεις μας γιατί αλλιώς εν έχουμε λόγο να
    περπατούμε δίπλα που τα άλλα ζώα του πλανήτη.έτσι ωμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή