Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

27.7.13

Ώρα για διάβασμα ή ώρα για δούλεμα;

Ώρα για δούλεμα.

Ανακάμπτουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013! 22 χιλιάδες ευρώ παίρνει ο κ.Πισσαρίδης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιατί είναι μέγας ερευνητής, πάμε διακοπές λοιπόν, ερχόμαστε πίσω και καθόμαστε αναπαυτικά περιμένοντας τον Οκτώβρη, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νομπελίστα σε συνέντευξη που έδωσε πριν από δύο χρόνια, μέσα σε 2 χρόνια ( δηλαδή τώρα ) θα βγαίναμε  από την κρίση.

Η συνέντευξη εδώ.

Πάλι καλά που η βουλή φρόντισε να αποκαταστήσει το επίδομα του ανδρός, γιατί είναι ντροπής πράγματα να κόβεις το επίδομα κοτζαμάν επιστήμονα.

Πού να πάω να κρυφτώ και πού να πάω να καθαρίσω τις ντροπές μου όμως!

Για όλα αυτά εγώ φταίω και κάποιοι σαν και του λόγου μου, που δεν ψήφισαν τον Σταύρο στο δεύτερο γύρο και ορίστε που καταντήσαμε! Γιατί αν ψήφιζα τον Σταύρο στο δεύτερο γύρο, δεν θα καθόμουν άνετα βέβαια τώρα, αλλά οπωσδήποτε θα καθόμουν το 2015.

Συνέντευξη Σταύρου στη Χαραυγή 14/1/2013 ( αυτό με τα δύο χρόνια πάντως να το ψάξουμε παιδιά...)

"Είστε ο πρώτος που δηλώσατε πως αν ο νέος Πρόεδρος δεν βγάλει την Κύπρο από την κρίση σε δύο χρόνια τότε δεν είναι άξιος να ηγηθεί αυτού του τόπου. Πώς λογαριάζετε να το κάνετε αυτό, δεδομένου ότι ένας εκ των ανθυποψηφίων σας (ο κ. Λιλλήκας) εισηγείται μια εύκολη οδό -το ξεπούλημα ενός οικοπέδου για το Φυσικό Αέριο, ενώ ο έτερος υποψήφιος (κ. Αναστασιάδης) δηλώνει -και είναι ένα από τα κεντρικά του συνθήματα- πως η κρίση θέλει ηγέτη

Εχω δώσει στη δημοσιότητα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που είναι στοχευμένες στον τομέα της ανάπτυξης για να δώσουν εκκίνηση σε κείνους τους τομείς που η κυπριακή οικονομία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βγει από την κρίση. Για να βγούμε από την κρίση απαιτείται αύξηση των εσόδων του κράτους πέραν εκείνων που προνοούνται με τις ρυθμίσεις της Τρόικας και δεύτερον μείωση της ανεργίας, που είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο: Ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία, η επένδυση στην έρευνα, η επένδυση στη νέα επιχειρηματικότητα (και αυτές οι προτάσεις είναι δημοσιοποιημένες), η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος έστω και με τη δημιουργία κάποιων υψηλής ποιότητας καζίνων. Ακόμα, η δημιουργία μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων σε μια χώρα που έχει το καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη, μέσω ενός μόνιμα εγκατεστημένου μηχανισμού σε άλλες χώρες, διαπίστευση επαγγελμάτων για προστασία των Κυπρίων από την άνιση μεταχείριση εκ μέρους των εργοδοτών και πολλά άλλα. Αυτά μπορούν στα επόμενα δύο χρόνια να βγάλουν τη χώρα μας σιγά-σιγά εκτός οικονομικής κρίσης. Να μπει δηλαδή η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης, η οποία εξελικτικά και μέσω του φυσικού αερίου μπορεί να μετατραπεί σε πολυδιάστατη οικονομία. Αυτή είναι η δύσκολη οδός, αλλά η ορθή οδός".


Πόσες λαμπάδες ίσα με το μπόι μου πρέπει να ανάψω για να εξιλεωθώ;

Τώρα θα βρισκόμασταν ήδη στον πέμπτο μήνα ανάκαμψης, ήταν ζήτημα υποψηφίου ξέρετε, γιατί αν έβγαινε ο Σταύρος τίποτα από όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους 5 μήνες δεν θα συνέβαιναν! Κούρεμα;;; Ούτε για αστείο!!! Άλλα μέτρα και άλλες περικοπές;; Τί λες, που θα δεχόταν η αριστερά άλλα μέτρα, εδώ το ζήτημα με την συστημική κρίση του καπιταλισμού, είναι ζήτημα οπτικής, πως το βλέπει ο καθένας το πράμα. Εμείς θα λέγαμε όχι με τον Σταύρο σε όλα...όπως εξάλλου είπαμε όχι σε όλα και με τον Αναστασιάδη. Ας πούμε στα μνημονιακά μέτρα...

Που τί είναι τα μνημονιακά μέτρα; Είναι το μνημόνιο, ηλίθιε.

2015 θα βγαίναμε από την κρίση και όποιος δεν το πίστεψε αυτό,όποιος είπε πως επρόκειτο για άθλια ψέμματα, όποιος αρνήθηκε να δώσει την ψήφο του για άθλια ψέμματα, είναι απλά ανάξιος 
περαιτέρω συζητήσεως. Διαλεκτικής πάντα. Και με σοβαρά επιχειρήματα!!

Έλα όμως που τη σήμερον τα επιχειρήματα είναι περιττά. Αρκεί που θα ήμασταν καλύτερα με τον Σταύρο. Πως θα είμασταν καλύτερα; Ε θα είμασταν....τέλος συζήτησης.

Ώρα για διάβασμα.


Πάμε καλά! Το βεβαιώνει η είδηση: «Θερμοκήπιο νεοφυών επιχειρήσεων. Μπαίνουν τα θεμέλια για 10 επιχειρηματικές ιδέες, όπως φύκια ως πρώτη ύλη, εκσυγχρονισμός περιβολιού, "πράσινα" βιοκαύσιμα, εκτροφή μυγών για ανακύκλωση απορριμμάτων κτλ»...
Καλά, στα φύκια είναι αυτό που λέμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Αλλά σ' αυτήν την επιχείρηση με τις μύγες κάτι μας διαφεύγει...


***
Πάντως σίγουρα πάμε καλά. Μόνο σε μια νύχτα η Εφορία έβαλε στο ταμείο 90.000 ευρώ κι αυτά μόνο από ένα μαγαζί. Βάλε τώρα στη σειρά τα νυχτομάγαζα και να το έλλειμμα.
Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα για το από πού βγήκαν εκείνα τα 400.000 ευρώ που έγιναν σαμπάνιες σ' ένα βράδυ, αλλά ας μη χαλάμε τις καρδιές μας έτσι που έχει ανέβει και το θερμόμετρο...
***
Αμα θέλουν οι δημοσιογράφοι γίνονται ευγενικοί και διακριτικοί στο γράψιμό τους: "Τσιμπημένες" λέει, οι τιμές στα εισιτήρια των πλοίων. Τσιμπημένη τιμή είναι 400 ευρώ για μια οικογένεια που θέλει να πάει στην Κρήτη; Που όλο κι όλο τόσο είναι το επίδομα της άδειας; Και 300 ευρώ το πρόστιμο για τη σκηνή που θα βάλεις στην παραλία (για ξενοδοχείο δε γίνεται συζήτηση...) πάει το μηνιάτικο.
Δικαίωμα στις διακοπές, σου λέει...
***
Εχεις και τους μικρέμπορους και κλαίνε γιατί το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών δεν τους επιτρέπει να έχουν μεγάλους τζίρους. Ούτε που τους περνά από το μυαλό ότι και να 'χανε λεφτά τα νοικοκυριά πάλι χαμένοι θα ήταν οι μικροί καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα μεγαλομάγαζα που έχουν απέναντι.
***
Οι μεγάλοι, πάντως, στο ύψος τους. Αφού τσάκισαν τα μεροκάματα, τώρα «πάμε γι' άλλα», λένε. Τους φταίει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ είναι που θα γίνει η σφαγή. Καθώς η αγορά πλέον είναι απόλυτα απελευθερωμένη. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάσανα ο ανταγωνισμός, αλλά αυτό είναι το σύστημα. Κι εδώ που τα λέμε κανένας τους δεν είναι για λύπη.
***
Για την εργατική τάξη άλλες πρέπει να είναι οι έννοιες. Για παράδειγμα πρέπει να ξεμπερδέψει με όρους όπως «το καλό του τόπου». Οπως με τον όρο «έθνος» έτσι και με το «καλό του τόπου» η αστική τάξη έχει βρει μια καλή μηχανή για να ανακατεύει τα κέρδη του καπιταλιστή και τη φτώχεια του εργάτη, να βγάζει μέσο όρο και να ζητά από τον εργάτη να έχει αγωνία για τα κέρδη του καπιταλιστή, για το «καλό του τόπου».
***
Η ανεργία ήρθε για να μείνει, διακηρύσσουν πλέον ανοιχτά οι αναλυτές. «Εκτός και αν», συμπληρώνουν και πάνω στο «αν» φορτώνουν όλα όσα πρέπει να ξεχάσει ο εργάτης για να γυρίσει ενάμιση αιώνα πίσω και να δεχτεί ότι κάθε πρωί θα παζαρεύει με τ' αφεντικό για ένα κομμάτι ψωμί.
***
Αυτό που υπονοούν οι αναλυτές, το λένε καθαρά οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί: μειώστε κι άλλο τους μισθούς!
Γιατί; Γιατί ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος. Γιατί μόνο έτσι το σύστημα ελπίζει - χωρίς να το 'χει σίγουρο - ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με ό,τι έρχεται. Κι αυτό που έρχεται ονομάζεται νέα μείωση στα ποσοστά κέρδους.
***
Διά ταύτα: Δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη όσο κρέμεσαι από τα χείλη όσων αναλύουν τις ευοίωνες προοπτικές του συστήματος.
Μπορείς, όμως, να βρεις το δρόμο σου, αν βγάλεις από τη μέση το εμπόδιο, κι αυτό έχει όνομα: καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.
Τέτοιες ώρες (με τα μπογαλάκια έτοιμα για την παραλία) τέτοια λόγια, θα πείτε...
Κι όμως, τέτοιες ώρες που έχει την ευκαιρία το μυαλό να ξελασκάρει λίγο από την καθημερινή φουρτούνα, είναι οι πιο κατάλληλες για γόνιμες σκέψεις. Κι αν υπάρχει και ένα βιβλίο από κοντά, ακόμα καλύτερα.

Ριζοσπάστης / Οικοδόμος


2 σχόλια:

  1. Σωστό ή λάθος;

    Σε καμιά χώρα όπου εφαρμόστηκε το μνημόνιο δεν ανάκαμψε η οικονομία.

    Λάθος.

    Στην Κύπρο με το μνημόνιο 1 η οικονομία θα ανέκαμπτε μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά που; Αυτός ο ζοππόβορτος κυπριακός λαός δεν επέλεξε την ανάπτυξη μέσω "μειώσεων του δημοσίου, διευκολύνσεων στους επενδυτές και ίδρυση καζίνου" με τον Μαλά αλλά επέλεξε την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.

    Πόσα χρόνια χρειάζεται μια χώρα για να ανακάμψει;

    Όσα χρόνια διαρκεί το μνημόνιο. Δηλαδή 2. Δηλαδή τήρηση μέχρι κόμματος και τελίας του μνημονίου.

    Ου σόρυ, καμια χώρα με μνημόνιο και με την επέμβαση του ΔΝΤ δεν απεφυγε την χρεωκοπία...

    Ναι αλλα, με μας....

    Πάμε πάλι από την αρχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο κατεξοχήν θιασώτης του ΔΝΤ και της συνταγής Ομπάμα για τη διαχείριση της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τη γλώσσα του χτες και δε σχολίασε λέξη απ' την έκθεση του ΔΝΤ που προτρέπει την κυβέρνηση να σφαγιάσει ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα. Η έκθεση αυτή αποτελεί σφαλιάρα κατάμουτρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που επί μήνες κορόιδευε τον λαό ότι δήθεν το ΔΝΤ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαφοροποιούνται απ' τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που έφερε τάχα τη σφραγίδα της Γερμανίας και αν εισακουστούν τότε ο λαός θα ζήσει καλύτερες μέρες."

    Ριζος

    Δηλαδή ο "φιλολαϊκος επαναστατης" Μιχάλης Σαρρής που κατακεραυνωσε την Γερμανία για το κυπριακο κουρεμα, παίζει να είναι πιόνι των αμερικάνων και του ΔΝΤ;

    Μάλλον παίζει. Ευκολάκι.

    Εμείς γιατί λεμε τα ίδια, και λεγαμε τα ίδια ενι ξερω.

    Παντως πιόνια των αμερικάνων δεν είμαστε. Πιόνια του κεφαλαίου όμως;; Ναι αλλά ποιου κεφαλαίου θα διερωτηθεί κανείς...

    Γι αυτό η Χαραυγούλα έβγαλε "ουδετερα υποστηρικτικό" άρθρο για την αμυντική πολιτική της Ε.Ε, συσφιξη σχέσεων με ΝΑΤΟ, προώθηση της πολεμικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών στην Ε.Ε με τον τίτλο "Συνεργασία και στην άμυνα" στις 25 Ιουλίου;

    Επειδή ο Ριζοσπαστης έβγαλε το "Ακονίζει νύχια η Ε.Ε"....

    Υπαρχει αντι-ιμπεριαλιστική και αντι-νεοφιλελευθερη πολιτική όσο το οικονομικό σου πλάνο είναι σαν και αυτό του Μαλά; Που δεν άλλαξε ΟΥΤΕ ΓΙΩΤΑ από αυτο το προγραμμα εκτος από την έξοδο απο το ευρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή