Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.6.13

"Είμαστε όλοι Τούρκοι"

Εκτός από τη Ρένα Δούρου που δήλωσε πως η Τουρκία δεν πληρεί το δημοκρατικό κριτήριο - πρόκριμα ένταξης στην Ε.Ε λόγω καταστολών, σε αντίθεση με την Ελλάδα για παράδειγμα, όπου η καταστολή δεν είναι κριτήριο παραμονής ή εξόδου της από την Ε.Ε.

Επειδή η Ε.Ε είναι αυτή καθαυτή η δημοκρατικότης και που πας κύριε χωρίς κριτήριο-πρόκριμα!

Άρα να μην περιμένω πως θα δω σε όλες τις πλατείες της Ευρώπης να διαδηλώνουν με σύνθημα "Είμαστε όλοι Τούρκοι"....μπλιάχ στο κάτω-κάτω που θα είμαστε και Τουρκαλάδες τώρα...τίποτα Ισπανοί, Γάλλοι κ.λ.π που πληρούν τα κριτήρια δημοκρατικότητας, οκ!

Τώρα για την Κύπρο τί να πω; Μιλιούνια διαδηλωτών κατά του "νεο-φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης" με κόκκινες και μαυροκόκκινες σημαίες κατακλίζουν τους δρόμους εξαπανέκαθεν! Ρε τί έξω από τα μολ του Σιακόλα, ρε τί έξω από τη μαρίνα Λεμεσού, ρε στο χα-ποτάμι τώρα με τους Κινέζους,ρε τι στον Ακάμα για τα ξενοδοχεία του Τόμμυ, ρε τί σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νησιού όπου δεν έμεινε παραλία "μη-ιδιωτική", έχουμε παράδοση στις "εξεγέρσεις".

Ακολουθεί κοκτέιλ πάρτυ αξιωματούχων...εν τζαι να πιαίνουν τζαι με το λάντα στον αγώνα κατά του νεο-φιλελευθερισμού τα πλάσματα. Είμαστε σοβαροί ανθρώποι, τί εν τούτα τα μασκαραλλίκια με τες διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο! Άκου να βαστούν τζαι σφυροδρέπανα...μα πού ζιουν σιόρ; Εν εμάθαν ποιά είναι η σύγχρονη αντίληψη για τον σοσιαλισμό τζαι ότι πρέπει να κάμνουμεν ησυχία;
Ίσως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή σε πλατείες, κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους και υπάρχουνπληροφορίες για νεκρούς, ίσως 4 στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δηλώνει αποφασισμένη να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πάρκο Γκεζί, αλλά υιοθετούν και συνθήματα, αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι κομμουνιστές με αποφασιστικότητα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
Πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις - Καταστολή από το αστικό κράτος
Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν πληροφορίες (οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κρατικές αρχές) για 4 νεκρούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής είναι σκληρές και σώμα με σώμα. Υπάρχουν δεκάδες, ίσως εκατοντάδες τραυματίες.
Περίπου στις 16:00 η αστυνομία υποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέλαβαν χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές. Φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μερικοί από αυτούς καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Σε κοντινές περιοχές, όπως το Ντολμάμπαχτσε, η αστυνομία συνεχίζει ακατάπαυστα την επίθεση της στους διαδηλωτές. Επί της ουσίας, αυτήν τη στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός φυσικά από το κυβερνών AKP απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, έχοντας φυσικά διαφορετικά αιτήματα και διαφορετικές σκοπιμότητες.
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μεγαλύτερος πάροχος του διαδικτύου (ΤΤΝΕΤ) μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) με αποφασιστικότητα καλεί το λαό να βγει στο δρόμο, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Επισημαίνει την σχέση του πολέμου που έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στον τουρκικό λαό με την ενεργή εμπλοκή της στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν με τα μαχητικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση οι Τούρκοι κομμουνιστές το πρωί του Σαββάτου πέρασαν από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή και προς την πλατεία Ταξίμ, μέσω της γέφυρας του Βοσπόρου, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την πυγμή τους να σπάσουν την κρατική καταστολή και τρομοκρατία.
Αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε μαζί
Η κυβέρνηση του AKP,  που εφαρμόζει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική στην Τουρκία, προς όφελος της ανάπτυξης των τουρκικών μονοπωλίων, ενορχηστρώνει την επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να επιβάλει «το νόμο και την τάξη» κατά τη δεύτερη μέρα των μεγάλων συγκεντρώσεων. «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν» και πρόσθεσε: «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες». «Υπήρξαν λάθη στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στη χρήση του αερίου πιπεριού» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί η ανέγερση του εμπορικού κέντρου και η αναπαλαίωση των κτιρίων κατά τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή που βρίσκεται το πάρκο Γκεζί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ σημείωσε: «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις».
Ένα «τυχαίο» γεγονός
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο πάρκο Γκεζί (κοντά στην πλατεία Ταξίμ) και το περιφρουρούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.
Στην πραγματικότητα και μέσω των κινητοποιήσεων αναδεικνύονται οι μεγάλες ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία που, παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη, οι εργάτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, την ανεργία και τη φτώχεια. Σε μια περίοδο μάλιστα,  όπου η αστική τάξη της Τουρκίας, με όχημα τη θρησκεία επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της και να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, υπό τη «σημαία» του λεγόμενου «νέο-οθωμανισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου