Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

18.6.10

ΣυμπόσιαΟι συνάξεις των φιλοσόφων άρχισαν να θυμίζουν ιατρικά συνέδρια, όπου οι ασκούμενοι γιατροί αναλύουν τις προσωπικές τους ασθένειες, αντί τις ασθένειες που θερίζουν τον κόσμο.


Όταν ο Κάρολος μας συνιστούσε να μην στεκόμαστε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά, μας περιέγραφε σε μια πρόταση, την πτωτική πόζα του φιλοσοφείν και απευθύνθηκε σε εμάς τους ασκουμένους, που ενώ φαντασιωνόμαστε, πως είμαστε ευφάνταστα ευλύγιστοι κασκαντέρ σε επιστημονικές ταινίες, στην πραγματικότητα, επιλέγουμε αυτή τη πόζα, γιατί δεν μας παίρνουν τα πόδια μας για να σταθούμε.
Το κομμάτι που μας αναλογεί, ως προς τον γεωγραφικό προσδιορισμό της εξάπλωσης των νοητικών ασθενειών της εποχής μας, έγινε έτσι υπερδιπλάσιο της πραγματικής μας αξίας, καθώς και της συνολικής συνεισφοράς μας στα γρανάζια του ενεστώτα χρόνου.
Αξίζει γι αυτό η ενδελεχής μελέτη του Χεγκελιανού λογικού συστήματος, στα πλαίσια της αποθεραπείας, καθώς και η μελέτη των πρακτικών των ιατρικών συνεδριάσεων της τότε εποχής.
Η συμβατική ιατρική, όπως κατάντησε η φιλοσοφία, χρειάζεται και τη συμβολή των ομοιοπαθητικών μεθόδων. Ο Χέγκελ ήταν αυτού του είδους γιατρός, παρά τις φήμες. Μας οδήγησε στην άρνηση της άρνησης του νοείν ως ευλύγιστης πόζας. Δεν άσκησε την επιστήμη για να ερωτοτροπεί με τα όρια του λογικού,(τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) αλλά για να καταργήσει τις παθολογικές ασθένειες.
Το κεφάλι της σύγχρονης δυτικής φιλοσοφίας, που παριστάνει τον νεόκοπο, οπισθοδρομεί τραγικά. Γέμισε με πολύχρωμες πεταλούδες. Κι από κάτω σκατά. Όταν λέμε πως πρέπει να μετράμε τις λέξεις μας, λέμε πως πρέπει να φωνάξουμε το υγειονομείο στο σπίτι!
Το γεγονός, πως κανείς άλλος στον κόσμο, δεν βλέπουμε να στέκεται, ας πάψει να αποτελεί το άλλοθι στη σύσταση της ατζέντας των συνεδριάσεων. Ο κόσμος δεν στέκεται, γιατί βρίσκεται στα γόνατα! Όχι γιατί δε θέλει να σταθεί.
Ποιος θα πατούσε άραγε το πόδι του σε ένα κονσερβατόριο, αν η μουσική περιοριζόταν στην ανάλυση της παρτιτούρας; Το αποξενωμένο κοινωνικά σώμα της φιλοσοφίας, διεκδικεί τη σύνθεση με λάθος τρόπους και καταργεί το έργο. Αλλά δε νοιάζεται. Είναι πολύ ισχυρό όπλο ο νους, ξέρετε. Άστε που δεν εκπυρσοκροτεί. Ας μιλήσουμε καλύτερα για τα εξαρτήματα και τα νέα μοντέλα! Εξάλλου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το χόμπι μας. Χόμπι αριστοκρατών.
Να θυμόμαστε μόνο, πως εκεί έξω γίνεται μάχη, και πως σκοπός δεν είναι η εγκαθίδρυση του αριστοκρατικού πολιτεύματος.

Η σύγχρονη δυτική φιλοσοφία μετατρέπεται σε Γραμμική Β΄ της εποχής. Που θα αποκρυπτογραφηθεί κάποτε, αλλά θα χαθεί, με την πτώση των ανακτόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου