Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

25.11.12

«Hut ab vor Christofias!» αναφωνούν στη Γερμανία

το πιό κάτω δημοσίευμα είναι αληθινό, αλήθεια δεν μας κάνουν πλάκα...από τη Χαραυγή...

Η είδηση από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες ότι επίκειται η υπογραφή μνημονίου έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα έως και δυσπιστία στα γραφεία σύνταξης των γερμανικών ΜΜΕ. Η ίδια εικόνα επικράτησε αρχικά και στους κύκλους των παραγόντων της πολιτικής και της οικονομίας. Η 
αντίδραση τους είχε αφετηρία το γεγονός ότι μόλις λίγο πριν οι πληροφορίες μιλούσαν για πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και αναχώρηση της τρόικας από την Κύπρο. Όταν η είδηση επιβεβαιώθηκε επισήμως και άρχισαν να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία η επιφυλακτικότητα παραχώρησε τη θέση της στην έκπληξη και στο θαυμασμό. Αντιπροσωπευτική των αντιδράσεων ήταν η φράση «Hut ab vor Christofias!» («Βγάζουμε το καπέλο μπροστά στον Χριστόφια!») με την οποία σχολίασε ένας δημοσιογράφος τα αποτελέσματα της συμφωνίας.
Η κοινή άποψη όλων στο Βερολίνο είναι ότι εφόσον οι πρώτες πληροφορίες για τους όρους της συμφωνίας επιβεβαιωθούν τότε πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής του ομάδας. Τρία είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους:
• Πρώτον, ο πρόεδρος Χριστόφιας διατήρησε τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και συνεπώς διασφάλισετη βέλτιστη και πολυδιάστατη αξιοποίησή τους. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα συντριπτική ήττα κάποιων ισχυρών διεθνών παραγόντων που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την συγκυριακή οικονομική αδυναμία της Κύπρου για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
• Δεύτερον, με τη συμφωνία αποτρέπεται η ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων κερδοφόρων ημικρατικών επιχειρήσεων. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο μια χώρα η οποία βρίσκεται στην ανάγκη να δανειστεί από το ΔΝΤ. Πολλοί θεωρούν ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί τομή και μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες που σύντομα θα βρεθούν στην ανάγκη να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
• Τέλος, τρίτον, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατάφερε να αντισταθεί με επιτυχία στις πάγιες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις της τρόικας που αποσκοπούσαν στη ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κύπρο. Έτσι, με τη συμφωνία καθίσταται σαφές ότι όλα τα επώδυνα μέτρα για τους εργαζομένους, που υποχρεωτικά πρέπει να ληφθούν σήμερα, έχουν ημερομηνία λήξης και θα εξαφανιστούν από τον χάρτη μόλις η χώρα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Πώς έγινε δυνατή αυτή η εξέλιξη, αναρωτιούνται στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Οι υποθέσεις που γίνονται ως απάντηση στο ερώτημα αυτό ποικίλουν. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας εκμεταλλεύτηκε με μεγάλη μαεστρία τη θέση του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για πείσει για τις απόψεις του και να κερδίσει ισχυρούς συμμάχους. Ιδιαίτερα η δική του παρουσία και κινητικότητα στις Βρυξέλλες με την απολύτως συντονισμένη παρουσία και κινητικότητα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την ημέρα των τελικών αποφάσεων αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι ήταν μια εξαιρετική τακτική κίνηση στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων. Κίνηση που έφερε την επιτυχία.
Ορισμένοι, πάντως, θεωρούν επίσης ότι, παραδόξως, ακόμη και η συστηματική κατασυκοφάντηση του προέδρου Χριστόφια από τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Κύπρο πιθανόν τελικά να τον ωφέλησε: όσο εκείνοι διέδιδαν ότι η ιδεολογία και ο χαρακτήρας του δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να υπογράψει ένα μνημόνιο και ότι θα απέφευγε την ευθύνη και θα την μετέφερε στον επόμενο πρόεδρο, ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την εικόνα αυτή, με υπομονή και επιμονή παγίωνε τις δικές του θέσεις και διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις για τη καλύτερη δυνατή συμφωνία. 


Δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι αντίπαλοι έχουν καταθέσει τα όπλα. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες και θα απαιτηθεί μεγάλη δύναμη για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Από το Βερολίνο γράφει η Λυδία Ανδρέου
http://www.haravgi.com.cy/




3 σχόλια:

  1. με αυτά τα δημοσιεύματα καλούν την εργατική τάξη να σταθεί δίπλα στο ηρωικό κόμμα της και να αντισταθεί!!!

    δεν εχω λόγια...μιλάμε για καθαρή διαχείρηση της κοινής γνώμης μέσα από ψέματα...μιλάμε για καθαρή εκμετάλλευση των φτωχών ανθρώπων, για τίποτε άλλο...

    ειλικρινά ντρέπομαι και να σκέφτομαι τον βαθμό της ανηθικότητας...δεν εχω λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. stelios papalangi
      Πέρα που την ουσία υπάρχει τζαι το άλλο

      αν ψάξεις στο γκοογκλ να έβρεις έτσι άρθρο δεν βρίσκεις....

      "Σχολιάσε κάποιος δημοσιογράφος"....

      Διαγραφή
    2. τί να σου πω...ακούω πως η Χαραυγή έχει οικονομικό πρόβλημα και μαλλον θα κλείσει...πάλε καλά..διότι ώσπου εν κλειει μονο ζημιά καμνει...

      Διαγραφή