Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.11.12

Δημητριάδης: "Δε τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους"

Ενώ η τρόικα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους.

 Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της βιωσιμότητας με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ΕΣΜ.

 Σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο, ο Πανίκος Δημητριάδης δηλώνει ότι σε μεσοπρόθεσμο στάδιο θα δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα ώστε το δημόσιο χρέος να μειωθεί.

 Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους, όπως έγινε με την Ελλάδα.

 Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στο Σίγμα ο διοικητής σημειώνει ότι το μνημόνιο πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να καθησυχαστούν οι εγχώριοι και οι ξένοι επενδυτές.

 Όσον αφορά στην έρευνα που γίνεται στις τράπεζες ο κύριος Δημητριάδης τόνισε ότι αν υπάρχουν ευθύνες αστικές ή ποινικές, το πόρισμα θα δοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

πηγή: Άστρα

Εσύ τί καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη από αυτό το άρθρο;

Πρώτον: Καταλαβαίνεις πως ο διοικητής της ΚΤ δεν κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για τη βιωσιμότητα του χρέους, και άρα πως ο διοικητής γνωρίζει ένα περίπου το ύψος του δανείου που θα χρειαστούμε.

Δεύτερο: Καταλαβαίνεις πως η Κύπρος και πάλι θα πρωτοτυπήσει!!! καθότι στα παλιά μας τα παπούτσια οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ε.Ε, φακκάτε που λέμε τζαι στα κυπριακά, εμείς θα βγούμε στον αφρό ότι κι αν κάνετε.

Τρίτο: Καταλαβαίνεις πως το κυπριακό μνημόνιο δεν θα έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των δανειακών συμβάσεων που είχαν τα 3 ελληνικά μνημόνια, ή οι δανειακές συμβάσεις τη Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τέταρτο: Πως θα υπογράψει το μνημόνιο η παρούσα κυβέρνηση και ίσως αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως "σωτηρία" για τον κυπριακό λαό.

Και

Πέμπτο και τυχερό: Πως όλα τα πιο πάνω θα συμβούν για τον εξής απλούστατο λόγο: Πως τα κέρδη από τις αδειοδοτήσεις για το ΦΑ καθώς και κέρδη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όλα ιδιοκτησίας του κυπριακού λαού, θα δοθούν για χόρταση στους τραπεζίτες.

Άμα είναι έτσι κι εγώ θα αισθανόμουν πολύ άνετη...

Απορία ηλιθίας:

Ποιός είπε στον κ.Δημητριάδη ή στον εκάστοτε διοικητή της ΚΤ ή στον εκάστοτε πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας ή στον εκάστοτε κομματικό ηγέτη ή βουλευτή, πως είναι ιδιοκτήτης του δημοσίου πλούτου και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί για να υπογράφει μνημόνια και να τροφοδοτεί τους τοκογλύφους;

Υπάρχει οπουδήποτε γραμμένο στο σύνταγμα της κυπριακής δημοκρατίας, πως η κυβερνητική ή εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία του τόπου, έχει το δικαίωμα να εκποιεί δημόσια περιουσία;

Αν αυτό που υποπτεύομαι δεν είναι απλά υποψία αλλά είναι προδιαγεγραμμένο γεγονός, σε τί ακριβώς διαφέρει η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών που απαιτεί η αντιπολίτευση, από το να δώσουμε ένα άλλο δημόσιο ταμείο, όπως αυτό των υδρογονανθράκων στην Τρόικα;

Δεν γνωρίζω...ρωτώ...υπάρχει κάποια διαφορά εδωπέρα, που εγώ δεν την βλέπω;

Ίσως κάποιος να αντιτείνει πως απλά θα δώσουμε ένα ποσό στις τράπεζες από τα κέρδη του ΦΑ και πως δεν θα "εκχωρίσουμε" το ταμείο αυτό καθαυτό. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, η κυβέρνηση ίσως να κινείται με τη βεβαιότητα πως το μνημόνιο θα είναι μόνο ένα...

Είμαστε ξεχωριστή περίπτωση και καλά...έχουμε πολύ χρήμα τώρα και θα ξοφλήσουμε με τη μία...όλος ο καυγάς είναι να μην μας κλέψουν πάρα πολύ στο μέτρημα.

Αυτό είναι και το νόημα της διαπραγμάτευση να υποθέσω...έχουμε ζεστό χρήμα και δεν χρειάζεται να πετσοκόψετε τους χαμηλά αμοιβόμενους....μόνο λίγο...

Αν όλο αυτό το σενάριο ευσταθεί, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί τόσος πλούτος, που μας καθιστά δήθεν μοναδική περίπτωση εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 200 χρόνων, δεν μας επέτρεψε να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική...

Αν εντέλει τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο πολύ απλά, που θα βάλουμε το χέρι μας σε ένα Ταμείο και θα καθαρίσουμε, ρωτώ γιατί είμαστε ακόμα στην ε.ε, γιατί συζητάμε για μνημόνια και γιατί οι κυπριακές φυλακές φιλοξενούν ανά διμηνία ανθρώπους που μπαίνουν μέσα για χρέη 1000 ευρώ και που βγαίνουν λόγω έλλειψης χώρου για να μπουν μέσα κάποιοι άλλοι.

Αν υπάρχει τόσος δημόσιος πλούτος, γιατί ο μόνος "σοβαρός" σχεδιασμός που βλέπουμε είναι "για την εξόφληση ενός δανείου" και όχι ο σχεδιασμός για το κτίσιμο νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων, σπιτιών, εξοχικών, εργοστασίων και παραγωγικών μονάδων προς όφελος του κυπριακού λαού;....χρειαζόμαστε Νόμπελ για να ξέρουμε πώς θα δώσουμε δουλειά στους κύπριους και ξένους εργαζόμενους στον τόπο μας;...πώς επιτρέπεται με τέτοια δεδομένα, η ανεργία όλο να αυξάνει, οι περικοπές να συνεχίζονται, η αυθαιρεσία να δίνει και να παίρνει;

Είναι κάποιου είδους αριστερή επιτυχία το να ξοφλήσουμε τις τράπεζες και τους τοκογλύφους με δημόσιο χρήμα ενώ η ζωή του μέσου κύπριου βαίνει και θα βαίνει κατά διαόλου;...


8 σχόλια:

  1. από την Καθημερινή:

    Αισιοδοξία εκπέμπουν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τρόικα σχετικά την βιωσιμότητα του χρέους. Όπως έγραψε εκτενέστερα η «Κ» την περασμένη Κυριακή, η λύση που προωθείται σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

    Συγκεκριμένα, η σκέψη που προωθείται από την Κεντρική Τράπεζα έχει να κάνει με την παράταση του χρόνου που θα δοθεί στις τράπεζες για αύξηση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 10%, μέχρι το α’ τρίμηνο του 2014, όταν θα μπορεί πλέον ο Μηχανισμός Σταθερότητας να παραχωρήσει άμεση ανακεφαλαιοποίηση στα τραπεζικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί η αύξηση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα που κρίνονται ως μη βιώσιμα.


    ...μα νόμιζα πως....τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και πως θα έχουμε στάση πληρωμών...πως προέκυψαν ξαφνικά αυτά τα λεφτά;...δεν καταλαβαινω τίποτα...και αν το κρατος εχει τοσα λεφτα να εγγυηθει, τί σημαίνει "δημόσιο χρέος";....σε ποιόν χρωστά το κράτος αφού εγγυάται τοσα λεφτά χωρίς να έχει μία υποτιθεται;...

    πολλή αισιοδοξία βλέπω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από τη Γνώμη:

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε στη συνέχεια πως «δεν επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα παρόμοιο με εκείνο που δημιουργήθηκε το 2004, δηλαδή να καλλιεργείται στον κυπριακό λαό μια εκβιαστική, διλημματική κατάσταση.

    Σίγουρα», συνέχισε, «πρέπει να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο, αλλά σίγουρα αυτό το Μνημόνιο πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να λειτουργήσει, δηλαδή και οι δανειστές να μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και ο κυπριακός λαός να μπορεί να το αντέξει».

    Το Μνημόνιο θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην οδηγηθεί η Κύπρος σε ένα δεύτερο Μνημόνιο. Ακόμη, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τίθενται από οποιουσδήποτε εκτός Κύπρου, πολιτικά διλήμματα και πολιτικοί όροι που πιθανόν να δημιουργούν περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου.

    ....ποιοί όροι δημιουργούν περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου;;; σίγουρα όχι η μερική ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών, η οποία αναφέρεται πιο κάτω...

    ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι όροι; μήπως είναι όροι που αφορούν την ενεργειακή πολιτική των ηπα και της ε.ε;

    πότε θα ενημερωθεί ο κυπριακός λαός;

    θα ενημερωθούμε όταν έρθει η σειρά μας να υπηρετήσουμε εκ μερους της οικογενειας μας τον κυπριακό στρατό;; εν μέσω ενός ενδεχόμενου πολέμου;...

    να πάνε οι βουλευτες/υπουργοί στο στρατό εμείς δεν έχουμε παιδιά για σκότωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άμαν τζιαι εσού έσιεις ηλίθιες απορίες ...... (μπιμπ) μέσα! Τζιαι Καλά κρασιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μόλις αποφάσισα να βάλω τομάτες - αγγουράκια - ραπανάκια - κ.λ.π ζαρζαβατικά στον κήπο.

      κρασί δεν ξέρω να κάμνω αλλά μπορώ να μάθω...

      καλα κρασιά και καλές γιορτές να φτάσουμεν!!...:)

      Διαγραφή
    2. DIS,
      Μετά μεγάλης λύπης μου να ΣΕ πληροφορήσω ότι τέτοια εποχή [δηλ. με κρύο καιρό] «τομάτες - αγγουράκια - ραπανάκια - κ.λ.π ζαρζαβατικά» δεν θα ευδοκιμήσουν! Εκτός κι αν φτιάξεις θερμοκήπιο! :)

      Διαγραφή
    3. :))

      μα το θερμοκήπιο εν να στοιχίσει πιο πολλά που τα αγγουράκια!!! να φυτεψω άλλα πράματα...

      Διαγραφή
  4. Για το σιειμώνα, προτείνεται σπαναχούϊ, κουτσιούθκια, μπλοκολούϊν, πατατούες, σέλλενα τζιαι ρεπάνια για την όρεξη.


    Άμαν δεις κανά ττέλι σίναξε το τζιαι βάλλω στοίχημαν ότι πετούν πολλά σακκούλια, φώναξε μου να σου κάμω έναν θερμοκήπιο πρώτον πράμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπλοκκολούιν τί ένι; μπροκολο; εν τζαι να κάμουμε μπλογκ μες τον κήπο φαντάζουμαι....κανει!!!!...:)

    μα αφού εν μαζί που εν να τα φυτέψουμεν εν σου το είπα;; να καμουμε τζαι ένα μινι θερμοκήπιο νταξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή