Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

2.3.11



ήμασταν λίγοι,
ανάμεσα μας υπήρχε χώρος
να σκεφτούμε ή να λυπηθούμε που δεν ήμασταν περισσότεροι
να ανάψουμε ένα τσιγάρο και να μιλήσουμε
δεν σήκωσα το βλέμμα
δεν σήκωσα το βλέμμα απέναντι
«είναι ζήτημα της αξιοπρέπειας μας», είπαμε
«δεν είναι μόνο πολιτικό το ζήτημα…»

πολλοί έγιναν σήμερα οι λίγοι.


η αποχή των απόντων στις εκλογικές αναμετρήσεις, εμείς
κι η άρχουσα τάξη του ψεύδους που γίναμε, εμείς
οι ειδικοί πολιτικολόγοι της άνευρης συναινέσεως, εμείς
το εύρος του κελιού μας, εμείς


ποιος ζει εδώ στο δικό μας τόπο;
ζει ο απών. ο ωραίος νεκρός
ο αποσυντεθημένος νεκρός
ο κατέχων την παπαγαλία του κόσμου μικροθεσίτης

απ΄ την ανάποδη αρχίζει ο κόσμος, δεν το ξέραμε
απ΄ το τέλος αρχίζει
απ΄το μεγάλο ερώτημα

το μεγάλο ερώτημα που θάψαμε ήταν η λύση
ο λόγος που δεν συναντηθήκαμε
το κενοτάφιο της ελευθερίας


εν αρχή ην το κενό του ερωτήματος
μα μείναμε άδειοι εμείς
και γεμάτοι μικρά και εύχρηστα για τα χεράκια μας ερωτήματα.

13 σχόλια:

  1. Α! Μα το τσιγάρο μας είναι παντιέρα του εγωισμού - ατομικισμού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι το τσιγάρο μας ήταν βαρύ,γιατί κάποιοι χτες διαδήλωναν με "οπλο" τις κυπριακές σημαίες,όταν την ίδια μέρα τα δικά μας σχολεία ήταν σημαιοστολισμένα μόνο με ελληνικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήμασταν λίγοι , και λίγοι θα παραμείνουμε όσο η ευωδία του γιασεμιού|
    παρεμποδίζεται να φτάσει στα ρουθούνια μας .
    Ήμασταν λίγοι ,μα ποιο πολλοί από άλλες φορές…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρεμποδίζεται,αυτό ακριβώς.

    γιατί η εικόνα "από μέσα" δεν είναι ακριβώς πως εμείς είμαστε αδιάφοροι...λες και κάποιος μας έχει πει πως μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε να "βρέξει λύση".

    πάντως χθες το βράδυ, εγώ πήρα τηλεφωνήματα από άτομα που δεν είναι ακριβώς "της διαδήλωσης" και που εξέφρασαν ΄τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους προς τους τ/κ αλλά και μια ντροπή για τη δική μας κοινότητα.

    μου φαίνεται πως πρώτη φορά άκουσα λόγια τόσο μεγάλου θαυμασμού για τους τ/κ σ΄αυτό τον τόπο, αυτό το "Μπράβο τους!" που εμπεριέχει και την παραδοχή πως απέναντι μας, έχουμε άξιους εταίρους για να συνυπάρξουμε.

    παρεμποδίζεται Πατίνιο όπως το λες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει και στη δική μας κοινότητα ανάλογο ρεύμα.

    τους το χρωστάμε μια φορά να κατεβούμε εμείς στους δρόμους κρατώντας τη σημαία μας.

    θέλω να ελπίζω πως θα το πράξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους ΤΟ χρωστάμε και ΜΑΣ το χρωστάμε μια φορά να κατεβούμε στους δρόμους κρατώντας τη σημαία μας. (να γίνει το εγώ εμείς)
    Το ελπίζω και εγώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ενοχές πλέον δεν κτυπάνε την πόρτα μας, αλλά το κεφάλι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως κινδυνεύουμε άμεσα να ξεφτιλιστούμε.

    Έκανα τη σκέψη χθες,πως ένα μεγάλο τμήμα των ε/κ,το μεγαλύτερο,έχουμε μέσα μας ένα θυμό,γιατί μεγαλώσαμε με το κυπριακό πρόβλημα, και πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτό το θυμό.

    Κάτι πήγε λάθος με το θυμό μας,κάπου χάσαμε λίγο τον προσανατολισμό, φωνάζουμε για ένα δίκαιο, κι εμείς φωνάζουμε, αλλά πήρε μια λάθος κατεύθυνση αυτό το αίτημα.

    Υπήρχε πρόσφορο έδαφος να αφεθούμε ίσως να είμασταν ευάλωτοι γιατί κι εμείς χρειάστηκε να ξανακτίσουμε τις ζωές μας μετά την εισβολή και αφεθήκαμε....

    Το δίκιο μας δεν ήταν πια το δίκαιο για τον τόπο μας, ήταν αυτό που μας έλεγαν οι πολιτικοί μας πως είναι, ήταν το "δικό μας δίκαιο" όχι του τόπου μας. Αφεθήκαμε αλλά δυστυχώς η ιστορία δεν κάνει σε κανένα το χατήρι να απολαμβάνει αμέριμνος τη νιρβάνα του.

    Ναι μας χτυπά στο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου είχε πει κάποτε ένας φίλος, ότι το τραγικότερο θα είναι να μεγαλώσουν τα παιδία μας με αυτό τον θυμό. Και να που αυτό τον θυμό όχι μόνο τον συντηρούν αλλά προσπαθούν να τον διευρύνουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι τόσο εύκολο.

    Δανείσαμε σε κάποιους το θυμό μας. Συγνώμη που θα μιλήσω ευθέως αλλά δεν επιτρέπεται οι πιο "θυμωμένοι ε/κ" να είναι σήμερα Η Αδούλωτη Κερύνεια!

    Αξίζουμε μια αξιοπρέπεια ως κοινότητα και δεν μπορεί πια η αξιοπρέπεια μας να καλυφθεί από τους ψιθύρους μας.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ε/κ επιθυμεί τη λύση και εγώ έχω τη βεβαιότητα πως είμαστε πραγματικά ικανοί ώστε η λύση να είναι λειτουργική κι από τα κάτω. Το μέλλον της κοινότητας μας δεν μπορεί να είναι "οι κρυστάλλινες θέσεις του ΕΛΑΜ" ούτε ο ψευδοπατριωτισμός όσων διαφέρουν ελάχιστα από αυτές τις θέσεις.

    Θέλω να πιστεύω πως οι κινητοποιήσεις των τ/κ έχουν επηρεάσει και τη δική μας οπτική.

    Ακόμα μια απόδειξη, πως η πολιτική δεν είναι μια "κομματική υπόθεση" και πως ακόμα έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε το κλίμα στην δική μας κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dis...

    Πως να εξηγήσω την άποψη που άκουσα από ΤΚ αντικαθεστωτικούς, που έκαναν και φυλακή... ότι δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για λύση και συμβίωση με τους ΕΚ αλλά πρωτίστως θέμα οικονομικό και θέμα επιβίωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ως μια αφορμή να καθαρίσουμε καλύτερα τα αυτιά μας!

    Αν δεν ανταποκριθούμε δεν θα έχουν πια άλλη επιλογή είναι σαφές.

    Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να χρεώνουμε την τ/κ κοινότητα με την αφέλεια πως ο Τόύρκικος εθνικισμός και η οικονομική τους επιβίωση μπορούν οποτεδήποτε να αποσυνδεθούν.
    Οπως ακριβώς ο δικός μας εθνικισμός μετριέται ανάλογα με τις καταθέσεις κάποιων στην τράπεζα.

    Θεωρώ πως έχουν αναπτύξει καλύτερα αντανακλαστικά από μας ως προς τις ρεαλιστικές τους επιλογές και πως δεν θα παραιτηθούν ευκολα από το ενδιαφέρον τους για λύση.

    Εκτός αν τους εξαναγκάσουμε εμείς.

    Αλλά και τότε,δυστυχώς,η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν θα επιτύχουν αποδεσμευση από την Τουρκία. Βρίσκονται υπό κατοχή αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Μόνο αν ξεπουληθούν θα επιβιώσουν και η μαζικότητα των συλλαλητηρίων δεν μας δείχνει πως έχουν αυτή τη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η εντύπωση που εσχημάτισα (και βεβαίως μπορεί να είναι λανθασμένη) είναι πως ήδη το ενδιαφέρον εξανεμίσθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορεί η ελπίδα να άρχισε να εξανεμιζεται...έχουν όμως επιτακτικότερα την ανάγκη από εμας να επιβιώσουν ως κοινότητα γι αυτό αντιστέκονται. Δεν αντιστέκονται απλά για κάποια οικονομικά μέτρα.

    Αν είχαν το περιθώριο να ενσωματωθούν προς οικονομικό τους όφελος στο βορρά θα το έκαναν εδώ και χρόνια. Αντιστέκονται προς πασα κατεύθυνση αυτό φαίνεται πως κάνουν.

    Ειλικρινά δεν πιστεύω πως αν τείνουμε εμείς το χέρι προς τους τ/κ θα αντιμετωπίσουμε άρνηση. Δεν το πιστεύω.

    Τώρα η δική μου απορία είναι αν θα συζητηθεί το θέμα σε κανένα εθνικό συμβούλιο για το τι μέλλει γενέσθαι. Που χλωμό το βλέπω,βέβαια γιατί έχουμε και εκλογές να τρέξουμε,αλλά σίγουρα οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να μην κοιμήθηκαν χτες το βράδυ πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή