Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

14.9.10

Οι μηχανισμοί του κράτους και η ιδεολογία του έθνους.

• Τι είναι το συνεκτικό στοιχείο που συγκρατεί, συγκολλά και αναπαράγει το Έθνος – Κράτος;

• Ποιες είναι οι συγκεκριμένες κρατικές/πολιτειακές δομές (κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές, νομικές) που συμβάλλουν στη δημιουργία και όξυνση ή αντιθέτως στην άμβλυνση των «εθνοτικών/εθνικών» συγκρούσεων;

• Πως μπορεί να κατανοηθεί το εθνικό ζήτημα ως ιστορικό ζήτημα και πως μπορεί να γίνει κατανοητό στην σημερινή εποχή, την εποχή των διεθνικών ή υπερεθνικών ολοκληρώσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης;

• Ποιος ο ρόλος της ιδεολογίας στην ερμηνεία του εθνικιστικού φαινομένου;

• Ποιος ο ρόλος της Αριστεράς στην «επίλυση» του εθνικού ζητήματος;

• Ποια η στάση των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων σε πολύπλοκα ζητήματα και πως τοποθετούνται απέναντι στα, φαινομενικά τουλάχιστον, αξεπέραστα διλλήματα όπως αντι-εθνικισμός ή αντι-ιμπεριαλισμός;

• Πως αντιλαμβανόμαστε τις διεργασίες για ενοποίηση, ενσωμάτωση της ΕΕ, και πως μεταβάλλονται τα σύγχρονα έθνη – κράτη;

Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Διαλεκτική του Έθνους – Κράτους και το Καθεστώς Εξαίρεσης» ο Νίκος Τριμικλινιώτης με μια - έσωθεν της σπάνια εκλεκτής, αριστερής διανόησης του τόπου – 17ετή έρευνα, «ξεψαχνίζει» κυριολεκτικά τα πιο πάνω ερωτήματα. Το βιβλίο (αφού έχω τελειώσει το πρώτο κεφάλαιο) κατάλαβα πως δεν κάνει για καθαρούς μπλοκκεράδες, κάνει όμως για καθαρά και ακριβά σκεπτόμενους! Είναι των εκδόσεων Σαββάλας και φαντάζομαι θα πωλείται στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία, τουλάχιστον της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Δεδομένου, πως η παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και στις 14 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, θεώρησα αναγκαία αυτή την αναφορά, για όσους από μας «παλεύουμε» μ΄αυτά τα ερωτήματα και διατηρούμε την αξίωση για αξιοπρεπείς απαντήσεις. Πρέπει να πω, πως διάβασα το πρώτο κεφάλαιο απνευστί. Ξέροντας όμως πως πρέπει να το ξαναδιαβάσω. Όσο πιεσμένα κι αν είναι τα ωράρια του καθενός μας, αυτές οι δουλειές δεν πρέπει να μένουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Όχι μόνο μπλόκκινγκ, ας κάνουμε και μια συζήτηση live σαν άνθρωποι. Επί της ουσίας!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επανέλθω γι΄αυτό το βιβλίο. Ούτε πρόκειται να χάσω καμιά από τις δύο παρουσιάσεις!


Οι εκδόσεις Σαββάλας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:
Η Διαλεκτική του Έθνους-Κράτους & το Καθεστώς Εξαίρεσης
Κοινωνιολογικές & Συνταγματικές Μελέτες γιατην Ευρω-Κυπριακή Συγκυρία & το Εθνικό Ζήτημα

του Νίκου Τριμικλινιώτη

Στις 29 Σεπτεμβρίου, Ώρα 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Σαββάλα,

Αλκαίου 15 (Λεωφ. Γρίβα Διγενή, πλησίον Ξεν. EUROPA)

Παρουσιάζουν:
Αλέκος Μαρκίδης
Τάκης Χατζηδημητρίου
Τουμάζος Τσιελεπής

Συντονίζει ο Ιωσήφ Παγιάτας

και

Στις 14 Οκτωβρίου, Ώρα 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού


Παρουσιάζουν:
Νεοκλής Συλικιώτης, υπουργός εσωτερικών
Χρίστος Στυλιανίδης, βουλευτής
Αντρέας Παναγιώτου, κοινωνιολόγος
Νίκος Περιστιάνης, κοινωνιολόγος

Χαιρετισμός: Αντρέας Χρίστου, δήμαρχος Λεμεσού

Συντονίζει ο Χρίστος Ευθυμίου

4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η θεματολογία του.
    Θα προσπαθήσω να παραστώ στην παρουσίαση και ασφαλώς να πάρω και το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλίο του Νίκου Τριμικλινιώτη το πήρα πριν 2-3 μήνες, αλλά μέχρι τώρα διάβασα μόνο κάποια κομμάτια - κυρίως από το πρώτο κεφαλαίο.
    Για την ώρα προβληματίζομαι σε ποια παρουσίαση να πάω – σ’ εκείνη της Λευκωσίας ή εκείνη της Λεμεσού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανευ,
    προσωπικά,δεν θα ήθελα να χάσω την παρέμβαση του Τουμάζου του Τσιελεπή. Μια φορά μόνο κατάφερα να τον πετύχω σε ανάλυση για τις συνταγματικές πτυχές του κυπριακού, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο επιστήμονα.

    Από την άλλη δεν μπορώ να μην ακούσω και τον Αντρέα τον Παναγιώτου στη Λεμεσό, τον οποίο επίσης μόνο μια φορά είχα την ευκαιρία να ακούσω. Είναι και εξαιρετικά ακριβοθώρητος ο Αντρέας,δεν εμφανίζεται όπου κι όπου.

    Τι να σου πω,εγώ συμβαίνει να έχω υποχρεώσεις και τις δύο ημερομηνίες αλλά ελπίζω πως θα βρω τον τρόπο να μη χάσω καμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή