Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.2.15

Το χρέος φέρνει τον Τσίπρα κοντά στον Ομπάμα ...και την Κυπρο έν βήμα πιο κοντά στη διχοτόμηση

Το χρέος φέρνει τον Τσίπρα κοντά στον Ομπάμα ...και την Κυπρο έν βήμα πιο κοντά στη διχοτόμηση.



(Μονο η κυπριακή κυβερνηση από ολες τις ευρωπαικές κυβερνησεις αποφασισε να χρησιμοποιησει την κριση, για να προσδεσει την Κυπρο στα γεωπολιτιικά και οικονομικά συμφεροντα των ΗΠΑ επικαλουμενη την εξοδο απο την κριση με μια Αμερικανική λυση του κυπριακού. Η άλλη κυβερνηση που αποφασισε να εκμεταλλευθει τις αντιφασεις στα συμφεροντα ΗΠΑ και ΕΕ για να βγει απο την κριση ειναι η κυβερνηση συριζα.
Μεταξυ ΔΗΣΥ - ΗΠΑ-ΕΕ και Ελλαδας, κοινο σημείο είναι η Κυπρος.
Η Κυπρος ειναι ενα διαπραγματευτικο χαρτι για ευνοική μεταχειριση απο τις ΗΠΑ τόσο για το ΔΗΣΥ όσο και για τον συριζα.
Και τα δυο κομματα, επικαλουνται τις ΗΠΑ ως προστατη μας απο την Τουρκια. Αν παψουμε να ειμαστε "αποικια χρεους" οπως λενε θα αναβαθμισουμε την γεωπολιτική μας θεση.( Καραμπελιας- Κοτζιας- Λαφαζάνης )
Δεν θα ειμαστε αποικιες χρεους αλλα το κοστος θα ειναι εντελει να ειμαστε προτεκτορατα του ΝΑΤΟ στην περιοχη.
Οι μαγκιες Ελλαδας Κυπρου με την CIA δεν ξερουμε που θα καταληξουν; Θα σιωπησουμε γιατι εχει ρευμα ο Βαρουφακερ;; Και γιατι διαδηλωνουν οι Ποδεμος;; Τασυμφεροντα της ΚΥΠΡΟΥ είναι άλλα!!! Η Ρωσία θα αρκεστει στο ρολο του λειτουργου αγροτικης αναπτυξης για αγγουράκια, ντοματες, μαρουλια.
Εμεις θα υπογραψουμε την διχοτομηση και οι ελληνες θα υπογραψουν την αναδιαρθρωση χρεους και τη περαιτερω νατοποίηση της χωρας τους.
Η Ρωσια θα το δεχτει εφοσο εχει διασφαλισει τα συμφεροντα της μεσω της Τουρκιας.
Η Κυπρος με δυο μαμαδες πατριδες Αμερικανοδουλες, θα εξαφανιστει σιγα σιγα απο τν χαρτη. Ή θα προσδεθει εντελει στην Τουρκία λογω εμφανους ισχυος σε αυτο το ποκερ.
Η ανοδος του εθνικισμου ειναι το χαρτι που εξασφαλιζει την διχοτομηση και την τελικη αποδοχη της. ο Βασιλιας και ο Γριβας χαμογελουν. Οι ιθαγενεις τρωνε πατριωτικα κουτοχορτα με τον Καμενο, την Θεοχαρους, τον Καραμπελια και τον Κοτζια.
Όσοι μπηκαν στον συριζα απο το παρθυρο του αντιφασισμου, του αντεθνικισμου, του φεμινισμου, των κινηματων θα μεινουν να κανουν αερα στον μιλιταρισμό, την νατοποιηση και τον ιμπεριαλισμο των ΗΠΑ.Και το χρεος, χρεος!
Καμια αμφιβολια οτι Κοτζιας, Λαφαζανης, Καμενος, και οι δικοι τους εδω ειναι συνδεδεμενοι με ρωσικα συμφεροντα δηλαδη κεφαλαια και σκοτεινες υποθεσεις. Η Ρωσια παιζει τα χαρτια της αλλα νικητης θα ειναι οι ΗΠΑ σε Κυπρο και Ελλαδα. Και οι χωρες ως τότε θα βρωμουν εθνικιστικο φασισμο.)

Απέναντι στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για υποταγή στο άρμα της γερμανικής Δεξιάς ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντλούν πλέον μέρος της επιχειρηματολογίας τους από μια εκ πρώτης όψεως παράδοξη δεξαμενή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για τη διευθέτηση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού χρέους κλιμακώνεται, η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα σπεύδει να απαντήσει στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επικαλούμενη τη λογική και υιοθετώντας ακόμη και τη φρασεολογία του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.




Η αναζήτηση για το τι κρύβεται πίσω από την... ατλαντική επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρααποκαλύπτει προς το παρόν μερικές αναμενόμενες παραδοχές: «Καταλαβαίνουν ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο και μοιραία προτείνουν τη λύση της μερικής διαγραφής» λένε στο στενό και στο ευρύτερο περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνουν δε ότι «από την πλευρά μας, εντέχνως, οφείλουμε να φέρουμε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανυπαρξία της σε αυτή την αντιπαράθεση και την απροθυμία της να την αξιοποιήσει».

«Γέφυρες», λόμπι και γεωπολιτική
Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία «γεφυρών» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε ιδιωτικές συζητήσεις με τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανύποπτο χρόνο προξενούσε έκπληξη τους προηγούμενους μήνες και αμέσως μετά τις εκλογές ο τρόπος με τον οποίο διατυπωνόταν το επιχείρημα: «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και αυτό σχετίζεται και με το γεωπολιτικό παιχνίδι και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας».Εκτοτε η γεωπολιτική παράμετρος αποτελεί μια σταθερή αναφορά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, με τελευταία εκείνη της προηγούμενης Κυριακής για τον προϋπολογισμό του 2013.
Πέραν αυτού, πρόσωπα με αναφορά απευθείας στον κ. Τσίπρα, όπως ο καθηγητής κ. Γ. Σταθάκης, διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και με ινστιτούτα με σαφή πολιτικό χαρακτήρα όπως το Brookings. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, εκκρεμεί μια επίσκεψη του κ. Σταθάκη στις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα και αφότου υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
Κατ' αντιστοιχία, γεγονός είναι επίσης ότι και η αμερικανική πλευρά επιδεικνύει ενδιαφέρον για επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό έγινε αισθητό και κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις ΗΠΑ με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε σε αυτό το ταξίδι ο κ.Γ. Βαρεμένος, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές που παρίσταντο σε συναντήσεις και συζητήσεις, επιχείρησε με κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία των επαφών αυτών πάντως ήταν ότι οι εκπρόσωποι των λόμπι που συναντήθηκαν με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν επέδειξαν σε καμία στιγμή ανησυχία για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απασχολούσε τους περισσοτέρους σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής...

Δυνατότητες «μετάλλαξης»
Ελληνες συνομιλητές αμερικανικών πολιτικών κέντρων στις ΗΠΑ τονίζουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή τους τελευταίους μήνες. Οπως λένε, αφότου κόπασε η ανησυχία της νομισματικής αποσταθεροποίησης του δολαρίου κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ θέλουν πλέον να διαπιστώσουν κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αρτηριοσκληρωτική αριστερή δύναμη ή παρουσιάζει δυνατότητες πολιτικής μετάλλαξης - κάτι που συμπίπτει και με τις φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πολλοί στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα παραλληλισμούς και αντιστοιχίες με την περίοδο κατά την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκατέλειψε τον άκριτο αντιαμερικανισμό.

Επίθεση από το ΚΚΕ
Κατόπιν αυτών, δεν θα έπρεπε να προξενεί έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πλέον σφοδρή κριτική εξ αριστερών κατηγορούμενος για... φιλοαμερικανικές θέσεις και ροπή στον καπιταλισμό. Σε μακροσκελές σχόλιο του «Ριζοσπάστη» υπό τον τίτλο «Κάν' το όπως ο Ομπάμα» αναφερόταν προ ημερών μεταξύ των άλλων: «Η πολιτική ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων. Σαν κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει "επενδυτικό κλίμα", δηλαδή συνθήκες κερδοφορίας. Θα κάνει δημόσιες επενδύσεις υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Γι' αυτό και θέλει "κούρεμα του χρέους" και "αποπληρωμή" όταν θα υπάρξει ανάκαμψη για να υπάρχει χρήμα στα κρατικά ταμεία για επενδύσεις. Αποδέχεται τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές - δηλαδή, φτηνούς εργάτες - για να γίνουν καπιταλιστικές επενδύσεις. (...) Γι' αυτό μιλάει για "καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές". Για ποια λοιπόν φιλολαϊκή λύση κάνει λόγο; Είναι απάτη!»...



Η συνέντευξη στο CNN
«Λέω ό,τι προσπαθεί να εφαρμόσει ο αμερικανός πρόεδρος»

Ενα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα λίγες ημέρες αφότου επανεξελέγη οΜπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και ενώ η Ελληνική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙΙ και τον προϋπολογισμό: έχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένως και από το βήμα της Βουλής ότι «ακόμη και οι πιστωτές μας καταλαβαίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ο κ. Αλ. Τσίπρας έδωσε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μιλώντας ελληνικά με την παρέμβαση διερμηνέα παρουσίασε τη θέση του για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεδομένου ότι η θέση αυτή πλέον ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη και εξηγώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε πολλούς στο αμερικανικό και στο ελληνικό ακροατήριο λέγοντας: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».
Προχωρώντας δε μερικά βήματα περαιτέρω ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη θέση του κόμματός του για το χρέος επικαλούμενος ακόμη και τη λογική των πιστωτών, ήτοι του ΔΝΤ και εμμέσως της αμερικανικής κυβέρνησης: «Η αλήθεια είναι ότι μια λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ξεκάθαρη: στη δεδομένη απόφασή του να αντιταχθεί στην πολιτική που η γερμανική κυβέρνηση διά της ΕΕ επιβάλλει στην Ελλάδα και εκκινώντας από την παραδοχή ότι ο κ. Σαμαράς συμπορεύεται με την κυβέρνηση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνταχθεί με την «αντι-γερμανική» λογική. Οπως σημειώνει άλλωστε στη σχετική αρθρογραφία της η κυρία Ρένα Δούρου, με αφορμή τη σύγκρουση Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης της ΟΝΕ, «οποιοδήποτε "ατύχημα" στην Ευρώπη υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάταξης της αμερικανικής οικονομίας. Η επανεκλογή Ομπάμα, παρά τα δημοσίως λεχθέντα, προβληματίζει τη Μέρκελ καθώς την πιέζει να χαλαρώσει τη μέγγενη της λιτότητας».
Πέραν τούτων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα διακρίνει πάντως κάποιος σε αυτή τη συγκυρία, ακόμη και σε στελέχη που δεν βρίσκονται στη γραμμή Τσίπρα, μια διάθεση να αξιοποιήσουν την αμερικανική άποψη στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Το ΔΝΤ δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο, θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του και βλέπει ότι κινδυνεύει να μην τα πάρει» λένε.

8 σχόλια:

  1. Κάποτε όταν είχε έρθει ο Αντρέας στην ελλάδα οι δεξιοί και το κκε διένειμαν την φήμη πως είναι "αμερικάνος πράκτορας" (και πίνει και ουίσκι ο αλήτης). Δεν έπιασε η φήμη, αλλά τελικά έχει αποδειχτεί πως ο Αντρέας έπαιζε με την "αριστερή" πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος (με την οποία έπαιζαν πολλοί αριστεροί και στις ΗΠΑ) σε αντιπαράθεση τόσο με τους ρεπουμπλικάνους όσο και με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ο Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πάρει το μάνιουαλ: σελ 457 παράγραφος β "τι έκανε ο Αντρέας''; αλλά όλα αυτά χωρίς πραγματικό επαγγελματισμό και ερείσματα όπως αυτά που είχε ο Αντρέας. Από την άλλη και ο Αντρέας και ο μικρός δεν είναι "πράκτορες", απλά κάνουν ότι κάνει ένας αστός ηγέτης σε μια μισο-αποικία: ψάχνει αφεντικό για να κάνει κόντρα με το άλλο αφεντικό. Εδώ αφεντικά είχατε και σεις. Ή μήπως δεν είχατε; μη με κάνεις να γελάσω. Όλα αυτά θα ήταν συμπαθητικά, αν δεν εμπλέκονταν ο ρωσσικός παράγοντας. Η Ρωσσία μπαίνει γερά στην Ελλάδα. Θές την άποψή μου; ας πούμε καλύτερα: το ρώσσικο κεφάλαιο, ρώσσικος εθνικισμός, ο ρώσσικος ιμπεριαλισμός. Τι θέλεις όμως; Αν πούμε πως το παιχνίδι με τους Αμερικάνους είναι ανεπίτρεπτο (ρώτα και τον Ραούλ παρακαλώ) γιατί αυτό με τους Ρώσσους δέχεται τέτοια κριτική; τι ρόλο παίζετε τελικά αγαπητή φίλη; θα μας το ξεκαθαρίσετε; είστε ή δεν είστε με την πιθανή συμμαχία με την Ρωσσία; ή θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει εκεί "¨επανάστα" για να καθορισουμε νέες γεωπολιτικές συμμαχίες; Μήπως συντονίζεσαι με τη φιλελε-δεξιά και δεν το ξέρεις; Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου.Πασοκ εδώ αντιπασόκ εκεί και στο τέλος 1989 (θα ξαναγίνει) Θα σου πω το στερεότυπο: σου το έλεγα, σας το έλεγα για τον νέο εθνικισμό και τα δικά σας διεθνιστικά νεροπίστολα αντιμετώπισής του. Πάντως απέναντι στη δύση μπορεί και να αναγκαστούμε να τον στηρίξουμε. Εσεις καλό υπνο. Τρέξτε τώρα να σας σώσει ο Μπογιόπουλος. Ας γίνει γραμματέας όμως, γιατί μόνο αυτός μπορεί να πει κάτι και να σας σώσει. Δε γίνεται να τον περιθωροποιείς και τώρα να στηρίζεσαι πάνω του για να αντικρούσεις τα αυτονότητα με αυτονόητα. Δες και αυτό:Αυτοκαθορισμός: Κανονικό δώσιμο από τους χαφιέδες-πράκτορες των ρε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ διαφορετικο μια χωρα να συναψει συμφωνιες με την Ρωσία - την χωρα Ρωσία και άλλες χωρς προς ευρεση οικονομικων και γεωπολιτικων συμμαχιων, και πολυ διαφορετικο μια χωρα να κλεινει συμφωνιες με υποπτα κεντρα ακροδεξιων της οποιασδηποτε χωρα κανοντα εισαγωγη του νεου δεξιου εθνικισμου. Προσωπικα δεν μου κανει διαφορα αν ο φασιστας ειναι Ναζι εή ειναι Ρωσος της κυ-κλουξ κλαν ! Αλλο μια χωρα με προγραμμα κοινωνικοποιησεων που αναζητει χωρες εμπορικους και πολιτικους εταιρους και αλλο πορνες της μεσογειου ή του αιγαίου! Δε εχω καποια ιδιαιτερη προτιμηση στο ρωσικο κεφαλαιο εναντι του αμερικανικου κεφαλαιου. Με τη διαφορα πως η Ρωσία δεν ειναι Ιμπεριαλιστικη χωρα, αλλα ως προς την ουσια του θεματος, αλλο οι διακραρικες σχεσεις άλλο η ακροδρξια μαφια του Καμενου!

      Το σεναριο να βοηθηθουν οι ΗΠΑ και η Γαλλια έναντι της Γερμανιας εγω δεν το αγοραζω για πατριωτικο σεναριο, επειδη θα κανουμε εισαγωγη καποιους Ρωσους φασιστες να μαντριζουν τα χρυσαυγουλα με προφητείες του Παισίου.
      Αν υπαρχει εστω και συναισθηματικος δεσμος απεναντι στη Ρωσία εκ μερους μου δεν αφορα την εποχη των Τσάρων..:) Το τελευταιο πραγμα που θα αποδεκτω ειναι να προδωσω την εργατικη μου συνειδηση για μια λεγομενη πατριωτική. Δεν το εκανα οταν ονομαστηκα φιλοαμερικανα το 2004, σαφως δεν προκειται να το κανω το 2015!!

      Διαγραφή
    2. @Eriugena:
      -Για την περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ο Ν.Μπογιόπουλος είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν δεν το πιστεύετε.
      Και θας σας αποκαλύψω και -προς μεγάλη σας φαντάζομαι έκπληξη- το μεγάλο μυστικό.

      Την υποχρέωση της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις των συνεδρίων και της πλειοψηφείας δεν την έχει μόνο ο ΓΓ της ΚΕ, αλλά και το τελευταίο μέλος του κόμματος, του Ν.Μπογιόπουλου περιλαμβανόμενου. Κατά συνέπεια ο τελευταίος εκφράζει υποχρερωτικά την ίδια πολιτική γραμμή με τον ΓΓ και όλα τα άλλα μέλη του κόμματος. Και ένα τελευταίο εκπληχτικό σε σχέση με αυτό το περίεργο κόμμα που ονομάζεται ΚΚΕ. Δεν είναι "παραγκωνισμένος" όποιος δεν εκλέγεται ΓΓ από το συνέδριο του. Απλά έχει άλλα καθήκοντα από αυτά του ΓΓ.

      -Το πρόβλημα με τον Αντρέα Παπαντρέου δεν ήταν αν έπινε ουίσκυ. Δεν ήταν καν πως είχε υπηρετήσει στον αμερικάνικο και όχι στον ελληνικό στρατό. Ήταν πως σπεκουλάρισε επάνω στα αντιαμερικανικά συναισθήματα των ελλήνων την ίδια στιγμή που ήταν σε ανοιχτή με τις ΕΠΑ. Και δεν ήταν οι ΕΠΑ αυτές που κορόιδευε. Ο Ελληνικός λαός ήταν.

      -Μια ελάχιστη γνώση της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας θα σας επέτρεπε να γνωρίζετε, τόσο τον ρόλο του αμερικάνικου παράγοντα σε αυτήν (ειδικά από το 1947 μέχρι το 1974) καθώς και την ευθήνη των ΕΠΑ για τις λυσσασμένες διώξεις εναντίων της αριστεράς σε όλη αυτήν την περίοδο, αλλά και αργότερα με πιο ραφιναρισμένο, είναι η αλήθεια, τρόπο. Η ελληνική αριστερά είναι που αγωνίστηκε και έχυσε αίμα επί δεκαετίες ακριβώς για την απεξάρτηση της χώρας από τις ΕΠΑ. Και τώρα η εκ νέου πλήρης πρόσδεση στο άρμα τους μας σερβίρεται ως "αριστερή" πολιτική.
      Συγνώμη αλλά δεν θα συνεναίσουμε στον πλήρη εξευτελισμό των εννοιών.

      -Ο πολιτικός χώρος στον οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ (προέρχεται από ευρωκομμουνιστικό "ΚΚΕ" εσωτερικού) είναι αυτός που επί δεκαετίες σπεκουλάριζε επάνω στο μύθο πως υπάρχει τάχα αντίθεση μεταξύ "κακών" ΗΠΑ που βομβαρδίζουν και "καλής" ΕΟΚ που είναι "δημοκρατική".
      Ξαφνικά, και χωρίς καμμία απολύτως ανάλυση που να δικαιολογεί μια τέτοια στροφή, σπεκουλάρει επάνω στο αντίστροφο. Κάτι δεν πάει σίγουρα καλά εδώ περά.
      -Τέλος, καμμία σοβαρή αντίθεση που να μπορεί να οδηγήσει κάποιου είδους "ρήξη" δεν υπάρχει, ούτε μεταξύ Γερμανίας-ΕΠΑ, ούτε πολύ περισσότερο μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΕ.
      Το ευρωατλαντικό μπλοκ έχει δείξει αξειοσημείωτα συμπαγές σε όλες τις στρατηγικές επιλογές του.

      -Η τελευταία χώρα της οποίας η "αριστερή" (και με την συμμετοχή του ΚΚ παρακαλώ) είχε την ατυχή έμπνευση να δοκιμάσει να παίξει ταυτόχρονα με τον Ρώσικο και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό ήταν η Ουκρανία.
      Ευχαριστώ, αλλά δεν σκοπέυω να πάρω την ίδια κατάληξη...

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ.
      Το φιλορωσικό κομμάτι της συγκυβέρνησης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι το φιλοαμερικάνικο.
      Το φιλορωσικό είναι οι ακροδεξιοί των ΑΝΕΛ...

      Διαγραφή
  2. Θαυμάζω τη ψυχραιμία σου απέναντί μου, την εκτιμώ θα έλεγα, αν και είναι προφανές πως καταλαβαίνεις τις προθέσεις των προκλήσεων. Το παράξενο είναι πως δεν διαφωνούμε παρά ελάχιστα, αλλά στο ελάχιστο κρύβεται πάντα η άπειρη διαφορά. Όσον αφορά το μεγαλομανές σχέδιο του Τσίπρα-ομοιώματος αντρέα νομίζω μάσησες πολύ. Οι πρώτοι που θα αδειάσουν τον Τσίπρα είναι οι αμερικάνοι, σιγά μην τα σπάσουν χοντρά με τη Γερμανία με βάση τις τυχοδιωκτικές μιμήσεις του αντρέα. Είναι μάλλον δέυτερης τάξεως απομίμηση και θα φάει χυλόπιτα. Το σοβαρό είναι το θέμα Ρωσσία. Πριν ακόμα γίνει κάποιος "σοσιαλιστική χώρα" (πράγμα απίθανο σήμερα, δεν βλέπω τίποτα) δομεί γεωπολιτικές συμμαχίες "αστικού" τύπου. Και με την Ρωσσία και με το Ιράν (εκεί να δείς μαυρίλα) και με την Κίνα. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει πως πάει και πίνει καφέ (ούτε αυτό) με τον Ντούγκιν τον φασισταρά, εννοείται! από την άλλη δεν κρίνει το ενδεχομενο τέτοιες ιδεολογίες να παίξουν σε μαζικό επίπεδο και η στάση απέναντι στον εθνικισμό δεν μπορεί παρά να είναι σε μια μισο-αποικία εισοδιστική. Αυτό δεν θέλετε να το καταλάβετε με τίποτα, ίσως λόγω πικρής εμπειρίας με εοκα κλπ. Αλλά επανάστα στην περιφέρεια χωρίς κάποια μορφή εθνικισμού ξέχνα το, ειδικά αν το έθνος δεν βαρύνεται με ιστορικά εγκλήματα ολκής. Δεν σου αρέσει, αλλα θα το πω. Δεν είναι ο τουρκικός εθνικισμός της ίδιας τάξης με τον ελληνικό ή ρωσσικό, πως να το κάνουμε, δεν μπορείς να τους τσουβαλιάσεις. Αυτό περιπλέκει τας καθαράς προλεταριακάς συνειδήσεις σας, αλλά έτσι είναι και όχι αλλιώς. Αν προσθέσουμε και "μεις" γενοκτονίες στην ιστορική μας "φαρέτρα" τότε να μιλήσουμε. Αλλά το πρόβλημα είναι οι Τούρκοι, που εγώ (αν εξαιρέσεις κάτι ήρωες μαοϊκούς) δεν τους εκτιμώ καθόλου ως λαό, και πες ό,τι θές φίλη μου. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά συμπάθα με αυτός είμαι. Και παρεπιπτόντως, πολύ εκτιμώ το ακελ. Διάβασα κάποιες ακελίτικες αναλύσεις του 77 ή 78 δεν θυμάμαι, και είπα: οι άνθρωποι είναι σοβαροί, όποια στροφή κι αν κάνουν (αν και αυτό το "σχέδιο είναι ζωντανό" του Χριστόφια εδώ μου έκατσε). Το κκε αντιθέτως είναι ενα κόμμα σοφών αναλυτών, αλλά επέτρεψέ μου να έχω πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την πραμάτεια του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια πρόσθετη παρατήρηση-ερώτηση: Γιατί παρακαλώ ο Ρώσσικος καπιταλισμός δεν είναι "ιμπεριαλιστικός"; Είναι ο ελληνικός καπιταλισμός ιμπεριαλιστικός, ο κυπριακός καπιταλισμός ιμπεριαλιστικός (εδω πραγματικά γελάμε) και δεν ειναι ο ρώσσικος, με επιρροή σε όλο τον πλανήτη και ζώνες επιρροής πυρηνικά κλπ; Κάτι δεν μου αρέσει σε αυτή την επιλεκτική "παροχή" ονόματος ''ιμπεριαλισμός" μόνο στην δύση. Βέβαια εμένα ο όρος ιμπεριαλισμός δεν μου λέει και πολλά πράγματα πλέον, μόνον βοηθητική μπορεί να είναι η έννοια, αλλά αυτό που διαβλέπω είναι πως αν κάτι έχει πάνω του την στάμπα αυτή σε σας, τους κομμουνιστές, είναι σαν να έχει το σημάδι του αντίχριστου, και μάλλον γι'αυτό κρατάτε μια πισινή σε πιθανές συμμαχίες στο μέλλον. Να κάνει ο κομμουνιστής συμμαχία με τον αντίχριστο (ιμπεριαλισμό); ποτέ! Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με καμμία επιστήμη, μάλλον με τον άγιο (πλέον) παϊσιο έχει να κάνει και με ξόρκια. Αντιθέτως εγω προτείνω τον απόλυτο κυνισμό αν χρειαστεί στις διεθνείς σχέσεις. Και απόλυτος κυνισμός δεν σημαίνει να "εντυπωσιάζεται" κανείς με τα αντιδραστικά παραληρήματα Ντούγκιν, όπως ο Κοτζιάς και άλλοι παπαρολόγοι διεθνολογοφιλόσοφοι της συμφοράς. Αλλά μιας και σε βρίσκω ευγενική, θα το εκμεταλλευτώ. Μέσα από ποιό σχολείο έχουν βγεί αυτά τα μπουμπούκια ρε παιδί μου; Κοτζιάς, Λαφαζάνιας και άλλοι; δεν πρέπει να κοιταχτείτε λίγο παραπάνω; είπα και γω να κάνω φιλοσοφική υπεράσπιση του Ιράν, της Ρωσσίας, του Αραβικού κόσμου, τέτοιες μαλακίες και θεωρητικά ολισθήματα όπως αυτές που λένε οι πρώην κκεδες και παθαίνουν επίσης (μαζί με διεθνές ρεντίκολο από την ευρωακροδεξιά) δεν θα πάθαινα. Γιατί οι πρωην κομμουνιστές είναι τόσο άθλιοι μερικές φορές; δεν κάνει κάτι κακό και το πριν-νυν τους;
    Ελπίζω να μη σε τσάτισα πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου απαντησω για τον συριζα και για το κατα ποσο θα τον αδειασουν οι Αμερικανοι. Νομιζω οχι. Συμφεροντα απο τους Αμεικανους εχουν κι αλλοι πιο δυνατοι παιχτες απο τον Βαρουφακη και τον Τσιπρα που στο κατω κατω εκτος απο την Κυπρο δεν εχουν κανενα αλλο χαρτι τόσο δυνατο για την ωρα. Συμφερει και σε άλλους οι αποδυναμωση της Γερμανιας, συμφερει και σε άλλους να γινει η Ελλαδα ορμητηριο επιδρομων στη Μεση Ανατολη και συμφερει σε ολους μαζί να τελειωσουν τους σχεδιασμους τους για την ανατολική ευρωπη. Το Ουκρανικο ειναι φλεγον ζητημα,και θα μενουν ολοι σαν τα γατακια να παρακολουθουν στο τελος με ποιο τροπο οι Αμερικανοι θα εδραιωσουν τα συμφεροντα τους. Όχι δεν ανηκω σε αυτους που βλεπουν ενδεχομενη αποχωρηση της Ελλαδας απο το Ευρω, εκτος κι αν ειναι τοσο κατεσυραμενη η χωρα που ουτε με θαυμα δεν θα σωθει εντος του Ευρω και γινει αναγκαστικη εξοδος. Αλλα και παλι η Ρωσία δεν μπορει να πληρωσει το κοστος μιας εξοδου, ουτε οικονομικα, ουτε στρατιωτικα. Γιατι εννοειται πως αν η Ελλαδα δεν τηρησει τις δεσμευσεις της στις ΗΠΑ θα γινει της Γιουγκοσλαβιας. Η αναμειξη ατομων με κοννε στο ρωσικο κεφαλαιο εχει να κανει με την εγχωρια αστικη ταξη και οχι με γεωστρατηγικους σχεδιασμους του Κοτζια. Εξαλλου εγω προσωπικα δεν γνωριζω και αρα δεν εμπιστευομαι τα κοννε ενος ανθρωπου που ως δυο μηνε πριν ηταν μοναχικος παιχτης και ξαφνικα εξελεγη και μηκε και Υπουργος. Λες οι ΗΠΑ να μην ξερουν ποιος ειναι ο Κοτζιας και τί κοννε εχει στη Ρωσια; Και ποιος μας λεει πως αυτο αποκλειει να εχει κοννε και στην Αμερική;.Εξαλλου οι φιλοι του Συριζα εκτος π.χ οι Ποδεμος δεν θα κουνησουν ρουπι απο την ΕΕ και το ΝΑτο, πού θα παει ο συριζα μονος του; Να κανει τι;; Θα το εβλεπα σαν πιθανοτητα αν ειχε αλλη πολιτικη κατευθυνση απο το 2012 και οχι ξαφνικα το 2015 θυμηθηκε τον Κοτζιά! Δεν γινονται αυτα τα πραγματα. Ο Τσιπρας ειναι δεμενος χειροποδαρα στο Πενταγωνο, πουθενα δεν θα παει. Ως εκ τουτου η Ρωσία δεν παιζει εκτος σε εξαιρετικα απιθανες περιπτωση μη υλοποιησης των δεσμευσεων.

      Διαγραφή
  4. Είδες τι ωραία που έστρωσε η συζήτηση; Σαν να με πείθει το παλάντζο της σκέψης σου όσον αφορά την σχέση συριζα ηπα, αλλά τι σημαίνει αυτό; ότι έχει κάνει κονέ η "ανανεωτική" αριστερά για να διαμεσολαβηθεί δια των αμερικανικών πιέσεων μια συμφωνία ρύθμισης του χρέους; Αν είναι έτσι είναι θρίαμβος των αμερικάνικων σχεδιασμών. Αν το δει κανείς έτσι, έχει καλώς, τέλος καλό όλα καλά (λέμε τώρα!) για την αστική τάξη. Πάντως σε αυτή την διεθνοπολιτική και νατοΪκη τζιριντσάντζουλα χαμένος θα είναι ο γερμανικός παράγων, και συμπάθα με αλλά αυτό δεν με χαλάει καθόλου. Μη με πεις φιλοαμερικάνο όμως, σε αυτή την περιπτωση, για να μη σας λέω και γω φιλογερμανούς (χωρίς παρεξήγηση, άθελά σας). Και κάτι τελευταίο, όχι για κολακεία. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί λ.χ οι ακελίτες μη ακελίτες αντιακελίτες αριστεροί, δεξιοί, ακομα και εθνικιστές μου φαίνονται πιό νορμάλ άνθρωποι από τους δικούς μας εδω; είναι ζήτημα συνήθειας, μεγέθους; (ένα χωριό, με το συμπάθειο είναι πιο ανθρώπινο από ένα "έθνος" καραέθνος όπως η ελλάς) Μάλλον οι Κύπριοι είναι ευγενικοί άνθρωποι, πολιτισμένοι. Σε άλλη περίπτωση εδώ δεν θα μιλιόμασταν. Γι'αυτό λές "εμείς" και οι "'Έλληνες"; (με πείραξε αυτό. Τι πάει να πει "Έλληνες"; εσύ δεν είσαι ελληνίδα; πές μου τελικά τι είστε ρε παιδί μου, έχω μπερδευτεί. Μήπως είστε πιο έλληνες και δεν το ξέρετε; (δεν το εννοώ με την εθνικιστική έννοια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή