Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

24.9.14

O Ιμπεριαλισμός είναι Σκοταδισμός

Ενόχλησε στην προηγούμενη ανάρτηση η λέξη "έστησαν" στον τίτλο "Πώς η Κόκκινη Προβιά έστησε το Κυπριακό". Να λέμε κι ευχαριστώ στους Αμερικάνσκυ, γιατί σε μας "έστησαν" ενώ αλλού απλά "ξεστήνουν". Τί "ξεστήνουν"; Το Ανθρώπινο Είδος με ότι αυτό εξυπακούει και συνεπάγεται. Το ζήτημα με τους Τζιχαντιστές και την διασύνδεση του με την Ιμπεριαλιστική Αυτοκρατορία των ΗΠΑ, θα πρέπει να μας απασχολήσει σε συνάρτηση με τη φύση του Ιμπεριαλισμού και όχι απλά ως ένα άλλο πολιτικό γεγονός της σειράς.

Γι αυτό, στις "πολιτικές μας αναλύσεις", καθώς και στις πολιτικές μας επιλογές που αφορούν τον τόπο μας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα της εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αλλά και της απόλυτης προσάρτησης μας στην Ιμπεριαλιστική Αλυσίδα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄όψιν "τα άκρα" του νήματος. Τα άκρα του νήματος δεν ξέρω αν τα φαντάστηκε καν ο Βλαδιμήρ όταν έγραφε το γνωστό του έργο για τον Ιμπεριαλισμό. Υπάρχει μια πιθανότητα να είμαστε οι πρώτοι μάρτυρες και άρα οι πρώτοι υπεύθυνοι αξιολόγησης της ακρότητας αυτού που αποκαλούμε Ιμπεριαλισμό.

Ο Ιμπεριαλισμός είναι το Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού και το Κατώτατο Στάδιο της Ανθρώπινης Ύπαρξης.


Διαρκής η αξιοποίηση των «τζιχαντιστών»
Σε αυτήν τη στήλη γράφαμε την περασμένη Πέμπτη για το «πολυπαιγμένο έργο» του ισλαμιστικού κινδύνου, με αφορμή τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές, ως το σημερινό πρόσχημα για διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Και το πρόσχημα αυτό αξιοποιείται ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιχειρείται το ξαναμοίρασμα των αγορών από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε ένα ευρύτερο τόξο που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική, διασχίζει τη Μέση Ανατολή και φτάνει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Με τα ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αυτές τις μέρες, γίνεται λόγος για «πυρήνα τζιχαντιστών και στην Ελλάδα». Το ζήτημα, αν και επίσημα διαψεύδεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ρίχνεται στο τραπέζι, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να καλλιεργείται ένα καθεστώς τρομολαγνείας και προετοιμασίας συμμετοχής της χώρας για «αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου».
***
Αυτό που κρύβεται και από τα αστικά ΜΜΕ που σηκώνουν το ζήτημα και από το αστικό κράτος είναι ότι το φαινόμενο «τζιχαντιστές» (δηλαδή σκοταδιστές του λεγόμενου ιερού πολέμου) στηρίχτηκε από τους ιμπεριαλιστές, για να προχωράνε κάθε φορά τα σχέδιά τους. Από την περίοδο της δεκαετίας του '80, όταν συνέβαλαν στο να ανατραπεί η προσπάθεια που έγινε στο Αφγανιστάν να ξεπεραστεί ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση τη μικρή περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Τότε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Πακιστάν εκπαίδευαν «αγωνιστές της ελευθερίας» τύπου Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πρόσφατα με τις επεμβάσεις για την ανατροπή μη αρεστών (πρώην όμως σύμμαχων) κυβερνήσεων σε Λιβύη και Συρία αξιοποιήθηκαν και πάλι τέτοιες οργανώσεις. Στη Συρία πήγαν (πώς άραγε τόσο εύκολα;) χιλιάδες μισθοφόροι, που μαζί με ντόπιες δυνάμεις που είναι ενάντια στην κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκαν από τους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους στην περιοχή (βλέπε πετρελαιομοναρχίες του Περσικού Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία κ.λπ.). Αυτοί οι ένοπλοι είναι σήμερα και στο Ιράκ.
Η κατάσταση, επομένως, η σημερινή δεν προέκυψε από παρθενογένεση, και βεβαίως κάποιος απλός παρατηρητής θα εκπλήσσεται από τα δελτία ειδήσεων, αν δεν πιάσει το νήμα από την αρχή, αν δεν δει τι κρύβεται πίσω από τη δράση και αξιοποίηση τέτοιων σκοταδιστών εγκληματιών, αν δεν δει σε ποιανού «το μύλο ρίχνουν νερό».
***
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που υπάρχουν σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης» ιμπεριαλιστικών κέντρων για την υποδαύλιση συγκρούσεων με εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Οπως αναφέραμε και την περασμένη Πέμπτη, από το Νοέμβρη του 2013, έκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Πανεπιστημίου Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOU), με τίτλο «Διχάζοντας τους εχθρούς μας», ανέφερε σχετικά με τη μετά Σαντάμ Χουσεΐν περίοδο ως «μία ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας την πρόκληση και ενθάρρυνση δυσαρέσκειας μεταξύ εχθρών, προκειμένου να οδηγηθούν σε μεταξύ τους συγκρούσεις ("εχθρός εναντίον εχθρού")». Ολα αυτά τα «καλόπαιδα», που σήμερα σφάζουν στο Ιράκ και στη Συρία, είχαν Αμερικάνους, Βρετανούς και Γάλλους εκπαιδευτές, είχαν και έχουν σημαντικό ρευστό στη διάθεσή τους και ανοιχτή επικοινωνία με μυστικές υπηρεσίες κρατών.
***
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει, επομένως, να είναι ψυλλιασμένοι και για την προβολή του θέματος των τζιχαντιστών που γίνεται και στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η χώρα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, και σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν τη διάθεση της αστικής τάξης της χώρας να χωθεί πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το ζήτημα της μη ανοχής, της μαχητικής αντίστασης σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στο νέο ιμπεριαλιστικό μακελειό που ετοιμάζεται είναι πρώτιστο θέμα που πρέπει να αναδείξει το λαϊκό κίνημα και οι αγωνιστικοί του φορείς. Γι' αυτό υπάρχει πλούσια εμπειρία στη χώρας μας με πρωτοπόρο το ΚΚΕ, να καλεί σε πάλη για την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου που συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική δράση.

Δ.Κ


7 σχόλια:

  1. Όλα σωστά, όσον αφορά την δημιουργία και αξιοποίηση των τζιχαντιστών απο ΗΠΑ και Ε.Ε, αλλά και τα καθεστώτα κλπ κλπ.
    Το ερώτημα είναι όμως απλό, πολύ απλό: συμφωνούμε, τώρα, εκ των υστέρων, να βομβαρδίσουν, και τελικά εξαλείψουν τον πυρήνα έστω των τζιχαντιστών; Επειδή δεν μασάω τα λόγια μου, θα έλεγα, πως ναι, συμφωνώ, έστω εκ των υστέρων, γνωρίζοντας πως υπάρχει και άλλος γύρος ή μάλλον και άλλες φάσεις. Μήπως να ζητάγαμε από τους λαούς της περιοχής να ζητήσουν να μην γίνουν οι βομβαρδισμοί; Η Ρωσσία συμφωνεί, με επιφυλάξεις, το Ιράν συμφωνεί με ανταλλάγματα και προτείνει μια τροποποιημένη συμφωνία, και φυσικό οι λαοί νομίζω συμφωνούν με την εξόντωση των τζιχαντιστών. Οι μόνοι που διαφωνούν, με ορθή αιτιολόγηση νομίζω, είναι το "καθεστώς" Άσσαντ, και η Χεζμπολά, αν και κατ'ουσίαν ανέχονται τους βομβαρδισμούς. Και φυσικά συμφωνούν οι Κούρδοι, όλων των παρατάξεων, με επιφυλάξεις από την σκοπιά του ΡΚΚ. Και μια λεπτομέρεια: βασικός παράγοντας για την ενίσχυση των τζιχαντιστών είναι η Τουρκία. Ακόμα και τώρα κάνει κομπρομί με τα ζόμπι, στην πλάτη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των ΗΠΑ και της δύσης (πλέον). Τι ωραία ένα κόμμα σε μια χώρα μακριά από τη φωτιά, να παίρνει το μαρξιστόμετρο και το ιμπεριαλιστόμετρο και να κουνάει το δάχτυλο στους οπορτουνιστές και όλους τους άλλους. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει κανείς, εύκολα πράγματα. Θεωρία και πάλι Θεωρία και ουσία μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί σημαίνει "συμφωνούμε, τώρα, εκ των υστέρων..." γιατί μας ρώτησαν; Εδώ βομβαρδίζουν στην Συρία χωρίς να ενημερώσουν καν την κυβέρνηση της Συρίας. Εγώ γιατί πρεπει να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω δηλαδη με το οτιδήποτε; Με ρώτησαν; Όταν ανατίναζαν το Μαρί για να μην πάει το φορτίο των εκρηκτικών στην Συρία με ρώτησαν; Όταν έκαναν το πραξικόπημα με ρώτησαν; Τώρα γιατί εγώ πρεπει να απαντήσω αν πρέπει οι Αμερικανοι να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές; Να εξαλειφθούν οι Αμερικάνοι δεν γίνεται; Άντε και τους εξάλειψαν, παρακατω, όλα καλά; Εχουν μετατρεψει την Υφήλιο σε τραινάκι του τρόμου, όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ δεν μιλαμε πια για κρατος κοινων εγκληματιών, μιλάμε για κίνδυνο κατά της Ανθρωπότητας στο συνολό της.

      Δεν εχω άλλες απαντησεις για τα ερωτηματα.

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη για την παράταση της παρουσίας μου εδώ, θα καταχραστώ όμως της ευγένειάς σου, που είναι πραγματική φίλη μου, πράγμα που πέρα από τα πολιτικά εκτιμώ πάρα πολύ..
    Κανείς δεν είπε "όλα καλά", "καθαρίσαμε", αφού συμφωνούμε πως βασικός υπαίτιος είναι ο (δυτικός) ιμπεριαλισμός. Θα σε παρακαλούσα -μην με παρεξηγείς- να μην βάζεις λόγια στα λόγια μου, με την έννοια πως έχεις φυσικά το δικαίωμα να επεκτείνεις τον συλλογισμό μου αλλά όχι τόσο ελεύθερα.
    Τα ερωτήματα μας τα θέτει ο ιμπεριαλισμός (η δύση λέω εγώ) και ισχύει το "ράβε ξύλωνε", έτσι είναι και έτσι θα είναι για πολύ καιρό. Αν έχουμε επίγνωση της αδυναμίας "μας" θα καταλάβουμε ότι όχι μόνον πρέπει να υπερβούμε τα ερωτήματα και τους εκβιασμούς, αλλά και ότι αυτό θα γίνει ενόσω για πολύ καιρό θα πρέπει να απαντάμε μια από εδώ μια απο εκεί στα ερωτήματα που μας θέτει η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει "φυγή" από τα πράγματα, ούτε μπορούμε να φτιάξουμε υγειονομική ζώνη. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με συριζόπουλα, ούτε κάν με αριστεριστές της δύσης, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γενοκτονία σε εξέλιξη. Θα πεις, δεν κάνανε γενοκτονία οι αμερικάνοι στο Ιράκ; Είπα το αντίθετο; Εδώ όμως τρέχουν τα πράγματα, ήδη υπάρχουν περίπου (άλλοι) 300.000 άνθρωποι σε ετοιμασία φυγής από τα ζόμπι, και μεις θα λέμε ότι φταίει ο ιμπεριαλισμός; ή μήπως άλλα είναι τα κριτήρια για τους πρόσφυγες της Νοβορωσίας και τους πρόσφυγες της Συρίας. Όπως στηρίζω τους Νοβορωσους αλλά και την Ρωσσία έτσι στηρίζω και τους Κούρδους. Ενώ το κκε, και συ αγαπητή, στηρίζεις τους Νοβορώσσους (και καλά κάνεις) αλλά στο ζήτημα του Κουρδιστάν-Ιράκ-Συρίας τηρείς απόσταση (δεν λέω ίση απόσταση)(αφού η παρέμβαση είναι από την δύση). Και κάτι τελευταίο: η Τουρκία έχει αυτόνομη φρικτή πολιτική στο ζήτημα. Είναι σύμμαχος του χαλιφάτου, και τώρα, ακόμα και τώρα κάνει κομπρομί με τα ζόμπι παρά την (προσωρινή;) αλλαγή της δύσης. Φταίει ο Ιμπεριαλισμός; Ναι, φταίει ο Τούρκικος Ιμπεριαλισμός και φταίει και ο Τούρκικος λαός. Αυτό δεν θα έπρεπε να τα ξεχνάμε: οι Τούρκοι, λαός και κράτος δεν έχουν μπέσα, όχι, δεν έχουν μπέσα, πές με "εθνικιστή", πές με όπως θές. Έτσι είναι..
    Σε ευχαριστώ για την ανεκτικότητά σου, που δεν είναι υποκριτική. Αν κάνω λάθος πες μου σε παρακαλώ, δεν έχω (πιά) πρόβλημα να με χτυπάνε οι φίλοι, οι "φίλοι", όλοι. Αν κάνω λάθος εξήγησέ μου. Δεν είμαστε θεοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να μιλας ελευθερα εδώ, δεν εχω πρόβλημα ούτε θυμαμαι να χτυπησα ποτέ κανένα φίλο ή μη φίλο ή γνωστό. Όταν δεν επιθυμώ σχόλια από τον οποιονδήποτε δεν τα αναρτώ.

      Ούτε λογια σου έβαλα στο στόμα, σαφώς εχουμε να κάνουμε με γενοκτονία και κάτι περαν αυτού, βλέπουμε την ασυδοσία και την κτηνωδία - του Ιμπεριαλισμού, σόρυ, έτσι λεγεται - βλέπουμε δηλαδή πως δεν εχει κανένα απολύτως όριο, όπως δεν εχει επίσης και πάτο ο Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός - και πάλι σόρυ, αλλά την ιστορία και κάθε ιστορία ειθισται να την λέμε από την αρχή. Ποιός εχεις φτιάξει αυτές τις ομάδες παραφρόνων, προφανώς δεν τις εφτιαξε καμια Ρωσία ή καμιά Κίνα ή καμια Νέα Ρωσία ανατολικο-ουκρανών.

      Και σου λέω, ίσως από διαφορετική οπτική / γεωγραφική θέση στο χάρτη, πως η Κύπρος έχει γίνει κάτι σαν τη εξοχική κατοικία του Ομπάμα, δεν μας φτάνουν όλα που έχουμε, οι χριστιανοδημοκρατες, τα μνημόνια, η κατοχή, ο Τουρκικος Στρατός, το μόνο που μας λείπει ειναι να φάμε και καμιά αδέσποτη από τους φανατικούς μουσουλμάνους γιατί η κυβερνηση μας αποφάσισε πως δεν εχουμε χώρα, είμαστε απλά η εξοχική κατοικία του εκάστοτε αμερικανου προέδρου και των συμφερόντων των ΗΠΑ.

      Γιατί λοιπόν εγώ πρεπει να ταχθώ υπερ των ΗΠΑ για την εξάλειψη των τζιχαντιστών αφού αυτό προυποθέτει τον άμεσο κίνδυνο να την πληρώσω; Πως το ειπες πριν; Όποιος ειναι εξω απο το χορό, εμεις το λέμε έτσι "απόν απεξω του χορού, ξέρει πολλά τραούθκια"...δεν ειναι ουδετερη ζώνη η Κύπρος ειναι καυτή ζώνη η Κύπρος σε αυτη την ιστορια και στο τελος θα τη φαμε εμεις για τις μαλακιες των Αμερικάνων και σιγά που χεστηκαν οι Αμερικάνοι αν για την εξάλειψη των τζιχαντιστών γίνει ολοκαύτωμα η Κύπρος!
      Δεν μπορούν οι Αμερικάνοι να θέτουν τέτοια διλημματα στους λαούς που ήδη έχουν πληρώσει παρα πολλά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Όπως και ναχει, εγω με καθαρή συνείδηση δεν προκειται να πω λέξη υπερ των ΗΠΑ σε αυτή την ιστορία, να πάνε να κόψουν τον λαιμό τους οι ΗΠΑ, αυτοί ειναι η ρίζα των κακών και κανενας πολεμος κατα των τζιχαντιστών δεν θα φερει αποτέλεσμα αν δεν ειναι και ταυτοχρονος πόλεμος κατά των ΉΠΑ!! Είναι αμειλικτοι λέμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εποικήσουν την περιοχή με κάθε κόστος!

      Έχω νεύρα και μου φαίνεται...:)

      Διαγραφή
    2. Εξαλλου εμας μας αντιπροσωπευει επάξια η μητέρα πατριδα στον πολεμο κατα της τρομοκρατιας, ο Μπενυ ειπε πως θα σταλούν ενισχύσεις.

      Εμεις δεν θα στειλουμε ενισχύσεις, απλά παραχωρησαμε στους Αμερικάνους τις Αγγλικές Βασεις.
      Πες μου εσυ τώρα ποιός θα την φάει, αν θα την φαν οι Λονδρέζοι ή οι Νεοϋρκέζοι ή εσείς κι κυρίως εμείς!

      Διαγραφή
  3. Όσον αφορά την Κύπρο, όντως τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεν χρειάζεται καμμία ανάμιξη. Μιλάω όντως σε σχέση με άλλα δεδομένα που αφορούν το κουρδικό, αλλά και τους σιίτες και με πλάγιο τρόπο το ελλαδικό-ελληνικό έθνος κράτος. Από την άλλη: τι σημασία έχουν οι λέξεις; ας μη πούμε καμμία λέξη, αφού ο εχθρός (κατ'εμέ) ακόμα και του έθνους-κράτους (στρατηγικά) είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε, αλλά το θέμα είναι η πράξη. Το θέμα δεν είναι πόσοι λεγεωνάριοι θα χαθούνε, ούτε αν οι ΗΠΑ χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια. Προσωπικά χέστηκα για τους αμερικάνους, θα ήθελα η περιοχή να ηγεμονευθεί από τους Ιρανούς, τους σιίτες, τους Κούρδους (ακόμα κι αν γίνουν φιλοδυτικοί τελικά) και όχι από τους αμερικάνους, τους σαουδάραβες, τους τζιχαντιστές και άλλους. Για να γίνει αυτό, και για να κερδίσουν οι πραγματικοί αντι-δυτικοί παράγοντες στην περιοχή πρέπει να ηττηθούν οι τζιχαντιστές. Αυτό δεν το ξέρουν οι αμερικανοι? φυσικά και το ξέρουν και γι'αυτό δεν θέλουν ολοκληρωτική ήττα των τζιχαντιστών αλλά ενσωμάτωσή τους στην "αντιπολίτευση", πράγμα που φάνηκε στην τοποθέτηση αυτής της (συγγνώμη, θα το πω) πουτάνας της Χίλαρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνω σε τίποτα, μιλώντας όμως για εθνη-κρατη, ας το δουμε και από την οπτική του πραγματικού αυτό, ας παν οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, γιατί πρεπει να παν οι δικοί μας οι γιουδες να ξεβρωμίζουν μια ζωή τα σκατά των Ιμπεριαλιστών, δώσαμε τον οβολό μας το ΄74 να ξεβρωμίσουν τα σκατά τους, γιατί πρεπει λοιπόν να την πληρώνει ο Σύριος, ο Κύπριος, ο Έλληνας; ο Κούρδος ή ο οποιοσδήποτε; Για να προστατευσει τί; Το εθνος-κρατος και τη δημοκρατια που του παραχώρησε ο Ιμπεριαλισμός; Δεν εχω κανενα κοινο αγώνα με τον Αμερικάνο εγώ. Κοινούς αγώνες εχω με τους λαους που αναφέρεις, με τον οποιονδηποτε στέκεται δηλαδη στην αντίπερα όχθη, τους Παλαιστινίους, τους Ιρανους, τους Κουρδους, τους Σύριους, και πιο πέρα τους λαους στην ανατολή...

      Όσον αφορά την Κύπρο η αναμιξη υπάρχει και μαλιστα σήμερα αν δεν κανω λάθος θα εγκριθεί και η επισημα η χρήση των Βρεττανικών Βάσεων και η εμπλοκή του ΗΒ ως του δεύτερου στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ μετά την Γαλλία. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως με τις μηδενικές αποστάσεις από τη Συρία, που ακριβώς βρισκόμαστε...

      Διαγραφή