Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

23.9.14

Πώς η Κόκκινη Προβιά έστησε το Κυπριακό

Προλογικό σημείωμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού HOT DOC ( κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα ) και ένα άρθρο από τον Ριζοσπάστη για την "Κόκκινη Προβιά".Το δίκτυο της «Κόκκινης Προβιάς» ξεκίνησε τη δράση του μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και είναι εκείνο που όπως αποκαλύπτει το Hot Doc βρέθηκε πίσω από γεγονότα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Η «Κόκκινη Προβιά», αυτός ο μυστικός στρατός της CIA, είναι που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε το Κυπριακό στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Όπως προκύπτει από τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών του μυστικού στρατού της CIA στην Τουρκία, οι δύο στρατοί, υπό την διοίκηση της CIA, τοποθετούσαν τα πιόνια σε μια σκακιέρα και γνώριζαν πώς να τα κινήσουν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να αρχίσει το παιχνίδι.
Το Κυπριακό δεν υφίστατο ως θέμα για την Τουρκία μέχρι το ’55 οπότε εμφανίστηκαν δήθεν φοιτητικά κινήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που υποστήριξαν ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα μια προβοκάτσια το πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, στην Κύπρο ξεκινά ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ κατά των Βρετανών. Το ελληνικό και τουρκικό κομμάτι του μυστικού στρατού μόλις έχουν δημιουργηθεί, ταυτόχρονα με τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τον μυστικό στρατό στην Κύπρο ανέλαβε  ο αμφιλεγόμενος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, στενός συνεργάτης του Μακαρίου. Ως σήμερα ο όρος «αμφιλεγόμενος» προσπαθούσε να ισορροπήσει τη φήμη που είχε ο Γιωρκάτζης ως μαχητής της ΕΟΚΑ στον αντιαποικιακό αγώνα με όσα τελικώς έκανε κατά της Κύπρου. Οι πράξεις του αυτές έχουν σήμερα ως εξήγηση τη συμμετοχή του στον μυστικό στρατό της CIA και τον ρόλο που έπαιξε μέσα από αυτόν.
Στις 28 Αυγούστου του 1955, τρία μέλη του Εκτελεστικού του Γιωρκάτζη, μεταξύ των οποίων ο εθνικός ήρωας της Κύπρου Μιχαλάκης Καραολής, εκτέλεσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή ως συνεργάτη των Άγγλων. Ο Καραολής συνελήφθη και αποδόθηκαν κατηγορίες εναντίον και του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ο δικηγόρος του στέμματος όμως, ο εισαγγελέας δηλαδή Ραούφ Ντενκτάς, απέσυρε τις κατηγορίες κατά του Γιωρκάτζη. Ο Καραολής απαγχονίστηκε αλλά ο Γιωρκάτζης δεν δικάστηκε καν. Σήμερα αποκαλύπτεται πως ο Ντενκτάς ήταν το έτερον ήμισυ του Γιωρκάτζη στο παραστρατιωτικό δίκτυο που οδήγησε την Κύπρο στον διαμελισμό…
Διαβάστε στο αποκαλυπτικό Hot Doc που κυκλοφορεί για την Οργάνωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και για τον ρόλο των μετέπειτα προέδρων της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και του Νίκου Σαμψών, ενός ακόμη αμφιλεγόμενου προσώπου, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Κύπρου μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του ’74 και φυσικά του δικτάτορα Ιωαννίδη, ο σκιώδης ρόλος του οποίου ξεκινά τουλάχιστον μια δεκαετία πριν ρίξει τη χούντα του Παπαδόπουλου.

πηγή«Γκλάντιο» - «Κόκκινη Προβιά»

Τη διετία 1990 - 1991, η Δυτική Ευρώπη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης «Gladio». Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 1990, όταν ένας Ιταλός δικαστής αποφάσισε να προχωρήσει σε βάθος τις έρευνες, σχετικά με μια τρομοκρατική επίθεση στην ιταλική πόλη Γκορίτσια το 1972. Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ένας εφιαλτικός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε το 1947, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δρούσε σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της συμμαχίας με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία. Η υπόθεση «Gladio», γνωστή και ως «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα, ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη για τις στενές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών, κυρίως των αμερικανικών, με την τρομοκρατία.
Στην τρομοκρατική επίθεση στην Γκορίτσια το 1972 είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις Ιταλοί αστυνομικοί. Αρχικά, οι έρευνες στράφηκαν προς την κατεύθυνση ακροαριστερών οργανώσεων, στη συνέχεια, μετά το αδιέξοδο των ερευνών, ο δικαστής Φελίτσε Κασόν έστρεψε την προσοχή προς την κατεύθυνση των νεοφασιστικών οργανώσεων. Σε σύντομο διάστημα εντοπίστηκαν οι τρομοκράτες, που ήταν μέλη νεοφασιστικής οργάνωσης. Ο Κασόν συνέχισε επίμονα τις έρευνές του σχετικά με την προέλευση του οπλισμού των τρομοκρατών. Το 1990, μετά από δεκαοκτώ χρόνια ερευνών, αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα προέρχονταν από μια αποθήκη της οργάνωσης με την επωνυμία «Gladio».
Στις αρχές Νοέμβρη του 1990, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι υποχρεώνεται να ομολογήσει στη Βουλή ότι «από το 1950 οργανώθηκε μια παράνομη υπηρεσία πληροφοριών με τη βοήθεια της CIA και των Βρετανών πρακτόρων, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ανατρεπτική δραστηριότητα ή επίθεση από μέρους των Σοβιετικών... Το δίκτυο παραμένει»!
Η ομολογία Αντρεότι συντάραξε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν την ύπαρξη και τη δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων - δικτύων στο έδαφός τους. Στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε, στις 9 Νοέμβρη του 1990, να παραδεχτεί δημόσια ότι «Ελληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν ένα βραχίονα του δικτύου, το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο, ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά"».
Στις 14 Νοέμβρη του 1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην εξής δήλωση: «Η παρακρατική οργάνωση Κόκκινη Προβιά δημιουργήθηκε το 1955, ως αποτέλεσμα ενός μυστικού τμήματος της συμφωνίας, με βάση την οποία εγκαταστάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».
Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν την αποτροπή ενδεχόμενης συμμετοχής της Αριστεράς στις κυβερνήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης οργάνωσαν ένα παράνομο δίκτυο «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας» με την κωδική ονομασία «Stay Behind». Το εν λόγω δίκτυο απλώθηκε σε διάφορες χώρες με διαφορετικές ονομασίες. Στην Ιταλία «Gladio», στην Ελλάδα «Κόκκινη Προβιά», στη Βρετανία «Operation Stay Behind», στη Γερμανία «Schwert», στην Ελβετία «Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας»...
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες που θα εισέρχονταν στο ΝΑΤΟ μετά την εκπόνηση του σχεδίου για την επιχείρηση «Stay Behind» ήταν υποχρεωμένες να υπογράφουν σχετικό μυστικό πρωτόκολλο, με το οποίο αναλάμβαναν την υποχρέωση να δημιουργήσουν το δικό τους παραστρατιωτικό μηχανισμό στο πλαίσιο της επιχείρησης.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν προέκυψαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στο Βέλγιο, παραδείγματος χάριν, το παρακλάδι της «Stay Behind» με το όνομα Sdra- 8 δημιούργησε μια παράλληλη οργάνωση, την οργάνωση Catena, με σκοπό τη διάπραξη πολιτικών δολοφονιών. H Catena ευθύνεται για τη δολοφονία του Ζιλιέν Λαμπούτ, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου.
Στη Βρετανία, το αντίστοιχο δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Τη δεκαετία του 1970 εκπαίδευσε πολλούς νεοφασίστες Ιταλούς στη Βρετανία και στρατολόγησε πολλούς Ιταλούς τρομοκράτες, ενώ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τη μασονική στοά Ρ2 της Ρώμης, που ήταν βασικός μοχλός της τρομοκρατικής νεοφασιστικής τρομοκρατίας στην Ιταλία, τη Δυτική Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Εντυπωσιακή εξέλιξη παρουσιάζει η οργάνωση «Gladio» στην Ιταλία, όπου οι υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ιταλική SIFAR, έθεσαν το 1952 σε εφαρμογή τη «στρατηγική της έντασης». Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων με νεοφασιστικά, ή ακροαριστερά χαρακτηριστικά, με στόχο τη δημιουργία κλίματος αστάθειας που έφθασε μέχρι και σε απόπειρα πραξικοπήματος για την επιβολή στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος (17 Δεκέμβρη του 1970).
Η αποκάλυψη του δικτύου «Gladio» οδήγησε και στη διαλεύκανση πολλών υποθέσεων τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων στην Ιταλία, με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους ανθρώπους, στο διάστημα 1950- 1974.
Στη δίκη των υπευθύνων που άρχισε το 1974 και τελείωσε το 1979 ήρθαν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία που αποδείκνυαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η τρομοκρατία στην Ιταλία καθοδηγήθηκε από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Στο κατηγορητήριο για τον στρατηγό Τζιαν Αντέλιο Μαλέτι, αρχηγό του κλάδου αντικατασκοπίας της SID και το λοχαγό Λαμπρούνα, αρχηγό του τομέα NOD και αρμόδιο για τη διείσδυση στις εξτρεμιστικές οργανώσεις, αναφέρεται:
«Οι δύο κατηγορούμενοι από το 1969, χάρη στην ιδιότητά τους πρόσφεραν προστασία σε τρομοκράτες, που βαρύνονταν με διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, και παραποιούσαν συστηματικά τις πληροφορίες που παρείχαν σε πολιτικές και δικαστικές αρχές». Παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, ο Μαλέτι καταδικάζεται σε φυλάκιση μόλις τεσσάρων ετών και ο Λαμπρούνα σε διετή φυλάκιση.
Ο στρατηγός Μαλέτι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», στις 4 Αυγούστου του 2000 αποκάλυψε ότι «στη συγκρότηση των ακροδεξιών οργανώσεων που ευθύνονται για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη δεκαετία του 1970 ήταν άμεσα αναμεμειγμένη η CIA, η οποία προσπάθησε να υποθάλψει την αναβίωση του ακραίου εθνικισμού και να επιστρατεύσει την άκρα δεξιά, με σκοπό να ανακόψει τη στροφή της ιταλικής και γερμανικής κοινωνίας προς την Αριστερά». Στην ίδια συνέντευξη, ο Μαλέτι τονίζει ότι «η τρομοκρατική "στρατηγική της έντασης" είχε ατλαντική βούλα. Αυτουργός της δημιουργίας των εστιών έντασης ήταν η CIA, η οποία οργάνωνε τη δράση της και χάραζε γραμμή πλεύσης, βάσει στοιχείων του ΝΑΤΟ».
Οσον αφορά στη δράση της «Κόκκινης Προβιάς» στην Ελλάδα, ελάχιστα στοιχεία προέκυψαν. Οι έρευνες που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των εγχώριων υπηρεσιών του ήταν ένας μηχανισμός συγκάλυψης των δραστηριοτήτων αυτής υπόθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για τη δράση της «Κόκκινης Προβιάς». Μεταξύ των υποθέσεων αυτών είναι η παρακρατική οργάνωση «Καρφίτσα» που δραστηριοποιήθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και η υπόθεση της «Νάρκης του Γοργοπόταμου» το 1964, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

2 σχόλια:

 1. Sry αλλά ο τίτλος είναι πολλά ασαφής τζιαι οδηγεί σε παρερμηνείς. Το "κυπριακό" σαν εθνικιστικός αλυτρωτισμός υπάρχει που πολλά νωρίττερα, τζιαι συγκεκριμένα αμέσως μετά την αποχώρησην των οθωμανών. Η δε Τουρκία ο μόνος λόγος που δεν "ενδιαφέρθηκεν" νωρίτερα είναι αφενός διότι η πολιτική του Ατατούρκ ήταν να ενδυναμώσει το νέον έθνος-κράτος του τζιαι αφετέρου στην Κύπρον η παρουσία της Αγγλίας δεν την ενοχλούσεν. Εξ'ου τζιαι η προσπάθεια μετακίνησης πολλών χιλιάδων ΤΚ την δεκαετίαν του '20 στην Τουρκίαν, όπου επειδή είshιεν πείναν, οι παραπάνω εστραφήκαν πίσω.
  Οι τουρκόφωνοι της Κύπρου εν που αρκετά νωρίττερα που αναπτύξαν τον δικόν τους αλυτρωτισμόν, οπότε το να γράφεις τίτλον "ο τάδε έστησεν το κυπριακόν" είναι εξόχως αποκομμένον τζιαι καθόλου ολιστικόν/ επιστημονικόν. Τωρά αν οι δυτικοί εκτίσαν πάνω στους τοπικούς αλυτρωτισμούς για να κάμουν τα δικά τους, ειδικά εν καιρώ ψυχρού πολέμου, είναι μια σχετική μεν αλλά άλλη ιστορία.
  Ξέρουμεν επίσης πολλά καλά ποιος εν ο πρώτος κυπραίος που στην πρόσφατην συγγραφικήν τζιαι δημοσιογραφικήν ιστορίαν της Κύπρου έγραψεν τούτα που παραθέτεις που άλλες πηγές. σπάζοντας πολλά στερεότυπα τζιαι αποκαθηλώνοντας τόσον τον Γιωρκάτζιην όσον τζιαι το Γρίβαν. Έδωκες του τζιαι βραβείον κάποιαν στιγμήν, το "σαπισμένον λεμόνιν" αν αθθυμούμαι καλά. Τότε ήταν ο μισθωτός των πεμπτοφαλαγγιτών τζιαι η "Χαραυγή" εμοίραζεν τα βιβλία του. Τωρά που σπάζει όμως άλλα στερεότυπα, νομίζω εν υποψήφιος για άλλα βραβεία. Έννεν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σορυ, αλλά τα παραπονα σου για τον τίτλο θα πρεπει να τα κάμεις στον κ.Βαξεβάνη και στο Κουτί της Πανδώρας, διότι ο τίτλος είναι του άρθρου και όχι δικός μου.
  Ενόχλησε η λεξη "έστησε" ως αντι-επιστημονική, δεν νομίζω να εκαταλαβα ακριβως γιατί και γιατί προσπαθείς να προσπερασεις τα ιστορικα δεδομενα ως αντι-επιστημονικα, από τη στιγμή που το "στηνω" εν μια εξόχως συνηθισμένη πολιτική και άρα ο ορος ειναι απολυτως δοκιμος για μια ιστορική ανάλυση.

  Αν επατουσες πανω στην πηγή, ή αν παεις στο περιπτερο να παρεις το περιοδικό, μπορει να θυμωσεις παραπάνω...:) Τί να γίνει, εχουμε δημοκρατια, εννεν ετσι που λαλει τζαι ο Δρουσιωτης, εν μπορει να φιμωθει η ιστορική ερευνα ή η δημοσιογραφια για να μεν ενοχλειται το προεδρικό.

  Σκοπιμα επαρεθεσα και το αρθρο του Ριζου από το 2002 για να γινει πιο σαφες πως αυτο που εκαμε ο Δρουσιωτης δεν εν "παρθενογενεση" αλλα απο πολλων ετών διαστρευλωση και λογοκρισια της Ιστοριας απο τα κεντρα εξουσιας των Αμερικανων.

  Και οπως λεν και οι Αγγλοσαξωνες "deal with it" !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή