Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.4.14

Η Επιχείρηση Θαύμα ( Operacion Milagro )


Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος , Ιατρός Μικροβιολόγος
Ένας απόφοιτος της ιατρικής σχολής στην Αβάνα γνωρίζει καλά τα όσα έλεγε ο δόκτωρ Τσε Γκεβάρα , ότι δηλαδή η παροχή παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι μια έκφραση αμοιβαιότητας και ένας τρόπος μετάδοσης επαναστατικής συνείδησης. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και όπλο την επιστήμη η Κούβα έχει πετύχει τα εξής :
1) Πολύ χαμηλή βρεφική θνησιμότητα σε αναλογία 4,2 ανά χίλιες γεννήσεις παιδιών. Η αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ είναι 6,7.
2) 100 % εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ( ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές ). Αντίθετα στις ΗΠΑ πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.
3) Η βασική Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτει το 100 % του πληθυσμού στην Κούβα , ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 27,4 % του πληθυσμού.
4 ) Η αναλογία ιατρών ανά πληθυσμό είναι 5,91 ( μέσος όρος σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ και ΕΣΥΕ ) ανά χίλιους κατοίκους , ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ είναι 2,56 . Δηλαδή η Κούβα έχει διπλάσιο ποσοστό ιατρών ανά πληθυσμό από τις ΗΠΑ.
5) Οι επισκέψεις των ιατρών ανά ασθενή είναι 9,2 επισκέψεις ανά ασθενή το έτος , ενώ στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές λιγότερο από το μισό της παραπάνω αναλογίας που ισχύει στην Κούβα. ( Μπορεί κανένας να αντιληφθεί το πόσο καλά οργανωμένο είναι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην Κούβα ! ).
6) Οι διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό διαβητικού ποδιού είναι σε αναλογία ( 4,9 στους 100.000 ασθενείς ) επτά φορές μικρότερη από την αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ ( 36 στους 100.000 ασθενείς ). Η αιτία είναι η χορήγηση από το Δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας του κουβανικού φαρμάκου Heberprot – p που προλαμβάνει τους ακρωτηριασμούς και μειώνει τη θνησιμότητα. Το φάρμακο αυτό έχει τεθεί σε εμπορία σε διάφορες χώρες στον κόσμο , εκτός από τις ΗΠΑ λόγω του νόμου του αποκλεισμού που το απαγορεύει.
7) Η Κούβα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά φορέων του AIDS παγκοσμίως ( 0,1 % του πληθυσμού ). Ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα πρόληψης πλήρως ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που περιλαμβάνει την πλατιά και καθολική χρήση των διαγνωστικών τεστ ( δωρεάν για όλους ) , τη χρήση προφυλακτικού ( διαθέσιμα για όλους ) , με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου .Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης περιλαμβάνει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Κάτι που ξεκινά από το σχολείο με ειδικά μαθήματα ενταγμένα στη βασική εκπαίδευση.
Η Επιχείρηση Θαύμα δεν είναι μόνο το άριστα οργανωμένο σύστημα υγείας της Κούβας που υπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της. Είναι η εξαγωγή των υπηρεσιών αυτών στα διάφορα μέρη του κόσμου που πλήττονται από ασθένειες , φτώχεια και δυστυχία. Γιατί πατριωτισμός είναι να σέβεσαι μέχρι και τον τελευταίο ταλαίπωρο κάτοικο της χώρας σου , χωρίς διακρίσεις. Και γι ' αυτό το λόγο ο κουβανικός λαός δίνει μαθήματα πατριωτισμού αλλά και διεθνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Επιχείρηση Θαύμα είναι η απόδειξη ότι ο πατρωτισμός και ο διεθνισμός είναι όψεις του ιδίου νομίσματος σε ένα ανθρωποκεντρικό κοινωνικό μοντέλο που αντιλαμβάνεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ισότιμη , μοναδική και αναγκαία , από όπου και αν προέρχεται.
Η Επιχείρηση Θαύμα ( Operacion Milagro ):
Στη Νότια Αφρική , τη Γκάμπια , τη Γουινέα , το Μάλι , τη Βενεζουέλα , τη Βολιβία , την Ινδονησία καθώς και σε συνολικά 70 χώρες στον κόσμο οι Κουβανοί γιατροί παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους " κολασμένους " και αβοήθητους ανθρώπους αυτής της γης.
Στο σύνολο τους 40.000 Κουβανοί γιατροί εξάγουν την ιατρική τους κατάρτιση , το θαύμα της κουβανικής επιστήμης και το σθένος τους , στη διεθνιστική υπηρεσία της ανθρωπότητας. Περί τους 61.000 Τζαμαϊκανούς έχουν περιθάλψει οι Κουβανοί οφθαλμίατροι από το 2005 με πραγματοποίηση περισσότερων των 7000 χειρουργικών επεμβάσεων.
Το οφθαλμολογικό κέντρο Κούβα – Τζαμάικα που άνοιξε στο Kingston τον Ιανουάριο του 2010 , έχει πραγματοποιήσει μόνο του 1000 επεμβάσεις καταρράκτη.
Με την Επιχείρηση Θαύμα πάνω απο 1,3 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι της Αμερικάνικης Ηπείρου έχουν δεχθεί υγειονομική περίθαλψη.
Αντιπαραβολή :
- Στην Ελλάδα των πολιτικών λακέδων ( υπηρετών των συμφερόντων του ντόπιου και διεθνιστικού κεφαλαίου ) , ουδέποτε θα γινόταν κατανοητή η αξία του Operacion Milagro και της λογική του " Θεραπεύειν Δωρεάν ".
- Στην Ελλάδα της φτηνιάρικης λογιστικής ερμηνείας της Υγείας του λαού της , και της εκποίησης του Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας της από τα μεγάλα τραστ - επιχειρηματικούς ομίλους , ουδέποτε θα γινόταν λόγος για την οικουμενικότητα της ιατρικής επιστήμης ( που είναι κατά βάση Ιπποκρατική ).
- Στην Ελλάδα μιας ζάπλουτης μειοψηφίας που καταδικάζει στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της , ουδέποτε θα γινόταν παραδεκτό ότι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθολικά χαρακτηριστικά και δωρεάν χαρακτήρα , όχι μόνο θα ήταν εφικτό , αλλά θα αποτελούσε ικανή και αναγκαία πατριωτική συνθήκη για την ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια του λαού της.
- Στην Ελλάδα της θεοποίησης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες , τους τσαρλατάνους των Δήμων και το λοιπό συνονθύλευμα , που θέλουν να κάνουν την Υγεία και την Παιδεία του λαού φαγοπότι και επιχειρηματική δραστηριότητα , ο " ιατρικός τουρισμός " τους και η " βιώσιμη ανάπτυξή " τους να τους σταθεί στο λαιμό σαν ακατέργαστος βλωμός.
Όμως στην Ελλάδα του κυρίαρχου λαού και της λαοκρατίας , η ιατρική επιστήμη θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο ανάπτυξης. Τα παιδιά θα διδάσκονται στο σχολείο το Operacion Milagro ( Επιχείρηση Θαύμα ) σαν βασικό μάθημα. Οι όροι " ιατρικός τουρισμός " , " βιώσιμη ανάπτυξη " , " ανταγωνιστικότητα " , " επιχειρηματικότητα στην υγεία " θα είναι χρεοκοπημένοι και ταυτόχρονα ξεπερασμένοι . Θα διδάσκονται στα σχολεία σαν παραδείγματα προς αποφυγή.
Έτσι για την ιστορία...





( από το διαδίκτυο )

6 σχόλια:

  1. Όταν έππεσεν η Σοβιετική Ένωση, η οικονομική κρίση που έπληξεν την κούβαν, ήταν στο 9 στην κλίμακαν ρίχτερ αν στην Κύπρον τζιαι στην Ελλάδαν εν 3-4. Έναν πλοίον την ημέραν με Σοβιετικόν πετρόλαον έφταννεν εις την χώραν τζιαι ένας πυρινικός σταθμός ήταν προς το τέλος την ανοικοδόμησης του αφού έφαεν για 10 χρόνια όλους τους διαθέσιμους πόρους τσιμέντου. Οι Κουβάνοι εξήγαν ζάχαρην τζιαι άλλα είδη που επαράγαν στην ΕΣΣΔ στα πλαίσια των οικονομικών ανταλλαγών σε συνθήκες πλήρους οικονομικού αποκλισμού που την Δύση.

    Όταν εδιαλύθην η ΕΣΣΔ, πετρόλαον γιόκ, τζιαι ο πυρινικός σταθμός εσταμάτησεν τζιαι επήαν οι κόποι χαμένοι. Ο οικονομικός αποκλισμός εγίνην πιο αυστηρός.

    Φαντάστου βιομηχανίαν, αγροτικήν οικονομίαν, υγείαν που εν οι πιο ενεργοβόροι τομείς χωρίς ενέργεια. Ο πυρινικός σταθμός εγίνην οικονομική πυρινική πόμπα.

    Ο διευθυντής της εταιρίας πυρινικής ενέργειας άλλαξεν δουλειάν τζιαι εγίνην διευθυντής του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας.

    Οι Αγρονόμοι της χώρας εσυναχτήκαν στην Αβάναν να έβρουν πως θα παράγουν χωρίς ενέργεια. Όταν οι Κουβάνοι αγρονόμοι ανακαλύψαν την βιολογικήν καλλιέργειαν σε αστικόν περιβάλλον (τα φάρμακα τζιαι τους σπόρους πρέπει να κρατείς να τα εισάγεις που 3 πολυεθνικές), κάτι Άτενίστας τζιαι κάτι διανοούμενοι in οικολόγοι ετζιοιμούνταν ακόμα στον θαυμαστόν κόσμον της ανάπτυξης. Ο τετραπλός, (κατά τόπους οκταπλός) αυτοκινητόδρομος που την Αβάναν στο Σαντιάγο εχωρίστην με ττέλιν στα δύο, ο μισός εδόθην στους αγρότες για να κυκλοβορούν με τα βούθκια τζιαι τα ποδήλατα. Εσαχθήκαν 1 000 000 ποδήλατα τζιαι εδοθήκαν δωρεάν στον πλυθισμόν που δεν είχεν άλλον μέσον διακίνησης με πετρέλαιον ακριβόν. Στην Αβάναν είχεν έναν εργοστάσιον που έκαμνεν φορτηγά, εμετατράπηκεν σε εργοστάσιον παραγωγής του περίφημου κουβάνικου Camellio, έναν φορτηγον που τραβά μια ρεμόρκαν τζιαι που μπορεί να φορτώσει 300 άτομα. Τα Camellio γαζώννουν που τότε την Αβάναν με μηδαμινά κόμιστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πετρόλαον έπιασεν την τιμήν του. Αγοράζετουν που την διεθνήν αγοράν σε δολλάριον, επουλήτουν στο σκληρόν πέσο που αλλάσσετουν μόνον με δολλάριον, εκτός που τα νοσοκομεία. Ξενοδοχεία τζιαι άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις έπρεπεν να γοράζουν το πετρόλαον στην τιμήν του. Το ίδιον τζιαι τον ηλεκτρισμόν, εκτός που τες οικογένειες που εσυνεχίζαν να πιάννουν σχεδόν δωρεάν όπως πριν. Εξεκηνήσαν τα πιο σωστά προγράμματα εξοικονόμισης ενέργειας που είδα μέχρι σήμερα.

    Τα μωρά του σχολείου, εκαθιερώθην κάθε Σαββατον να κάμουν συλλογήν των ανακυκλώσιμον. Το κράτος γοράζει που τες οργανώσεις των μαθητών τα συλλεγόμενα ήδη τζιαι έτσι κερδίζουν κάποιον παξίσιην μαθαίνοντας τζιόλας να σέβουνται το περιβάλλον.

    Όταν εκάμαν μιαν οικονομικήν ανάλυσην της παραγωγής ζάχαρης, ανακαλύψαν ότι τα καζάνια τους ήταν τόσον ενεργοβόρα που κάθε κιλόν ζάχαρης που επαράγετουν εκούστιζεν τους σε πετρόλαον το διπλάσιον που όσον το επουλούσαν. Εκλείσαν τες ούλλες.

    Ούλλοι οι γιατροί επαρακολουθήσαν πρόγραμμαν ενός χρόνου για φυτοθεραπείαν. Άνοίξαν εργαστήρια φαρμακευτικά με φυτοθεραπείαν, αλλά όπως δεν είναι το χρήμαν που κινεί την δημόσιαν υγείαν, άμαν έχεις ελαφρόν πονοκέφαλον, ο γιατρός σου γράφει συνταγήν με βότανα που βλαστούν στον κήπο σου, ή που μπορείς να έβρεις που τους αστικούς κήπους που εγέμωσεν η Αβάνα τζιαι παράγουν ότι λογής βιολογικά θέλεις. Όπου είχεν όφκαιρον οικόπεδον, αφήσαν την ιδιοτικήν πρωτοβουλίαν να το φυτέψει (η ιδιωτική πρωτοβουλία πληρώνει 30% φόρον στο κράτος πάνω στον τζίρον, διότι χρησιμοποιεί τον δημόσιον πλούτον).

    Η παραγωγή κρέατος εσταμάτησεν. Κάθε κιλόν κρέας σιοιρινον (που εν το πιο φτηνόν) καταναλώννει 9 λίτρα πετρόλαον. Το πετρόλαον χρειάζονται το τα νοσοκομεία. Η παραγωγή γαλάτου εσταμάτησεν. Κανένας δεν έχεν για να πληρώνει το κόστος του. Όταν λέμεν λιτότητα, εννοούμεν λιτότητα.

    Μιαν λιτότηταν όμως που δεν ήταν εναντίον του κόσμου για να πλουτίσουν πέντε κερατάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα πρώτα τζιόλας χρόνια της periodo especial εφάνην τζιόλας το πρώτον κρούσμαν του υποσιτισμού. Έτσι εν οι οικονομικές κρίσες. Οι θανατερές τους επιπτώσεις φαίνουνται σε κοινωνικούς δείχτες. Όπως στην Ελλάδαν τωρά που ψηλώνει δραματικά η παιδική θνησιμότητα τζιαι όπου πολλοί γέροι πεθανίσουν τον σιειμώναν που την κρυάδαν λόγω πνευμονίας χωρίς πετρόλαον τζιαι το καλοτζιαίριν που υπερθέρμανσην λόγω αδυναμίας να άψουν άρκοντίσιον.

    Τζιαι ποιός θα το πει του Φιντέλ χωρίς να τον πιάσει η κρίση τζιαι να τον θεωρήσει πράκτοραν των αμερικάνων που διαδίδει ψέματα για δολιοφθοράν τζιαι για να δυσφημήσει τον σοσιαλισμόν; Ποιός να του το πει τζιαι να το πιστέψει; Η παιδική ευημερία εν ζήτημαν τιμής για τον Φιντέλ. Εβάλαν τον Ραούλ. Τζιείνον τουλάχιστον δεν θα τον εκάθισκεν φυλακήν αν εθύμωννεν πολλά.

    Δεν θα ήθελα να ήμουν ο Φιντέλ τζιείνην την ώραν, αλλά ο Φιντέλ που εν βουνόν μαθημένον που τα σιόνια, έβαλεν αμέσως τον σοσιαλιστικόν ορθολογισμόν σε δράσην. Εξίκκος σου για σοσιαλισμόν είπεν. Πρώτη πρωτοβουλία οι ευάλωτες ομάδες. Ύστερα ο στρατός. Τί να κάμω το ejercito revolucionario άμαν ο πληθυσμός που θα προστατέψει πεθανίσκει που την πίναν τζιαι που τες αρρώσκιες.

    Συνέδριον επηγόντως ούλλων των κορυφαίων διατροφολόγων, αγρονόμων τζιαι άλλων επαγγελματιών που εμόρφωσεν η επανάσταση.

    ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ;

    Αυτόν ήταν το ερώτημαν που τους έθεσεν το κράτος. Η επανάσταση δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε 3 μήνες εστηθήκαν 8 εργοστάσια παραγωγής τοφού. Γιαουρτιού τζιαι τυρκού σόγιας δηλαδή. Ποτζιείνον που γοράζουν οι bobo (διανονό οικολόγοι) στα βιολογικά καταστήματα το ΄ναν αλλό ΄ναν. Κάθε μωρόν στο σχολείον είχεν acces σε έναν ποτήριν γάλαν σόγιας τζιαι οι γονιοί του μιαν ορισμένην ποσότηταν ενός μείγματος κειμά τζιαι τοφού που το έκαμνεν κάπως πιο αναλώσιμον που τον κόσμον που ήταν μαθημένος του κρεάτου.

    Δεν υπήρξεν κανέναν θύμαν από malnutrition στην Κούβαν. Ούτε μωρόν, ούτε γέρος, ούτε μορφωμένος, ούτε αμόρφωτος, ούτε του χωρκού, ούτε της πόλης. Τα κοινωνικά παντοπωλεία ήταν το κράτος. Δεν είναι δουλειά των κυράτσων για να πάει η ψυσιή τους στον παράδεισον. Η σωστή μίνιμουν διατροφή του κάθε αθρώπου είναι ΕΥΘΥΝΗ του κράτους. Τζιαι όταν το κράτος έχει mission το καλόν του πλυθισμού τζιαι όχι την προστασίαν του κεφαλαίου, αντεπεξέρχεται σε 10 φορές χειρότερες καταστάσεις που ότι ζει ο κόσμος στην Κύπρον τζιαι την Ελλάδαν. Εμάς οι καραγικόζηες επεράσαν ακόμα τζιαι μέσα στους προλετάριους ότι το κράτος έχει πρώτα χρέος να ξηχρεώσει τους ντιβέλοοππερς τζιαι να κάμει να ξαναπλουτίσουν 2 παττησμένες τράπεζες για να ξαναμπορέσει να επιβιώσει ο λαός. Κόφκουν που το ψουμίν των εξαθλιωμένων χαμηλόμησθων για να δώσουν εκατομμύρια κίνητρα στους φίλους τους του ξενοδόχουν να εργοδοτήσουν ιμίσς, λες τζιαι αν δεν τους δώσουν μιαν φάουσαν επιχορηγήσεις θα πιάσουν τζιείνοι τον φλόκκον τζιαι την σαρκάν να ξησκατίζουν τους τουρίστες. Θα ξησπιτώσουν τον κόσμον για να μπορέσουν οι τράπεζες να κάμουν κερδοφορίαν παρόλον που το κράτος επλήρωσεν ήδη μια φοράν το εθνικόν εισόδημαν για να πλύννει τα ξημαρισμένα τους.

    Πρώτα οι ευάλωτες ομάδες, ύστερα ο στρατός. Στην πραξην, όι στα λόγια τζιαι στην τηλεόρασην. Στην πράξην διότι η ουσία της ύπαρξης του σοσιαλισμού είναι για να περνά όσον καλλύττερα γίνεται ο κόσμος με τους διαθέσιμους πόρους, όι να πλουτίζει ο κάθε κεφαλαιοκράτης.

    Σήμερα η Κούβα είναι το πιο αειφόρον κράτος του πλανήτη διότι η οικονομία έχει σαν αποστολήν να διαχειριστεί όσον το καλλύττερον περιορισμένους πόρους για το καλόν των πολλών. Τζιείνη η κρίση έφκαλεν κάτι το νέον. Έναν πραγματικά αειφόρον κράτος. Που δεν πετάσσει τους πόρους αλοάρκαστα. Τα αποτελέσματα που λαλείς έχουν 1000 φορές παραπάνω αξίαν αν κρίνεις ότι δεν ξηντιλίζουν τους πόρους της οικουμένης για να τα πετύχουν, δεν καταστρέφουν βιοσυστήματα, αν οι εκπομές του κάθε αμερικάνου, τους κάθε Γάλλου, του κάθε Γερμανού η Εγγλέζου ήταν στα επίπεδα των εκπομπών CO2 του Κουβάνου, η υφήλιος δεν θα εκινδύνευκεν να αφανιστεί.

    Το ποδήλατον τζιαι τα βούθκια θα μείνουν τζιαι μετά που την periodo especial είπεν ο γέρος πριν να αποσυρτεί που την πολιτικήν. Για να θωρείς μπροστά που την εποχήν σου, πρέπει να το χεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ηξέρω πόσα ποτούτα είναι ακριβής πληροφορίες τζιαι πόσα είναι κουβέντες de la calle, αλλά αυτά τζιαι άλλα ελαλούσαμεν με διάφορους Κουβάνους στην δεκαετίαν του 90 που εζούσαν τες δυσκολίες της περιόδου της δύσκολης.

    Μιαν ημέραν εμίλουν με τον διευθυντήν του ξενοδοχείου Κάπρι. Ήταν γιος ενός που τους επαναστάτες που εμπήκαν εις την Αβάναν το 59. Εμοιράζετουν έναν λάτα με θκιυό άλλους διευθυντές. Τούτος σαν μηχανολόγος εδούλευκεν μεταξύ άλλων για την εξοικονόμισην ενέργειας.

    Εμπαίνναμεν που την πόρταν τζιαι εβούρησεν ένας γλοιώδης άθρωπος να του κάμει ττεναμάες, companero director. Θωρείς τον τούτον τον καραγκιόζην; λαλεί μου. Που τα παξίσια που πιάννει που κουβαλεί τες βαλίτσες τους τουρίστες σε δολλάρια πιάνει 5 φορές παραπάνω μισθόν που μέναν. Τζιαι έσιει τζιαι αυτοκίνητον δυτικόν που εγόρασεν σε δολλάρια. Αποφάσισεν το συνδικάτον να διά τα μισά για να τα μοιράζεται ούλλον το προσωπικόν. Αλλά κλέφτει τον κόσμον ούλλον για να ποφεύκει να μοιράζεται.

    Τι να κάμω όμως τα λεφτά άμαν θωρώ γυρόν μου τον κόσμον να δυστυχά; Τί χαρά να θωρώ τα μωρά μου μα έχουν ποούλλα τζιαι να μορφώννουνται άμαν εν να θωρώ τα μωρά του γειτόνου μου να δυστυχούν. Έτσι ζωή τζιαι έτσι καλοπέραση να μου λείπει, είπεν μου ο Κάρλος.

    Άλλος κόσμος, άλλες αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ωραίο - ξεχωριστό ποστ - τούτα που μας ειπες. Γι αυτο λοιπόν ο Καστρο σημερα καθε τρεις λεξεις που λεει η μια ειναι "οικολογια", υπαρχει προϊστορία και φαινεται οπως εγραψες και εσυ, πως ηταν και σε αυτο πρωτοπορος γιατι ενταξεν την οικολογια στην οικονομια όταν εμεις ακομα εκαμναμεν μεσανυχτα και την ενταξεν όχι στα πλαισια της "ανταγωνιστικοτητας" όπως μας λεει σημερα ο Περδίκης και η Ιωαννα και τα προγραμματα των εταιριων της ΕΕ αλλα για να επιβιωσει ο λαος.

      Ως συνηθως τα μωρά σε πρωτη προτεραιότητα, και ο σοσιαλισμος ως ζωντανο όραμα μεσα απο τες υφισταμενες δυσκολιες. Για το θεμα της ενεργειας φανταζομαι οτι σημερα βρισκονται σε συνεργασια με τις υπολοιπες χωρες της Λατινικης Αμερικής αλλά εμμεσα και με την Ρωσία πάλε σε "ειδικες τιμες" - όπως εχει ακομα η Ρωσια για μια σειρα απο χωρες.

      Ο Φιντελ πρεπει να θεωρειται ενας απο τους σημαντικοτερους ανθρωπους του αιώνα μας και το ονομα του στην πραγματικοτητα πρεπει να μπαινει διπλα απο αυτο του Λενιν. Τζαι τζιαμε νομιζω θα μπει μετα θανατον.

      Αλλος κοσμος, αλλες αξιες. Μακαρι η Κουβα να ζήσει και να μεν καταστραφουν ουλλα μεσα απο την σημερινή παγκοσμια κριση. Ακομα τζαι συμβολικα η αξια της αντιστασης ενος "μιτσή" ισουται με την δυναμη της αυτοκρατοριας των αμερικάνων. Νομιζω ομως πως για τους Αμερικανους ειναι πλεον αργα, το ευχομαι, μήπως γυρίσει ο τροχος και για αλλους λαους του κοσμου.

      Διαγραφή