Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.9.12

1o μνημόνιο μέρος 2






Το INBusinessNews αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία από την 20σέλιδη έκθεση προτάσεων της τρόικας για την κυπριακή οικονομία, διαδικασία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι έως την υπογραφή του τελικού μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και των δανειστών της.
Βιώσιμη πορεία για τα δημόσια οικονομικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο βασικός στόχος της τρόικας, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο Μνημονίου που έχει δώσει στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου. Οι στόχοι όπως περιγράφονται από την τρόικα είναι τρεις:

1. η συνέχιση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος το συντομότερο δυνατό, 

2. η μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2012, στο 2,5% το 2013 μέσω ποιοτικών και μόνιμων μέτρα – ιδιαιτέρως μέτρων τα οποία θα μειώσουν το ρυθμό αύξησης των δαπανών για κοινωνικές παροχές και το κρατικό μισθολόγιο αλλά τα οποία θα προστατεύσουν τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και 

3. η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ώστε μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί ισορροπημένος προϋπολογισμός.

Η τρόικα περιλαμβάνει στις προτάσεις της απαιτήσεις που αφορούν:

• μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κατά τρόπο ώστε το σχέδιο συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων να συνάδει με αυτό του ιδιωτικού τομέα και να αποθαρρύνει την πρόωρη αφυπηρέτηση αλλά και να μειώνει τις συντάξεις που ξεπερνούν το μέσο μισθό.
• αναδιάρθρωση του τομέα Υγείας ώστε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες μέσω καλύτερου ελέγχου αλλά και αυξημένων εισφορών εκ μέρους των δικαιούχων
• υιοθέτηση αυστηρού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου
• ψήφιση νομοθεσίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
• δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαχείρισης του δημόσιου χρέους
• ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και μερική ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η Cyta.
Η τρόικα κάνει επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος είσπραξης φόρων, στη διοίκηση του δημόσιου τομέα και στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικών παροχών.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η τρόικα ζητά προώθηση της κατάργησης της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, ορθολογιστική διαχείριση του θεσμού του ελάχιστου μισθού και άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, οι μηχανολόγοι, οι αρχιτέκτονες, οι κτηματομεσίτες κλπ.
Και οι τράπεζες στο μικροσκόπιο 

Πέραν των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνονται, η τσιμπίδα της τρόικας πιάνει και τις τράπεζες. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η τρόικα προωθεί την κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του, η οποία θα έχει την ευθύνη και των συνεργατικών ιδρυμάτων (που σήμερα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Υπουργείου Εμπορίου).
Η τρόικα αναμένει τα αναλυτικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ενδελεχή έρευνα που θα κάνει ο διεθνής οίκος από το εξωτερικό που θα μελετήσει σε βάθος τα χαρτοφυλάκια Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, ιδίως στην Ελλάδα. Σημαντικό σημείο στο οποίο στέκεται η τρόικα είναι η διενέργεια έρευνας στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και της Ελληνικής Τράπεζας.

πηγή: InBusinessNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου