Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.2.11

«Παγκόσμια κρίση, Κινήματα και Εξεγέρσεις»,Immanuel Wallerstein,2-6 Μαρτίου, Λευκωσία

via The Trim

Ο Immanuel Wallerstein στην Κύπρο

Από τις 2 μέχρι τις 6 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος Immanuel Wallerstein (Ιμμάνουελ Βάλλερσταϊν). Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, 7.30 αίθουσα UNESCO, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα του απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος για πρωτοποριακή συνεισφορά στις κοινωνικές επιστήμες από τα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και θα δώσει με την ευκαιρία διάλεξη με θέμα «Παγκόσμια κρίση, Κινήματα και Εξεγέρσεις». Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα συμμετέχει σε δικοινοτική εκδήλωση με θέμα τα κινήματα και οι εξεγέρσεις στην περιοχή μας.

Ο Immanuel Wallerstein συντονίζει την ερευνητική ομάδα που μελετά τις πολώσεις του παγκοσμίου συστήματος τα τελευταία 500 χρόνια και θα συναντηθεί στην Κύπρο. Θα επιμεληθεί και τον σχετικό τόμο και θα γράψει την εισαγωγή στο βιβλίο που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οι εξής:
• Patricio Korzeniewicz και Timothy Moran (ανισότητα, πλούτος και εισόδημα στο παγκόσμιο σύστημα)
• Eric van Haute (ύπαιθρος και αγροτικές μεταβολές)
• Peter Taylor και Dennis Smith (αστικοποίηση και αστυφιλία)
• Oleksandr Fisun (Πολιτότητα και παγκόσμιο σύυτημα)
• Atilio Boron (κράτος πολώσεις και ομοιογενοποίηση)
• Jorge Fonseca (μετασχηματισμοί των επιχειρήσεων)
• Anna Esther Cecena (οικολογία, δικαιώματα αυτοχθόνων πληθυσμών, κινήματα)
• Linda Christiansen (πατριαρχεία και καπιταλισμός)
• Ravi Sundaram (πολιτιστικές μεταβολές, πνευματική ιδιοκτησία και ΜΜΕ)
• Ari Sitas, Sumangala Damodaran Wiebke Keim and Nicos Trimikliniotis (κύκλοι της παρέκκλισης /αμφισβήτησης και πόλωσης - cycles of deviance)

Σύντομο βιογραφικό

Ο Immanuel Wallerstein γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, απ' όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1959). Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε έως το 1971, ενώ από το 1976 έως το 1999 διετέλεσε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton και, παράλληλα, διευθυντής του "Fernand Braudel", του διάσημου ερευνητικού κέντρου "για τη Μελέτη των Οικονομιών, των Ιστορικών Συστημάτων και των Πολιτισμών". Από το 2000 είναι επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Βάλλερσταϊν εστιάζει την έρευνά του στα αφρικανικά κράτη, πριν και μετά την εποχή της αποικιοκρατίας. Σύντομα, κρίνει ανεπαρκή την εξέταση ενός ή λίγων κρατών σε μία δεδομένη χρονική στιγμή και, έτσι, στρέφει τη μεθοδολογική του προσέγγιση στη μακρά διάρκεια και στην ευρύτητα του συνόλου.

Το 1974 εκδίδει τον πρώτο τόμο του -προς το παρόν τρίτομου και υπό ολοκλήρωση- έργου του "The modern world system", το οποίο και θα τον καταστήσει κύριο ανανεωτή της νεομαρξιστικής σκέψης. Στην ίδια δεκαετία, και αφού έχει προηγουμένως συμμετάσχει ενεργά στο μεταρρυθμιστικό κίνημα της αμερικανικής πανεπιστημιακής κοινότητας του 1968, θα στρέψει, επιπλέον, το ενδιαφέρον του στη μελέτη των "αντισυστημικών" κινημάτων, όρος του οποίου η πατρότητα του ανήκει.


Βιβλία του Wallerstein μεταφρασμένα στα Ελληνικά

(2010) Ευρωπαϊκός οικουμενισμός, Θύραθεν

(2010) Η απραγματοποίητη δημοκρατία, Futura, [εισήγηση]

(2009) Για να καταλάβουμε τον κόσμο μας, Θύραθεν

(2007) Ουτοπιστική ή αλλιώς ιστορικές επιλογές για τον 21ο αιώνα, Κέδρος

(2005) Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος, Εξάντας

(2004) Μετά τον φιλελευθερισμό, Ηλέκτρα

(1999) Κοινωνιολογική θεωρία της ανάπτυξης, Νήσος

(1991) Φυλή, έθνος, τάξη: οι διφορούμενες ταυτότητες, Ο Πολίτης(με Étienne Balibar)

(1987) Ιστορικός καπιταλισμός, Θεμέλιο

Eξαιρετικές μεταφράσεις του έργου του θα βρείτε στο μπλογκ radical desire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου