Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.9.10

Soledad Orquesta

Εσείς ξέρατε πως υπάρχει στην Κύπρο ορχήστρα ισάξια της Soledad Orquesta; Μάλλον όχι. Που να το ξέρατε; Ναι υπάρχει, την έφτιαξαν κάποια παιδιά της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου, ξένοι οι περισσότεροι, μόνιμοι κάτοικοι πια της αγίας νήσου. Το ένα από τα τραγούδια πιο κάτω, που είναι το πιο γνωστό, το Libertango, το άκουσα ψες από αυτούς live. Άψογοι! Είτε ένας ακροατής είτε χίλιοι, είτε στα σαλόνια είτε στα αλώνια το ίδιο τους έκανε.


Έμαθα πως δυστυχώς δεν εμφανίζονται συχνά, μόνο καμιά φορά το χρόνο, κάποτε και κάθε δύο χρόνια. Ό λόγος; Το οικονομικό. Το οικονομικό σημαίνει περίπου 2.000 ευρώ, τόσο ήταν το συνολικό κόστος της παράστασης! Ψίχουλα. Δεν θα πω πόσα ζήτησαν για να παίξουν, ντρέπομαι. Ούτε θα ξαναθυμηθώ τις 700 χιλιάδες του Χατζηγιάννη, ούτε θα κάνω τη διαίρεση να βρω, σε πόσες παραστάσεις, πόσα σχολεία, πόσα χωριά θα μπορούσαν να παίξουν αυτοί οι άνθρωποι.

Τι άλλο; Η παράσταση δόθηκε…στα βουνά, σε ένα χωριό, στο οποίο οι μισοί κάτοικοι είναι ξένοι, εκείνοι απαίτησαν από την κοινότητα να προσκληθεί το συγκεκριμένο σχήμα. Ήταν και οι περισσότεροι στο ακροατήριο. Το 30% των Κυπραίων, δεν έλεγε να βγάλει εύκολα τον σκασμό…και από κάπου μου μύρισε και αρνάκι κλέφτικο! Όμως η μουσική θα μπορούσε να είχε γραφτεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Τελικά αυτός ο τόπος όλα τα έχει, εμάς να μην είχε. Μα είναι δυνατόν να ακούς το libertango και να θέλεις να μιλήσεις;;; Τι να πεις; Αγία νήσος με αγία μουσική ακατάλληλη για αγίους κύπριους!

Κανένα μπαράκι ρε παιδί μου στη Λευκωσία, δεν υπάρχει να κανονίσουμε να παίζουν;
Διαλέξτε : αύριο δουλειά ή Piazzolla;
Το πρώτο κομμάτι ονομάζεται «Το τραγούδι της μακρινής πατρίδας»





7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία κομμάτια. Και γι αυτό έκοψα τις συναυλίες, πρώτο για τις τιμές και δεύτερο δε θέλω να εξαρτάται το βράδυ μου από το αν ο δίπλα θέλει να φάει τσιπς την ώρα που θέλω να ακόυσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πεθαίνω για live! Ειδικά για τέτοια μουσική δεν το συζητώ!Οκ ήταν πολύ ενοχλητικοί κάποιοι. Αλλά προσπάθησα να εστιάσω σ΄αυτό που άκουγα και στο performance των μουσικών βέβαια γιατί εκεί είναι όλα τα λεφτά.
    Ήταν εξαίρετοι και σεμνότατοι,διπλά σπάνια περίπτωση για την Κύπρο!

    για trolling που πάμε;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Disdaimona, ευχαριστώ. Δεν είχα ιδέα για την ορχήστρα. Τι να πει κανείς για τις 700 χιλιάδες του Χατζηγιάννη;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :-) Θα ενημερώσω αν προκύψει άλλη εμφάνιση των παιδιών και για ότιδήποτε άλλο σχετικό ή παρόμοιο για να τους ακούσεις.

    Για τον χατζηγίαννη τίποτα, θα το καταπιούμε...αλλά αν μάθω λεπτομέρειες για αναλυτικά έξοδα θα το πω. π.χ κόστος ηχοληψίας- φωτισμού 150 χιλιάδες! Κατι τέτοιο υπολογίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μα δεν κατάλαβα, το όνομα του κυπριακού συγκροτήματος, ποιο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτσε να πάρω τηλέφωνο,μήπως το γράψω λάθος και θα σου πω.Ζαλίστηκα Σύλβια από τη μουσική.Πόσα να θυμάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σχήμα ονομάζεται "Κουαρτέτο του Δούναβη". Έδωσαν αυτή την ονομασία γιατί τους ενδιαφέρει η μουσική των παρα-δουνάβιων πόλεων κυρίως η τσιγγάνικη. Τα μέλη του σχήματος είναι από : Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία και Κύπρο. Η τελευταία τους εμφάνιση ήταν το 2008.Θα έχω και ενα cd της παράστασης. Αν η ηχογράφιση είναι αξιοπρεπής θα ανεβάσω κάτι εδώ να το ακούσετε.

    ciao!

    ΑπάντησηΔιαγραφή