Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.8.10

Οικόπεδα μυστήρια, Μ.Πιτσιλλίδη

Στα θεία και ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, που οφείλουμε σαν καλοί ορθόδοξοι Χριστιανοί να γνωρίζουμε, προστέθηκαν από το 1960 εγκόσμια οικοπεδικά μυστήρια, που οι ευλαβείς Κύπριοι Χριστιανοί, δεν πρέπει να γνωρίζουν, παρεκτός ευάριθμοι μυημένοι. Τα οικοπεδικά αυτά μυστήρια προστέθηκαν στις δραστηριότητες της Κυπριακής Εκκλησίας, όταν ο αείμνηστος προκαθήμενός της ανέλαβε και την κοσμική εξουσία του θεοκρατικού μας κράτους και συντέλεσαν αποφασιστικά στην διαμόρφωση των νηπιακών πολιτικών μας ηθών και κατ΄επέκταση στην εξέλιξη των πολιτειακών μας πραγμάτων.


Σε κάθε επιλεγόμενο προσφερόταν, ανάλογα με την κοινωνική του επιρροή, αριθμός οικοπέδων, με αντάλλαγμα να υποταχθεί εις τον δωρητήν, να φροντίζει για τη διαιώνιση της εξουσίας του και για την υμνολογία του. Αμέσως μετά την συγκατάθεση και διαβεβαίωση του, εχρίζετο ιεροκρυφίως οικοπεδικός Μύστης και έσπευδε στο κτηματολόγιο με την αρχιεπισκοπική βούλα για τα περαιτέρω. Έμπαιναν ακτήμονες και έβγαιναν οικοπεδούχοι! Και δεν είναι λίγοι που έγιναν Μύστες των Οικοπέδων.

Σαν Χριστιανοί οφείλουμε να ξέρουμε ότι ο Χριστός εχόρτασε πέντε χιλιάδες νηστικούς με πέντε άρτους. Δεν επιτρέπεται όμως να ξέρουμε πόσους εχόρτασε ο αείμνηστος, με πόσα οικόπεδα. Άλλωστε κανένας οικοπεδικός μύστης δεν μπορεί να πει «εχόρτασα», γιατί τα οικόπεδα δεν είναι όπως ο άρτος που ποστομώνει και βαρυστομαχιάζει.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ευτυχώς ο Γλαύκος Κληρίδης αρνήθηκε να υποταχθεί, παρά την δελεαστική προσφορά των δέκα οικοπέδων και προτίμησε να μείνει αδέκαστος πολιτικός κριτής παρά φτηνός οικοπεδούχος του αείμνηστου διανομέα της κυπριακής γης.
«Δέκα οικόπεδα μου πρόσφερε ο Μακάριος, αλλά απέρριψα την προσφορά του για να μην του γίνω υποταχτικός», αποκάλυψε ο Κληρίδης στον αμύητο περί τα οικοπεδικά μυστήρια κυπριακό λαό. Έδωσε μια πληροφορία που αλλού θα συγκλόνιζε την Κοινή Γνώμη που θα ζητούσε επίμονα διευκρίνιση. Σε ποιόν ανήκαν τα δέκα οικόπεδα, που ο αρχηγός της Εκκλησίας και του Κράτους πρόσφερε στον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, με την άνεση που πρόσφερε αντίδωρο ή κόλλυβα; Κι αν ο Κληρίδης αρνήθηκε, ποιοι και πόσοι άλλοι δέχτηκαν παρόμοια προσφορά; Με πόση ευκολία διαμοιραζόταν και διασπαθίζετο η γη των πατέρων μας με μόνο σκοπό τη Μονοκρατορία και υμνολόγηση ενός θνητού προσώπου; Εδώ σαν να μη συνέβη τίποτε. Ούτε ανησυχήσαμε, ούτε αναρωτηθήκαμε, ούτε καν ενδιαφερθήκαμε, αν η κοινή μας περιουσία εσιμωνίσθη. Ακούσαμε τον Κληρίδη με την ίδια απάθεια που θα τον ακούγαμε αν μας έλεγε : «ο Μακάριος μου πρόσφερε δέκα παστίτσια στη γιορτή του». Για μας τι παστίτσια, τι οικόπεδα! Δεν βαριέσαι! Καλά είμαστε όπως είμαστε, μόνο η Κρύσταλ και ο Μπλέϊκ να μη χάσουν τις πετρελαιοπηγές τους, τι μας νοιάζει εμάς για οικοπεδικά μυστήρια, ή για το ήθος των ηγετών μας.

04/12/1987


*Χρέος του συγγραφέα είναι να λειτουργεί σαν κοινωνικός αναμορφωτής

*Γράφε για να ωφελείς την Κοινωνία και όχι για να κολακεύεις τον Κυρίαρχο και να πετύχεις την εύνοια του

*Γράφε για τους επερχόμενους

Μιχάλης Πιτσιλλίδης (1920-2008)
Η επαναστατημένη μου νόηση, Λεμεσός, 2003

4 σχόλια:

  1. Φοβερό! Που είναι οι διερευνητικοί δημοσιογράφοι; Μήπως πήραν και αυτοί οικόπεδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκανα κι εγώ ακριβώς την ίδια σκέψη μαζί σας! Πόσα περιθώρια άραγε να υπάρχουν, για να γίνει κάποια έρευνα επί του θέματος; Κάπου πρέπει να υπάρχει ένας φάκελος "Μακαρίου", όπως υπάρχει και "Φάκελος της Κύπρου". Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία στην αρχιεπισκοπή. Να ακόμα ένας λόγος που κάποιοι δεν "σπρώχνουν" την φορολόγησης της εκκλησίας! Θα ανοίξουν πολλά έγγραφα και κεφάλαια,πρόσφατων περιουσιακών δοσοληψιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή μας αντιγράφετε ή σας αντιγράφουμε ή η ελληνορθόδοξη εκκλησία έχει πατέντα για το real estate ως εργαλείου διαπλοκής. Πάντως, έτσι όπως τα περιγράφεις, η εκεί Αγιότης Α.Ε. δείχνει απλόχερη, μοιράζει γη στους υποτακτικούς. Θα μου πεις με ξένα κόλυβα κηδεία. Οι δικοί μας δεν δίνουν του διαόλου τους νερό. Όλα για τους εαυτούληδές τους και κάτι ξεροκόμματα μόνο για τους παρατρεχάμενους.

    Ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης κάνει για την ελεμένταρη περίπτωσή μου ή δεν θα καταλάβω λέξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...όχι δεν είναι απλόχερη,δεν έδωσε στους φτωχούς,με βάση τα όσα λέει ο Πιτσιλλίδης,έδωσε σε όσους είχαν κοινωνικό στάτους και μπορούσαν να επηρεάσουν ψηφοφόρους και δικούς τους υποτακτικούς...έχουμε μαζέψει πολλή "χριστιανική επιχείρηση" εδώ γύρω,εμείς,εσείς,ο πάπας παραδίπλα.Είπαμε,η μεσόγειος έθαψε τους αλλοτινούς θησαυρούς της και την περιηγητική της ευστροφία εις το όνομα της ισχύος του χρήματος...αντί της συνθέσεως που αρχικά αυτή η θρησκεία επικαλέστηκε, καταλήξαμε στην αποσύνθεση.Είναι μια αποσύνθεση με γερά δόντια,πανούργα,πρώτη στην εξαγορά συνειδήσεων,ας φωνάζουν για την "μονομανία" της αριστεράς...

    Νομίζω πως θα καταλάβεις την κάθε λέξη ή τουλάχιστον θα καταλάβεις τις περισσότερες.Έχει γράψει και αρκετά θεατρικά. Το πρώτο έργο σε κυπριακή διάλεκτο που ανέβασε ο ΘΟΚ ήταν,νομίζω,του Πιτσιλλίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή