Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

3.8.14

Ο "αγώνας" για την μείωση των επιτοκίων.


Αφού έχουν διαλύσει κυριολεκτικά την οικονομία.
Αφού έγινε το κούρεμα και σε μια νύχτα η λέξη Κυπριακό Κράτος έγινε απροσδιορίστου περιεχομένου.
Αφού κατήργησαν το οκτάωρο που έγινε 12ωρο και 15ωρο χωρίς υπερωρίες.
Αφού ψήφισαν τις ιδιωτικοποίησεις των ημι-κρατικών.
Αφού έκοψαν συντάξεις και μισθούς.
Αφού καταργούν τον κατώτατο μισθό με το ΕΕΕ
Αφού ξεπούλησαν τις τράπεζες στα ξένα λαμόγια.
Αφού διέλυσαν τον Συνεργατισμό.
Αφού διαλύουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αφού σου λεν με όλους τους δυνατούς τρόπους : αυτά για τα οποία κοκορευόσουν ως Αριστερά πως τα κέρδισες θα σου τα πάρω ΟΛΑ και θα πάρω και περισσοτερα από όσα στην πραγματικότητα ΕΓΩ σου έδωσα ζητώντας και το αίμα των εργατών γι αυτά

Εμείς τί κάνουμε ως αντίσταση;

Διοργανώνουμε διαδικτυακή ψηφοφορία διαμαρτυρίας για μείωση των επιτοκίων προκειμένου να προστατευσουμε ταχα τις κατοικίες του κόσμου.

Πάει κάπως έτσι το πράμα:
Η Τρόικα μπήκε βγήκε, ξαναμπήκε ξαναβγήκε, ήρθαν οι ελεγκτές, ήρθαν οι οίκοι αξιολόγησης, ήρθαν οι εμπειρογνώμονες και οι τεχνοκράτες και αποφάνθηκαν ένα ύψος δανείου. Τόσα δις. Αριθμός που δεν είναι σταθερός, κάθε τρίμηνο με κάθε αξιολόγηση της Τρόικα το χρέος αυτό αυξάνεται.

Πάντως υπάρχει ένας Χ αριθμός/νούμερο χρέους.

Αυτό το χρέος πρέπει να πληρωθεί, ντα; Κανένας δεν λέει για μη αποπληρωμή του χρέους.

Τί ζητά τώρα η Αριστερά μαζί με κάποιους άλλους της κεντροαριστεράς;

Χωρίς να μελετηθεί ή να αμφισβητηθεί το ύψος του χρέους να ζητήσουμε μείωση των επιτοκίων ώστε οι "πελάτες" να ξαναγίνουν αξιόχρεοι και να μην τους πάρει η τράπεζα τα σπίτια.

Να το δούμε καλύτερα και από πιο κοντά.

Το χρέος αυξάνεται - άρα το ποσό της αποπληρωμής θα αυξάνεται εφόσον δεν θα επαναδιαπραγματεύεται ούτε το ύψος του δανείου, ούτε ο χρόνος αποπληρωμής.

Η ανεργία θα αυξάνεται, εφόσον και στα πιο ευφάνταστα σχέδια της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, η έξοδος από την κρίση θα έρθει με "μέτρα ανάπτυξης". Το ότι  χώρες με υψηλό δείχτη ανάπτυξης είναι και οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχειας, αυτό δεν το συζητάμε, ούτε μας λέει κανένας πως η "ανάπτυξη" αυξάνει την ανεργία δεν την μειώνει , και έτσι  εξακολουθούν να περιπαίζουν τον κόσμο ορισμένοι με τα "μέτρα ανάπτυξης".

Πάμε στο θέμα μας:

Σήμερα το χρέος είναι Χ και η ανεργία είναι Ψ.
Αύριο το χρέος θα είναι Χ+ και η ανεργία θα είναι Ψ+
Σήμερα εσύ μπορείς να πληρώνεις Χ ποσό ( λιγότερα από οσα ζητά η τράπεζα ) .
Αύριο θα μπορείς να πληρώνεις Χ- και άρα πάλι λιγότερα από όσα θα ζητά η τράπεζα.
Στο μεταξύ το χρέος θα υπάρχει και θα πρεπει να αποπληρώνεται, αν όχι με τα ψηλά επιτόκια με τα χαμηλά, από κάπου αλλού. Δεν θα σου πάρουν το σπίτι, θα σου πάρουν την κόρη και τον γιό να τον βγάλουν στην πιάτσα για το "υπόλοιπο"....εν πρεπει να καλυφτεί το υπόλοιπο; Από πού θα καλυφθεί;

Τί θα κάνει τότε η Αριστερά; Θα διενεργήσει νέα ψηφοφορία από τον καναπέ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων; ( εγίναμεν ανέκδοτα ήδη...). Ή θα αρχίσουμε να ξεπουλούμε τις πόλεις ως πακέτα, οπως κάνουν στην Ελλάδα με τα νησιά;

Η μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να προστατεύσει κανένα σε βάθος χρόνου. Απλά θα διευκολύνει την δουλειά των τραπεζών,  ως προς τα εξής:

1. Οι εκποιήσεις θα γίνουν σταδιακά ώστε να αποτραπεί μαζική αντίδραση από τον κόσμο
2. Η μείωση των επιτοκίων θα εξασφαλίσει ρευστότητα στις τράπεζες που θα ξεφορτωθούν το ρίσκο, τί θα κάμουν το σπίτι του Κωστή στην Παλλουρκώτισσα και το σπίτι του Γιαννή στη Συλίκου.
3. Αποδέχεσαι το ύψος του δανείου ασυζητητί και μεταφέρεις την αποπληρωμή του δανείου στις επόμενες γενιές στην ουσία, δηλαδή αφήνεις τις επόμενες γενιές με μεγαλύτερο χρέος από το δικό σου, που δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν οπόταν έκαμες μιαν τρύπα στο νερό.
4. Συγκαλύπτεις την ουσιαστική κλεψιά της τράπεζας που δεν αφορά μόνο το επιτόκιο αλλά αφορά την όλη διαδικασία εκποίησης μετά την οποία η τράπεζα θα εχε ήδη παρει τα λεφτά της, το ακίνητο και επιπλέον το χρέος που θα εξακολουθείς να της χρωστάς.

Εν αντροπή, αυτά όλα που συμβαίνουν να συμβαίνουν, τζαι η αριστερά να παιζει με το ίντερνετ τζαι τες ψηφοφορίες.

Τίποτε άλλο δεν έχω να πω.

Να μεν με ρωτήσει κανένας για "άλλες προτάσεις"! Εννε δική μου δουλειά. Εν δική σας!
Εν σας χρωστούμεν προτάσεις! Χρωστάτε μας!

2 σχόλια:

  1. Αυτή η παντελής έλλειψη πειστικής και συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης απο πλευράς της αριστεράς, κοστίζει πολύ, πάρα πολύ. Μεταξύ άλλων, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους. Αν βγεί, να φωνάξει για τι, να απαιτήσει τι; Οι σπασμωδικές αντιδράσεις και οι ανέξοδες φωνασκίες, απλά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των κυβερνώντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν υπάρχει συγκροτημενη εναλλαχτική προταση από την Αριστερά εδώ και πολύ καιρό γι αυτό υπάρχουν μικρες μικρες συγκροτημενες προτάσεις υπερ του Κεφαλαιου στην τελική.

      Αυτό ειναι το αποτέλεσμα, εδώ και καιρό.
      Απλά καθόμαστε και παρακολουθούμε απαθείς τί συμβαίνει, βγαζοντας ανακοινωσεις/εκτιμησεις πως τα πραματα δεν παν καλα.

      Ευχαριστούμε για την ενημέρωση την αριστερα. Καμιά συγκροτημένη αντιμετωπιση και επιπλεον και διαφορα ψεματα για το τί σημαινει το καθετί που προτείνουν.

      Κατα τα λοιπά καμνουν τζαι μαθηματα Μαρξισμου-Λενινισμού. Σε ποιούς τα καμνουν; Αν τα κάμνουν γιατι δεν τα καμνουν τζαι στους ίδιους.

      Ο πιο αχαπαρος φιλελευθερος να εισαι αν πήγαινες στο 1/100 των σεμιναρίων και διεθνων συναντησεων που πασιν οι ηγεσιες του κομματος, τρία πραματα θα τα ηξερες.

      ...χρειαζομαστε "μετρα αναπτυξης" και "μείωση επιτοκίων" - πιο μαρξιστικο-λενινιστικά παιρνεις τζαι το Νομπελ Οικονομικών μαζί με τον Πισσαριδη...

      Διαγραφή