Λευκωσία: Το δεύτερο ημίχρονο σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ θα δείξει τον δρόμο που οι Κύπριοι σοσιαλιστές θα επιλέξουν. Μετά τη μακρά αυτοκριτική συζήτηση που έγινε την περασμένη Κυριακή, στην ΕΔΕΚ πιστεύουν ότι έχουν διαμορφωθεί ήδη τάσεις για τα επόμενα βήματα και τον επαναπροσδιορισμό της κομματικής πυξίδας, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης. Χωρίς να αποκλείεται η λήψη αποφάσεων σε ανώτερο επίπεδο από την Κεντρική, ένα συνέδριο πολιτικοϊδεολογικό ή και καταστατικό.

Η ισχυρότερη τάση δείχνει τον δρόμο για αριστερή στροφή της ΕΔΕΚ. Ένα πεδίο που θεωρείται βατό και ακάλυπτο σε αυτή τη φάση αφού μόνο αυτοπροσδιοριζόμενο αριστερό κόμμα στο κυπριακό σκηνικό είναι το ΑΚΕΛ με τους δυσαρεστημένους ή αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους του να μην έχουν άλλη επιλογή, εξού και, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιλέγουν το σπίτι τους και την αποχή.

Αριστερή στροφή σημαίνει επαναπρογραμματισμό της συνολικής δράσης του κόμματος σε βάση ιδεολογική, κάτι που περικλείει: διαμόρφωση πολιτικών, πολιτική δράση, οικονομία, Κυπριακό, κοινωνική πολιτική και πώς όλα επικοινωνιακά φτάνουν στον πολίτη. Διάθεση «να σπάσουν αβγά» ανιχνεύουν στελέχη που παράλληλα όμως επισημαίνουν ότι μένει να διαφανεί κατ' αρχάς την Πέμπτη αν θα γίνει και ομελέτα.

Όπως επεσήμαναν στον «Φ» σημαίνοντα στελέχη, η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές και τα εκλογικά αποτελέσματα που απογοήτευσαν τους Κύπριους σοσιαλιστές οδήγησαν αναπόφευκτα στην αναγκαιότητα για επανακαθορισμό πορείας, πολιτικής, στοχεύσεων.

Επί της ουσίας, πολιτικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά. Η επόμενη μέρα, τόνιζαν τα ίδια στελέχη, δεν μπορεί παρά να έχει κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της το ξεκαθάρισμα στο οποίο η ΕΔΕΚ βαδίζει αλλά και το πολυσυζητημένο ζήτημα «ενδιάμεσος χώρος». Διόλου τυχαία βεβαίως αφού ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Ομήρου έσπευσε από το βράδυ των ευρωεκλογών να προαναγγείλει πρωτοβουλία του για διάλογο σε ό,τι αφορά τον ενδιάμεσο χώρο.

Η ισχυρή τάση που συγκροτήθηκε σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ απαιτεί οριστικό ξεκαθάρισμα: Τι είναι ενδιάμεσος χώρος, ποιοι μπορούν να καλύπτονται από αυτή την ξεχειλωμένη έννοια και ποιοι μπορεί να είναι συνομιλητές των σοσιαλιστών στη διαμόρφωση μιας συνεργασίας πλατύτερης.

Αυτό που ξεκαθάρισε σε αυτό το επίπεδο είναι πως, από τον όποιο διάλογο επιχειρηθεί από πλευράς ΕΔΕΚ, δεν μπορεί να απουσιάζει ο πολιτικός προσδιορισμός. Για τους ΕΔΕΚίτες η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της σοσιαλδημοκρατίας. Με αυτή την τοποθέτηση δεν αποκλείεται το Δημοκρατικό Κόμμα που ούτως ή άλλως συμπορεύεται με την ΕΔΕΚ στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Αποκλείεται όμως η Συμμαχία Πολιτών, ο ηγέτης της οποίας έγινε αποδέχτης έντονης κριτικής για τη στάση του έναντι της ΕΔΕΚ μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως και την απόφασή του για ίδρυση κόμματος. Αυτή η τάση στηρίζεται στη θέση ότι η Συμμαχία ουδεμία σχέση έχει με τη σοσιαλδημοκρατία αφού χαρακτηρίζεται από ΕΔΕΚίτες δεξιό κόμμα.

Τα μέλη της Κεντρικής θα κληθούν να απαντήσουν μεθαύριο κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα οδηγηθεί σε πολιτικοϊδεολογικό συνέδριο και καταστατικό αφού, όπως φάνηκε, το εκλογικό τοποθετείται σε μεγάλη χρονική απόσταση. Παράλληλα θα αποφανθούν κατά πόσο το κόμμα θα οδηγηθεί σε επαρχιακές συνδιασκέψεις προς ανανέωση της εντολής ή όχι. Ήδη η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για επαρχιακό συνέδριο αφού ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Γιάννης Πιερίδης έθεσε στη διάθεση του κόμματος την παραίτησή του.
Με ενδιαφέρον αναμένουν τα στελέχη την ομιλία του αναπληρωτή προέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου που είναι μεταξύ των 15 στελεχών που δεν ανέβηκαν στο βήμα την Κυριακή, όπως και τη δευτερολογία Ομήρου.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη που μίλησε για βασίλεια και καπετανάτα, προσωπικές ατζέντες, λάσπη σε κάθε διαφωνία, για ήθος ξένο προς τη σοσιαλιστική φιλοσοφία, για ελλιπή συντονισμό συλλογικών οργάνων. Ενώ χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές παταγώγη αποτυχία.
Γράφει: Ανδρούλα Ταραμουντά