Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.7.11

Στο μεταξύ

...έγραψε Η Ζωή στο Σαλόνι


Στη μέση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, στη μέση του ακήρυχτου πολέμου της επικοινωνίας, σ’ αυτόν τον μεταμοντέρνο τρίτο παγκόσμιο, τον θεαματικό, τα αντίπαλα στρατεύματα εκτοξεύουν εικόνες – εικόνες κατά πάνω μας, επάνω σε πιστούς, σε εικονολάτρες θεατές. Βιβλικός πόλεμος, αυτός ο πόλεμος ανάμεσα σε Θεούς και σε διαβόλους, ένας πόλεμος Αποκαλυπτικός, αφού για κάθε διαβολική απόκρυψη, για κάθε ένα μυστικό, για κάθε μία διαστρέβλωση αντιστοιχούν πέντε αποκαλύψεις με βαρύτητα αλήθειας.

Δεν κερδίζουν οι στρατοί τους πολέμους – ο άμαχος ο πληθυσμός χαρίζει τη νίκη την οριστική. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών έχει σφραγίδα ηθική. Τέτοια είναι η νομιμότητα κι εσύ ψάχνεις ακόμα κώδικες και νόμους.

Γι αυτό σου λέω, κλείσε τα μάτια κι άκουσε τα λόγια. Να τυφλωθείς σου λέω πριν σε τυφλώσει η μαλακία, να εθελοτυφλείς, να τα κλείσεις τα ρημάδια, να πάψουν να σε χειρίζονται εντυπώσεις και τέτοια φούμαρα που σε διασπούν, που σου αποσπούν την προσοχή από το κέντρο – του λόγου. Τώρα που έρχεται η μέρα της Κρίσης, τώρα που η δικαιοσύνη πλησιάζει, εσύ να γίνεις εικονοκλάστης. Να μάθεις να ακούς. Ακούς τι σου λέω?
*
*
ΥΓ. Η τυφλή δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή για να μην βλέπει.
Είναι τυφλή για να ακούει.
Ακούει και κρίνει.
Την αλήθεια.

4 σχόλια:

  1. Ωραίο το κείμενο. Αρέσκουν μου οι μεταφορές σου που τες αφήννεις να αιωρούνται μεταξύ πραγματικότητας τζιαι παραβολής.
    Εν αληθινό το μήνυμα,ουσιαστικό δηλαδή.
    Έκλεισα την τηλεόραση τον Φλεβάρη του 10. Εσταμάτησα να βλέπω κυπριακή ΤΒ εντελώς, τζιαι επιλεκτικά τζιαι κριτικά μόνο βλέπω εξωτερικά κανάλια, βλέπω τες εικόνες για να διαβάσω πίσω τους τα μηνύματα της νέας τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κείμενο είναι από το μπλογκ Η Ζωή στο Σαλόνι.
    έχω λινκ πιο κάτω.

    παρομοίως την εκλεισα πριν από πολλά χρόνια την Τι Βι. Για άλλους λόγους. Θυμάμαι σε μια ραδιοφωνική έρευνα τότε, λέχθηκε πως ο μέσος Κύπριος αφιερώνει καθημερινά τρεις ωρες στην τηλεόραση. Και είπα, ορίστε οι τρεις ώρες που ψάχνεις καθημερινά για διαβασμα και δεν βρίσκεις. Ήταν αρχικά θέμα οικονομίας χρόνου.

    τώρα βεβαια εν πιο πολύπλοκο το θέμα. Γιατί ο κοινωνικος διάλογος είναι εμποτισμένος από την ανοησία και την νοητική πλαδαρότητα λόγω των ΜΜΕ. η οποία, σωστά καταγράφεται στο κείμενο ως μέρος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

    ονειρεύομαι Λαϊκά Εναλλαχτικά Πανεπιστήμια υψηλών προδιαγραφών για εργαζόμενους. ονειρεύομαι εκδίκηση του μυαλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, βρε Δις...

    Τα βιβλία ήταν ο προπομπός της Τηλοψίας, πριν από αυτά ίδιο ρόλο είχε η Παραμύθα γύρω απ' τη φωτιά. Αν ρώταγες τον Ντοστογιέφσκι θα στο 'λεγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα βιβλία δεν ήταν και δεν είναι ο προπομπός της βλακείας...εν τζαι να αρκέψουμεν τα "κύριε ελεησον" τζαι τον πλαδαρισμό του αγνωστικισμού τωρά!

    έτο, είμαστε ενα παγκόσμιο χωρκό που η νοητική του κατάσταση εν στο επίπεδο του βίπερ!

    φυσικά πιστέφκω στη δύναμη του μυαλού!!!

    γιατί μόνο το μυαλό έσιει μοναδικούς δρόμους που αφορούν το σύνολο. η τηλοψία έσιει συλλογικούς δρόμους που αφορούν μόνο την μαλθακίαση. αλλά πλήρως ενημερωμένη μαλθακίαση.

    εξέλιξη λαλεί σου μετά! μα πούντην καλέ τουτην την εξέλιξη;!;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή