Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.1.11

Θέσεις της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» για πρόοδο το 2011

Θέσεις της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» για πρόοδο το 2011
Press conference – 19th January, 2011

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» σημειώνει τα πιο κάτω:

1. Ακόμη ένας χρόνος έχει περάσει χωρίς Λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Για πολλά χρόνια τώρα ο Κυπριακός Λαός γίνεται δέκτης υποσχέσεων για διάρρηξη του αδιεξόδου των τελευταίων 40 χρόνων άλλα το αδιέξοδο παραμένει. Στις σημερινές συνθήκες η επείγουσα ανάγκη για Λύση είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη: Η διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ για έλλειψη δυναμικής στην διαδικασία των συνομιλιών είναι τώρα περισσότερο ορατή στους Κυπρίους, οι οποίοι σταδιακά χάνουν την ελπίδα τους και νοιώθουν απογοητευμένοι από τις αντίστοιχες ηγεσίες τους. Εάν δεν υπάρξει διάρρηξη του αδιεξόδου στο σύντομο μέλλον, η απαισιοδοξία και ο κυνισμός θα θριαμβεύσουν . Είναι πεποίθηση μας πως η ανάγκη για Λύση Τώρα είναι περισσότερο από επείγουσα.

2. Παρόλον ότι μέσα στο 2010 δεν έχει επιτευχθεί η Λύση, έχουν όμως σημειωθεί κρίσιμα, θετικά, απτά αποτελέσματα τα οποία αποτελούν τη βάση της οικοδόμησης περαιτέρω προόδου. Ο Ιανουάριος του 2010 ήταν ο μήνας όπου είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης το οποίο αποτελεί την ουσία του Κυπριακού προβλήματος : για πρώτη φορά στην ιστορία του προβλήματος οι δύο ηγέτες, Χριστόφιας και Ταλάτ, έχουν συμφωνήσει τον διαμερισμό εξουσιών σε μια Διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα γιγαντιαίο βήμα το οποίο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο κ. Ερογλου τελικά υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει ότι είχε συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Θεωρούμε σοβαρό πλήγμα για τις συνομιλίες την πρόσφατη υπαναχώρηση του στο ζήτημα κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών και τον καλούμε να επανέλθει στα συμφωνηθέντα. Κατά τους μήνες που ακολούθησαν σημαντική πρόοδος είχε επιτευχθεί και στα κεφάλαια της Οικονομίας και ΕΕ. Η συγκλήσεις αυτές επαναβεβαιώνονται τώρα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξασφαλίζοντας ότι ο ακρογωνιαίος λίθος που έχει τεθεί παραμένει σταθερός σαν βάση για την περαιτέρω πορεία.

3. Η έλλειψη δυναμικής στις συνομιλίες που άρχισε να παρουσιάζεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2010, ανατράπηκε από τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 18 περασμένου Νοέμβρη, όπου συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα εντατικοποίησης των συνομιλιών. Αναμένουμε ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν ικανοποιητική πρόοδο, τέτοια που να επιτρέψει να σημειωθούν περαιτέρω θετικά βήματα στην συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Γενεύη στις 26 του Γενάρη. Επί πλέον ευελπιστούμε πως το πρόγραμμα συνέχισης των συνομιλιών θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει με γρήγορους ρυθμούς στην εξέταση των υπολοίπων πτυχών του Κυπριακού έτσι που να γίνει κατορθωτή η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στο Δεύτερο μισό του 2011. Τυχόν περαιτέρω παράταση των συνομιλιών θα εκληφθεί ως απουσία προόδου και θα διασπείρει την πλήρη απαισιοδοξία και στις δυο κοινότητες. Η ήδη επικρατούσα απαισιοδοξία παράλληλα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την άνοδο της ανεργίας έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία την δεινή κοινωνικό- οικονομική κατάσταση στο Βορρά λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Άγκυρα.

4. To αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης λύσης αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και νέο-ναζιστικές ομάδες για να σπείρουν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία και την έλλειψη ανεκτικότητας. Υποβοηθούμενοι από ορισμένους λαϊκιστές ανεύθυνους πολιτικούς και εκμεταλλευόμενοι τους φόβους και την εργασιακή ανασφάλεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση, ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι όπως και στα τέλη της δεκαετίας 1960 και στις αρχές της δεκαετίας 1970. Αυτή τη φορά, εκτός από τους Τουρκοκύπριους, στοχοποιούν και τους μετανάστες ως την πηγή όλων των κακών στην Κυπριακή κοινωνία. Το αρνητικό κλίμα φαίνεται να επηρεάζει πολλούς πολιτικούς από του να εκφραστούν κατά της ανόδου της ακροδεξιάς από φόβο μήπως χάσουν ψήφους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

5. Tο μαχαίρωμα του Τουρκοκύπριου μουσικού Sertunc Akdoğu στη Λάρνακα, που είχε προσκληθεί να παίξει μουσική στο φεστιβάλ Rainbow στις Φινικούδες τον περασμένο Νοέμβριο καταδεικνύει μια κατακόρυφη αύξηση στη ρατσιστική βία των ρατσιστικών και εθνικιστικών-σωβινιστικών ομάδων. Καταδικάζουμε την αξιόποινη αυτή πράξη και απαιτούμε από τις αρχές να λάβουν μέτρα για την τιμωρία των ενόχων, για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και για την απονομιμοποίηση των οργανώσεων που υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τον Sertunc Akdoğu και υποσχόμαστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του εθνικισμού και για την επανένωση της χώρας μας. Υποσχόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε στους ρατσιστές, στους εθνικιστές και στους νέο-Ναζί να πετύχουν τους στόχους τους.

6. Η πρόσφατη βίαιη επίθεση εναντίον της Τουρκικής ομάδας Pinar Karasiyka από Ελληνοκύπριους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία αποτελεί ακόμα μια απαράδεκτη και αποκρουστική ρατσιστική πράξη. Αποτελεί ένα συνδυασμό από κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα που εντατικοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, δηλ. (α) τη βία από οπαδούς στα σπορ που συνδέεται συχνά με το ποδόσφαιρο (β) τις εθνο-φυλετικές ιδεολογίες, το μίσος και το έγκλημα. Τα δύο αυτά φαινόμενα συνυπήρχαν στην επίθεση αυτή.

7. Ταυτόχρονα καταδικάζουμε όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της άσκησης της θρησκείας. Οι θρησκευτικές πρακτικές πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές. Επομένως καταδικάζουμε την παρεμπόδιση της θρησκευτικής λειτουργίας τα Χριστούγεννα στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα. Παρατηρούμε ότι προώθηση μίσους, εθνικισμού και σοβινισμού στην Τ/Κ κοινότητα, εκτός από τους γνωστούς σοβινιστικούς θεσμούς και ΜΜΕ, γίνεται και από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας, τα οποία ο κ. Έρογλου έχει επαναφέρει με την εκλογή του. Απαιτούμε όπως άμεσα απαλλαγούμε το μίσος, τα σοβινιστικά, ρατσιστικά και διαιρετικά στοιχεία που περιέχονται σε σχολικά αναλυτικά προγράμματα και εγχειρίδια: Η παιδεία πρέπει να καλλιεργεί την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό.

8. Παρά την εξάπλωση των αρνητικών φαινομένων ανάμεσα και στις δύο κοινότητες, παρά τις παρατεταμένης συνομιλίες και την απώλεια του μομέντουμ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει με την πιο άμεση εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, οι πλατιές μάζες εντός των δύο κοινοτήτων εξακολουθούν να στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ένα επανενωμένο νησί.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ενωμένη Κύπρος καλεί τις δύο πλευρές:

Να επισπεύσουν τις συνομιλίες και να θέσουν ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για την επίτευξη συνολικής λύσης εντός του 2011. Η λύση αποτελεί επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για σκοπούς των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η μόνη διέξοδος από την παρούσα οικονομική κρίση, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους είναι διαμέσου της επανένωσης, που θα βάλει τα θεμέλια για οικονομική ανάπτυξη, νέες εργασιακές ευκαιρίας, επενδύσεις και πρόοδο.
Να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο εποικοδομητικής προσέγγισης για την προοπτική της λύσης και στο πνεύμα αυτό να καλέσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για τη λύση.
Να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού στο ήμισυ και για τη μείωση όλων των στρατιωτών με στόχο την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση: αυτό αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ειρήνη και ταυτόχρονα μια οικονομικά σωστή κίνηση.
Να αναλάβουν δράσεις για τη διάνοιξη περεταίρω οδοφραγμάτων και για τη δημιουργία ευκαιριών για να μετατραπεί η νεκρή ζώνη σε ζώνη συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Να προωθήσουν την πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της μέσω της ανοικοδόμησης της πόλης και της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την διαχείριση του ΟΗΕ, μέχρις ότου να επιτευχθεί λύση. Αυτό θα επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα και για τις δύο κοινότητες και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Να υιοθετήσουν ένα συμφωνημένο πλαίσιο επαφών και προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ όλων των τμημάτων της κοινωνίας, με ειδική αναφορά στους νέους και την παιδεία, αλλά εκτείνοντας το και στον επιχειρησιακό κόσμο, τον πολιτισμό κλπ.
Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ενωμένη Κύπρος επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της να κινητοποιήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να εκφράσουν την κοινή τους θέληση για ειρήνη και επανένωση, απαιτώντας από τις ηγεσίες τους να αναλάβουν θετικές δράσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Υπό αυτή την έννοια, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς το Τουρκοκυπριακό συνδικαλιστικό κίνημα που εξήγγειλε γενική απεργία στις 28 Ιανουαρίου. Υποσχόμαστε να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα και να οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι την εξεύρεση μιας λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου